Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

H περιοδεία Κλίντον στην Αφρική με πιέσεις περί «δημοκρατίας» και «αντιτρομοκρατίας»




Η παροχή αμερικανικής πλουσιοπάροχης «αντιτρομοκρατικής βοήθειας» στην Αφρική (που από την αρχή του χρόνου έχει ξεπεράσει τα 86.000.000 δολάρια μόνον για έξι αφρικανικές χώρες!) και συμβουλών περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της... ευημερίας των αφρικανικών λαών ξεκίνησε την 11ήμερη αφρικανική περιοδεία της την περασμένη Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Στη Σενεγάλη, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της, η Κλίντον άρχισε τα λογύδρια περί της υπεύθυνης ηγεσίας αλλά και της συμμαχίας των αφρικανικών χωρών με «υπεύθυνες» ξένες δυνάμεις, θέλοντας να αντιδιαστείλει την τάχα «ποιοτικότερη» ιμπεριαλιστική παρουσία των ΗΠΑ στην υποσαχάρεια Αφρική έναντι της Κίνας. «Η Αμερική θα είναι υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και εάν θα ήταν ευκολότερο ή πιο προσοδοφόρο να κάνει τα στραβά μάτια για να διατηρήσει την εισροή πόρων» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε πανεπιστήμιο του Ντακάρ.
Ωστόσο, την επόμενη ώρα η Κλίντον ξέχασε τα περί δημοκρατίας και ευημερίας, ακούγοντας τις ανησυχίες του Σενεγαλέζου νεοεκλεγέντος προέδρου Μάκι Σαλ σχετικά με την εξτρεμιστική δράση των ισλαμιστών της οργάνωσης «Ανσάρ Ντιν» στο βόρειο Μάλι και τα σενάρια για τη σχεδιαζόμενη (από την περασμένη άνοιξη) επέμβαση της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) στη συγκεκριμένη χώρα, με την αποστολή 2.500 στρατιωτών...
Ο επόμενος σταθμός της περιοδείας της Κλίντον δεν ήταν άλλος από την Ουγκάντα, «μία από τις πιο σημαντικές συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή της κεντροανατολικής Αφρικής «την τελευταία πενταετία», όπως δήλωσε η ίδια φθάνοντας στην πρωτεύουσα Καμπάλα, ξεχνώντας αίφνης τα περί δημοκρατίας μπροστά στον απολυταρχικό Ουγκαντέζο πρόεδρο, Γιοσεβέρι Μουσεβένι. Αν και η περιοδεία της Κλίντον επισκιάστηκε από την επιδημία του εφιαλτικού αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα», που μέσα σε δύο βδομάδες έχει προκαλέσει στην Ουγκάντα το θάνατο 16 ατόμων, εντούτοις, οι... παροικούντες στην Ιερουσαλήμ πρόσεξαν ιδιαίτερα την επίσκεψή της στη στρατιωτική βάση ΣίνγκοΗ παρουσία της Κλίντον στη βάση Σίνγκο (την οποία έφτιαξαν αμερικάνικες κατασκευαστικές εταιρείες και έστησε ο αμερικανικός στρατός με άλλοθι την «αντιτρομοκρατία» και πρόφαση την πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Τζόζεφ Κόνι, επικεφαλής της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης «LRA»), υπογραμμίζει την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην υποσαχάρεια Αφρική και παράλληλα την ιμπεριαλιστική (πολιτική και οικονομική...) τους δράση.
Η τρίτη, έστω και ολιγόωρη, στάση της Αμερικανίδας υπουργού Κλίντον έγινε προχτές στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της νεοσύστατης χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Η Κλίντον άσκησε πιέσεις για την εξεύρεση λύσης στις διμερείς σοβαρές διαφορές του Νοτίου Σουδάν με το (βόρειο) Σουδάν ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος στην επίλυση των πετρελαϊκών διαφορών ώστε να ξαναρχίσουν οι γεωτρήσεις «μαύρου χρυσού» στο νότο, που έχουν σταματήσει εδώ και επτά μήνες.
Η Κλίντον θα κρατά την παντιέρα της «δημοκρατίας» και της «αντιτρομοκρατίας» και στους επόμενους σταθμούς της περιοδείας της σε Κένυα, Μαλάουι, Ν. Αφρική και Γκάνα και την ερχόμενη βδομάδα...

Δ.ΟΡΦ.
ΠΗΓΗ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: