Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΚΚΕ: Ανασύνταξη με αφετηρία τους χώρους δουλειάς.


Επίκαιρο ρεπορτάζ της Εφημερίδας Ποντίκι για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης, το ΚΚΕ ήδη προειδοποιεί για τα χειρότερα και καλεί τον κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση. Με αφορμή την προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στή­ριξης του EFSF, το κόμμα βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση του για την κρίση, ότι δηλα­δή «τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία που προκαλεί την κρίση και τα αδιέξοδα της Ε.Ε.».
Υπό αυτήν τη θεώρηση, ο Περισσός καλεί τους εργαζομένους να μην ελπίζουν «ούτε στην αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων ούτε ότι η αντιδραστική Ε.Ε. μπορεί να γίνει φιλολαϊ­κή», αλλά «να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τον μόνο δρόμο που μπορεί να τα διασφαλίσει: Αποδέ­σμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία». Η όποια επιμήκυνση, εκτιμά, «θα φορτώνει νέα δεινά στον λαό και όχι ανακούφιση, ενώ δεν θα σταματήσει τη νέα χρε­οκοπία». 
Με το παραπάνω πλαίσιο ως δεδομένο, σε δύο επίπεδα αναμένεται ότι θα «τρέξει» η δραστηρι­ότητα του ΚΚΕ το αμέσως επόμενο διάστημα: 
Από τη μία, θα επιχειρήσει να ενισχύσει την παρέμβασή του στη Βουλή – αλλά και εκτός Βουλής –, καθώς έχει εκπέμψει το μήνυμα ότι δεν δίνει καμία πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρ­νηση, από τη σκοπιά των λαϊκών - εργατικών δι­καιωμάτων και αναγκών. Μάλιστα, αξιολογεί τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ ως άλλοθι που εξασφα­λίζει «χρόνο» και «ανοχή». Παράλληλα, ο Πε­ρισσός έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την ανασύνταξη του κινήματος με αφετηρία τους χώρους εργασίας. 
Νέα καθήκοντα δράσης 
Από την άλλη, θα υπάρξει εκτεταμένη συζή­τηση στο εσωτερικό του κόμματος για την απο­τίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει προκαλέσει απογοήτευ­ση στα μέλη και τους ψηφοφόρους του, και αναδεικνύει κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία του κόμματος στη συνέχεια. 
Κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να αναστρέψει την εικόνα που του χρεώνουν εχθροί και φίλοι ότι απέχει από την πολιτική σκηνή. Του­λάχιστον κάτι τέτοιο προδιαγράφει η απόφαση της Κ.Ε. της 18ης Ιουνίου, η οποία έχει περιγρά­ψει τα νέα καθήκοντα δράσης ως εξής: 
Μάχη «να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδα­φος, να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν που ετοι­μάζεται ίσως μετά τις αμερικανικές εκλογές». Εξάλλου το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ με αφορμή την παραβία­ση του εναέριου χώρου της Συρίας από τουρκικό μαχητικό έχει επιστήσει την προσοχή στην κλι­μάκωση της έντασης. 
Κατάθεση σχεδίων νόμου και τροποποιήσεων για καίρια λαϊκά προβλήματα και πρώτα απ’ όλα πρότασης νόμου για την κατάργηση των μνημο­νίων, της δανειακής σύμβασης και όλων των σχε­τικών νόμων που πέρασαν από την προηγούμενη Βουλή στο μεσοδιάστημα (κίνηση με την οποία ενδεχομένως προσβλέπει στην άσκηση πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο καταγγέλλει για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση»). 
Στήριξη της οργάνωσης «του εργατικού κινή­ματος και των συμμάχων του για την αντιμετώ­πιση απολύτως επειγόντων προβλημάτων, όπως είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφα­λιστικών ταμείων, της λειτουργίας των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, της προστασίας των ανέργων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τη βαριά άμεση και έμμεση φορολογία, τα οξυμένα προβλήματα νεολαίας, γυναικών, υπερηλίκων, ΑΜΕΑ». Μάλιστα, προβαίνει και στην επισήμαν­ση ότι «σε περίπτωση άναρχης πτώχευσης και νέας εσωτερικής υποτίμησης θα στηρίξει κάθε λαϊκή πρωτοβουλία, αλληλεγγύη και συσπείρω­ση που θα βοηθήσει τον λαό να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανάγκες του» (θυμίζουμε ότι, κατά την ανάλυση του ΚΚΕ, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, η χώρα οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία). Κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα για «άνοιγμα» των οργανώσεών του σε πρωτοβουλίες από τα κάτω. 
Θα επιδιώξει τη λαϊκή συσπείρωση εν όψει της απόφασης της Ε.Ε., που θα συνεδριάσει στις 28-29 Ιούνη για να ξεκινήσει η συζήτηση για τις υπερεξουσίες της Κομισιόν. 
Τέλος, ιδιαίτερο πεδίο παρέμβασης αναμένε­ται να είναι τα σωματεία. Η Κ.Ε. στο κείμενο της απόφασής της καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες να ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο των τριτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθ­μιων σωματείων και οργανώσεων, λαμβάνοντας μέρος στις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, ώστε «να αλλάξει δραστικά ο αρνητικός συσχετι­σμός δυνάμεων».

Πηγή: www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: