Με αφορμή τη Σύνοδο, θέλουν να καλλιεργήσουν προσδοκίες ξένες προς τα λαϊκά συμφέροντα
Μια πρωτοφανής επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης του λαού από την πλευρά της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της περασμένης Παρασκευής, οπότε και έγινε γνωστή η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα κόμματα της συγκυβέρνηση λένε, με μια φωνή, στο λαό ότι μπορεί να ελπίζει πως κάτι καλό θα προκύψει για τον ίδιο από τις αποφάσεις της Συνόδου, καθώς, όπως ισχυρίζονται, ανοίγει ο δρόμος για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και για δανεισμό με «ηπιότερους» τάχα όρους.
Τα ίδια αφήνει να εννοηθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ , δείχνοντας ότι είναι κόμμα της διαχείρισης και παραπλάνησης του λαού.
Το σκεπτικό τους είναι ότι εφόσον οι τράπεζες θα μπορούν στο εξής να δανείζονται απευθείας από τον «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίησή τους και αφού τα δάνεια αυτά δε θα προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος, αυτό σημαίνει ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει να παραγραφούν από το χρέος της τα 50 δισ. που κατευθύνονται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά το «κούρεμα» του χρέους και το PSI.
Ομοίως, διακηρύττουν ότι στο εξής και η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκότερους ρόλους, μετά την απόφαση της Συνόδου που αφορά στο ενδεχόμενο να προσφύγει η Ιταλία ή άλλη χώρα στους μηχανισμούς. Κεντρικό στοιχείο στην προπαγάνδα τους, είναι ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου πάνω σ' αυτούς τους άξονες, μπορεί να οδηγήσει τάχα σε φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, όταν είναι φανερό ότι οι όποιες διευθετήσεις στη Σύνοδο αφορούν συμβιβασμούς για λογαριασμό του κεφαλαίου και καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού.
Κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι η συμφωνία για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά περίπου 24% του ΑΕΠ, εφόσον ισχύσει και για την Ελλάδα, καθώς τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες δε θα συνυπολογίζονται στο δάνειο της τρόικας, αφού θα προέλθουν από το μηχανισμό στήριξης.
Παρόλο που παραδέχονταν ότι η απόφαση της Συνόδου της Ευρωζώνης δεν αφορά την Ελλάδα, ωστόσο έλεγαν ότι ίσως οι εταίροι θα δεχτούν μια επαναδιαπραγμάτευση, αν στο μεταξύ «εμείς εφαρμόσουμε πλήρως το μνημόνιο». Συμπλήρωναν μάλιστα με έμφαση ότι πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο τα μέτρα του νέου μνημονίου, αλλά και αυτά που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα από την προηγούμενη συγκυβέρνηση!
Να σπείρει αυταπάτες επιχείρησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επιδίωξε να εμφανίσει την απόφαση της ΕΕ σαν αφετηρία για «να οργανώσει την επιχειρηματολογία για την αναθεώρηση της σύμβασης» η τρικομματική συγκυβέρνηση. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν, δυστυχώς, μόνο σε ορισμένα μικρά δειλά και αποσπασματικά βήματα σε σχέση με την πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», εκτίμησε και η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά για ορισμένες μόνο χώρες».
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου