Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Έσοδα από τον τηλεοπτικό τζόγο αναζητούν τα κανάλια.Παρά τις 35 καταδικαστικές αποφάσεις και τα πρόστιμα το "τυχερο" παιχνίδι συνεχίζει να φουσκώνει τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς των τηλεθεατών-θυμάτων.


Νταρζάνου Α.- Αυγή

Χορός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχει στηθεί γύρω από το τηλεπαιχνίδι του τζόγου “Call for Cash”, γνωστό και ως "Night Quiz" ή "Play & Win" ή “Τηλεκύβος”, που συνεχίζει να προβάλλεται τις μεταμεσονύκτιες ώρες στον ΑΝΤ-1, τελευταίως στον Alpha, αλλά και σε πλήθος περιφερειακών καναλιών, παρά τα αλλεπάλληλα υψηλά πρόστιμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το τηλεπαιχνίδι καλεί τους τηλεθεατές να “βρουν τη λέξη” ανασυνθέτοντας τη σειρά γραμμάτων. Όμως έχει χαρακτηριστεί από το ΕΣΡ ως "τυχερό παιχνίδι", αφού η επιτυχία δεν εξαρτάται από τις δεξιότητες των συμμετεχόντων, αλλά από την τύχη να επιλεγείς ανάμεσα σε πολλούς να απαντήσεις. Η συμμετοχή σε αυτό εξαρτάται από τους χειριστές της εκπομπής και μάλιστα με τρόπο αθέμιτο. Όσοι δεν επιλεγούν να βγουν στον αέρα απλώς έχουν καταβάλει το κόστος του τηλεφωνήματος υψηλής χρέωσης όσες φορές καλέσουν.
Το εν λόγω τηλεπαιχνίδι αποτελεί “πατέντα” γερμανικής εταιρείας, γυρίζεται εξ ολοκλήρου σε στούντιο στη Γερμανία (οι παρουσιάστριες συχνά δεν μιλούν καν σωστά ελληνικά) και μεταδίδεται ζωντανά μέσω σύνδεσης στα ελληνικά κανάλια, τα οποία κερδίζουν είτε από την παραχώρηση της ζώνης τους στη γερμανική εταιρεία είτε από τα κέρδη των Γερμανών είτε και από τα δύο, σε περίπτωση μεγάλων καναλιών υψηλής τηλεθέασης. Ιδιοκτήτης περιφερειακού καναλιού ανέφερε ότι “με την πτώση της διαφήμισης και τα 'φέσια' στην αγορά, το τηλεπαιχνίδι δίνει τουλάχιστον ένα στάνταρ έσοδο κάθε μήνα στο κανάλι από την ενοικίαση του χρόνου”. Μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει.
Το ΕΣΡ “κυνηγάει” το τηλεπαιχνίδι εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον: τον τελευταίο χρόνο έχει λάβει τουλάχιστον 35 καταδικαστικές αποφάσεις, επιβάλλοντας και εξοντωτικά πρόστιμα, έως 100.000 ευρώ, σε περιφερειακά κανάλια που αρνούνται να συμμορφωθούν. Πριν από τρεις μέρες επέβαλε αθροιστικά 220.000 ευρώ στον ΑΝΤ-1. Όμως το τηλεπαιχνίδι συνεχίζεται.
Αν και οι συμβάσεις που υπογράφονται δεν είναι όμοιες για όλα τα κανάλια, τουλάχιστον τα μικρότερα έχουν κάνει συμφωνία ώστε η γερμανική εταιρεία να καταβάλλει για λογαριασμό των καναλιών τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Πρόστιμο δεν έχει καταβληθεί ποτέ, εδώ και τρία χρόνια, καθώς με ισχυρή νομική υποστήριξη όλες οι αποφάσεις του ΕΣΡ εναντίον των καναλιών ακυρώνονται από το ΣτΕ με διάφορες αιτιολογίες: Μη νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ, ελλιπής αιτιολόγηση της απόφασης, ακόμα και αβάσιμη αιτιολόγηση.
Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (402/2011), για να προβληθεί τυχερό παιχνίδι από την τηλεόραση χρειάζεται ειδική άδεια από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου και εποπτείας παιγνίων μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Όμως η Επιτροπή δεν έχει συσταθεί ακόμη.

Πηγή : www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: