Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα :Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων της Χίου.

Με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική για την έκταση των πυρκαγιών στη Χίο και γενικότερα στην Ελλάδα, ζητώντας ταυτόχρονα να παρθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, γενικότερα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στις μικρομεσαίες αγροτοκτηνοτροφικές συνεταιριστικές μονάδες και στον τουρισμό.


Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

Ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών στην Ελλάδα,  η καταστροφή καλλιεργειών  και δασικών εκτάσεων και οι οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των αγροτικών, κτηνοτροφικών  νοικοκυριών, μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων, τουριστικών δραστηριοτήτων,  ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα οξυμένα προβλήματα στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, τις ελλείψεις σε υποδομή και πυροσβεστικά μέσα, την έλλειψη  χρηματοδότησης για την κάλυψη αυτών των αναγκών.   
Η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ,   των προηγούμενων κυβερνήσεων και της   στρατηγικής της  ΕΕ  «Ευρώπη 2020 - ΚΑΠ»   εκδηλώνεται και στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Η πολιτική της  εμπορευματοποίησης και της αλλαγής χρήσης γης αποτελεί καύσιμη ύλη για την εκδήλωση πυρκαγιών.  
Ο πύρινος εφιάλτης στη Χίο, στη Ζάκυνθο, στην Τροιζήνα , στην Κορινθία, στην Αχαΐα, στην Αιτολοακαρνανία, στη Μεσσηνία, στη Χαλικιδική και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές -αποτέλεσμα αυτής  της εμπρηστικής   πολιτικής -καταστρέφει στο πέρασμα του χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, καταστρέφει το περιβάλλον. 
Η  καταστροφή   είναι  «βιβλική» από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί της Χίου.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ μιλά για εμπρησμούς αλλά επί της ουσίας επιχειρεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τις 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών, γενικότερα για τις τραγικές περικοπές στη χρηματοδότηση και την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στη Χίο και σε όλη την Ελλάδα
Σύμφωνα με μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών στις πυρκαγιές του Αυγούστου οι καμένες εκτάσεις στην Χίο ανέρχονται σε 145.890 στρέμματα, που αναλογεί στο 30% της έκτασης του νησιού. Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στην παραγωγή μαστίχας, ζωτικής σημασίας αγροτικού προϊόντος της Χίου, με το 30% της φετινής παραγωγής να έχει καταστραφεί και με την απώλεια των μαστιχόδενδρων να ανέρχεται στο 40%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι περικοπές για πρόληψη και πυρόσβεση ανέρχονται στο 45%. Ήδη από τις αρχές Ιουλίου 2012 η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου του ΚΚΕ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου είχαν καταγγείλει ότι στο νησί είναι ανύπαρκτες οι υποδομές πυροπροστασίας και πυρασφάλειας.
Ερωτάται η Επιτροπή τι θέση παίρνει για την  άμεση  ανακούφιση  των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μικρομεσαίων αυτοααπασχολούμενων, την προστασία της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής , του τουρισμού και του περιβάλλοντος της Χίου για :
  • Την άμεση κρατική αποζημίωση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, γενικότερα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στις μικρομεσαίες αγροτοκτηνοτροφικές συνεταιριστικές μονάδες και στον τουρισμό.
  • Να απαλλαχθούν οι πυρόπληκτοι από τη φορολογία του 2011 λόγω έλλειψης εισοδήματος.
  • Να διαγραφούν τα δάνεια των πληγέντων από την Αγροτική και από άλλες τράπεζες.
  • Να μην αλλάξει η χρήση γης στις πληγείσες περιοχές. Κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προωθούν τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους, ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.
  •  Να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα άμεσης αναδάσωσης με κρατική ενίσχυση με βάση τις πραγματικές ανάγκες: α) στις μαστιχοπαραγωγές περιοχές να καθαριστούν τα καμένα και να δεντροφυτευτούν σχοίνοι β) αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
  • Να διαφυλαχτεί η πολιτιστική κληρονομιά της Χίου
  •  Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση
  • Τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Δασικής Διαχείρισης και Προστασίας, στελεχωμένου με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.
  • Τη διαμόρφωση του Δασικού Κτηματολογίου από δημόσιες υπηρεσίες, σε αντίθεση με την παράδοσή του στους ιδιώτες, με στόχο την προστασία των δασών και γενικότερα του περιβάλλοντος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: