Μαθήματα ανοχής με κάθε αφορμή
Είναι αληθινά «ζηλευτή» η ...μαεστρία με την οποία τα αστικά ΜΜΕ πλασάρουν την αντίληψη ότι η φτώχεια διδάσκει, ότι η φτώχεια μας βάζει μυαλό, ότι η φτώχεια μας κάνει καλύτερους. Σε μια προσπάθεια να «εκτονωθούν» οι αντιδράσεις και η οργή του λαού για τα προβλήματα που προκαλεί η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, κάθε πλευρά στην καθημερινότητα της λαϊκής - εργατικής οικογένειας δίνει τροφή σε μια προπαγάνδα που ενισχύει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων.
Για παράδειγμα, παλιότερα «ανθούσαν» τα ρεπορτάζ για το ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις δυναμώνουν λόγω της οικονομικής στενότητας, αφήνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ το συμπέρασμα ότι αυτή είναι ...ευεργετική.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και ρεπορτάζ που εμφανίζουν τις σύγχρονες μωρομάνες να έχουν στραφεί στο θηλασμό, επειδή κοστίζουν ακριβά τα βρεφικά γάλατα. Σ' αυτή τη βάση, τα ΜΜΕ εντοπίζουν τις θετικές συνέπειες που έχει το μητρικό γάλα για μητέρα και βρέφος και επιδοκιμάζουν την επιλογή της μητέρας ως σωστή, στοργική κτλ. Ομως, τέτοιες αποφάσεις δε συνδέονται μόνο (για την ακρίβεια δε συνδέονται κύρια) με την προσωπική ...ηθική ή την προσωπική απόφαση ενός εργαζόμενου ή μιας εργαζόμενης. Συνδέονται πρώτα απ' όλα με την κοινωνία μέσα στην οποία ζουν και ανατρέφουν τα παιδιά τους. Η κοινωνία καθορίζει καταλυτικά τις συνθήκες μέσα στις οποίες αποκτούν ή όχι τη δυνατότητα να προσφέρουν στο παιδί τους αυτό που χρειάζεται. Για παράδειγμα, επιδρά ή δεν επιδρά στην απόφαση μιας μητέρας να θηλάσει η ανάγκη να επιστρέψει στο μεροκάματο ακόμα και ελάχιστες εβδομάδες μετά τη γέννα; Η εντατικοποίηση, τα ωράρια - λάστιχο, η επιφόρτιση της εργαζόμενης μάνας με πολλαπλά καθήκοντα (που θα έπρεπε να εξασφαλίζονται στη λαϊκή οικογένεια από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας), βοηθούν μια μωρομάνα να επιλέξει το θηλασμό; Η τρομοκρατία που κυριαρχεί μες στους τόπους δουλειάς, η λογική που λέει ότι μια μητέρα «κοστίζει» παραπάνω, φτάνει μερικές φορές να θεωρείται μέχρι και αντιπαραγωγική, βοηθά μια εργαζόμενη να επιλέξει το θηλασμό;... Φυσικά, όχι. Αλλά αυτοί οι παράγοντες «θάβονται» από τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ.
Πηγή :Κυριακάτικος Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου