Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ : Να σταματήσουν οι απολύσεις στην εταιρεία Αερογραμμές Αιγαίου (AEGEAN AIRLINES).


Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας



Το Σεπτέμβρη η εταιρεία Αερογραμμές Αιγαίου (AEGEAN AIRLINES), προχώρησε σε μαζικές απολύσεις 40 εργαζομένων από το ιπτάμενο προσωπικό καμπίνας (αεροσυνοδοί - φροντιστές), οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Με την απειλή της απόλυσης εξαναγκάζει εργαζόμενους σε άδειες άνευ αποδοχών και όπως έχει ανακοινώσει θα είναι 25 ανά μήνα
. Ήδη για το μήνα Νοέμβρη έχει εξαναγκάσει 25 εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει συμβάσεις εργαζομένων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία από το 2011 έχει διπλασιάσει το δίκτυο της, πραγματοποιώντας όλους τους προορισμούς που είχε η OLYMPIC AIR στο εξωτερικό. Αγόρασε το SLOT του Λονδίνου καταβάλλοντας 52 εκατ. ευρώ. Προχωράει στην εξαγορά της OLYMPIC AIR έναντι 72 εκατ. ευρώ.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι ο πραγματικός στόχος της εταιρείας είναι η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση των απολαβών τους.
Στην κατεύθυνση αυτή έχει προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων από χώρες της Ε.Ε. αξιοποιώντας την οδηγία Μπολκενστάϊν.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί για:
  • Να σταματήσουν οι απολύσεις και να επιστρέψουν οι απολυμένοι στην εργασία τους.
  • Να σταματήσει ο εκβιασμός και εξαναγκασμός των εργαζόμενων σε άδειες άνευ αποδοχών, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους και να πληρωθούν για το διάστημα που είναι εκτός εργασίας με υπαιτιότητα της εταιρείας.
  • Να σταματήσουν από την εταιρεία οι προσλήψεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου και οι εργαζόμενοι που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα αφού εκπληρώνουν πραγματικές ανάγκες της εταιρείας.

Ο βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: