Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Μερικά ενθαρρυντικά στοιχεία για το Κ.Κ.Ε από τις 2 μετεκλογικές δημοσκοπήσεις.Το Κ.Κ.Ε είναι το κόμμα με την μεγαλύτερη εκλογική συνέπεια σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις σύμφωνα με το 43,3 % των πολιτών.Διαβάστε και άλλα ποιοτικά στοιχεία των 2 ερευνών. Αναλύει ο Red Star.

Ανάλυση από τον Red Star


Οι εκλογές της 17ης Ιούνιου έφεραν τον γνωστό αρνητικό αποτέλεσμα για το Κ.Κ.Ε.
Το 4,5 % έφερε το Κ.Κ.Ε σε εκλογικά ποσοστά πίσω στο 1993.Οι πρώτες 2 δημοσκοπήσεις της Κάπα Research και της MRB ένα μήνα μετά την δεύτερη εκλογική μάχη έδειξαν πως το πολιτικό τοπίο δεν αλλάζει τουλάχιστον ως προς την πρόθεση ψήφου.Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των 2 δημοσκοπήσεων  πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο : ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ MRB-ΚΑΠΑ RESEARCH


 Από επιμέρους ποιοτικά στοιχεία των 2 γκάλοπ φαίνεται όμως πως δεν είναι όλα μαύρα για το Κ.Κ.Ε. Υπάρχουν όμως και κάποια θετικά στοιχεία.
Θυμίζω πως στην  έρευνα της MRB το ποσοστό του Κ.Κ.Ε φτάνει το 4,1 %, αλλά με τις αναγωγές η εκτίμηση ψήφου για το κόμμα φτάνει το 5,1 %, δηλαδή  + 0,6 % σε σχέση με τις εκλογές.Αυτό δείχνει πως τουλάχιστον έχει σταματήσει η πτωτική πορεία για το Κ.Κ.Ε.Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα η πρόθεση ψήφου φτάνει στο 4,8 % και με την αναγωγή φτάνει στο 5,6 % δηλαδή + 1,1 % σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου.


Ένα δεύτερο ενθαρρυντικό στοιχείο για το Κ.Κ.Ε το βρίσκουμε στην έρευνα της Κάπα Research.Στο ερώτημα Ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίσατε, σε ποιο κόμμα αισθάνεστε πιο κοντά σήμερα ; το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο : 

Σε κανένα 25,1 % (πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα), στη Ν.Δ. μόλις το 21,4 % ,στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α μόλις το 16,8 % (κοντά στο ποσοστό των εκλογών του Μάη κάτι που αποδεικνύει την πρόκαιρη ψήφο που πήρε στις επαναληπτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), στο ΠΑ.ΣΟ.Κ το μονοψήφιο 9,6 % , στους Ανεξάρτητους Έλληνες το σημαντικό για νέο κόμμα 7,3 % και ακολουθεί το Κ.Κ.Ε με 6,1 %!
Δηλαδή ένα ποσοστό ανώτερο τόσο του εκλογικού αποτελέσματος του Ιουνίου ,όσο και της πρόθεσης ψήφου, αλλά και του ποσοστού μετά την αναγωγή της που είναι 5,6 % .
Βέβαια το 6,1 % απέχει αρκετά από το 8,5 % των εκλογών του Μάη, αλλά παραμένει ένα στοιχείο που δείχνει ότι ένα μέρος του κόσμου του Κ.Κ.Ε αισθάνεται κοντά στο Κ.Κ.Ε αλλά δεν το ψηφίζει. Μετά το Κ.Κ.Ε ακολουθούν Δημοκρατική Αριστερά με 5,7 % ενώ η Χρυσή Αυγή πέφτει στο 5,2 %Τους πίνακες με τα παραπάνω στοιχεία μπορείτε να τους βρείτε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο : ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

Από το γκάλοπ της MRB έχουμε και μια  πρωτιά για το Κ.Κ.Ε.

Στην αξιολόγηση συνέπειας του κάθε κόμματος ως προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις το Κ.Κ.Ε προηγείται με 43,3 % των πολιτών να πιστεύουν πως σίγουρα ή μάλλον το Κ.Κ.Ε είναι συνεπή, ενώ ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 40,9 %.Δείτε αντιθέτως τον πάτο που πιάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε αυτό το ερώτημα.Ένα στοιχείο που δείχνει ότι αργά ή γρήγορα αυτό το κόμμα θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.

Αυτή την αίσθηση συνέπειας την έχουν για το Κ.Κ.Ε ψηφοφόροι από όλα τα κόμματα και αποτελεί ένα στοιχείο που πρέπει να αξιοποιήσει το κόμμα. Η συνέπεια είναι μια αρετή αρκεί να αξιολογείται παράλληλα θετικά και η πρόταση του για το μέλλον της χώρας.Εκεί μένει να πείσει το Κ.Κ.Ε ,μέσα στις αντίξοες συνθήκες προπαγάνδας και τα αντικομμουνιστικά-αντικουκουέδικα  στερεότυπα των Ελλήνων και Ελληνίδων. Ίσως ένας πιο ελκυστικός λόγος παράλληλα με την δράση του Κ.Κ.Ε να αποδείξει πως η συνέπεια του Κ.Κ.Ε αποτελεί μια εγγύηση ότι ο λαός μπορεί να στηριχτεί πάνω του και επιτέλους να πάρει κάποιες νίκες μικρές ή μεγάλες.



Red Star

4 σχόλια:

jorje7 είπε...

Απο τις εκλογες του Ιουνιου, αλλα και διαχρονικα ,εαν λαβει καποιος υποψην αποτελεσματα του 1985,1981, 2000 κλπ πιστευω οτι το ποσοστο οσων ασπαζονται(ενεργητικα και οχι θεωρητικολογοντας) την μαρξιστικη λενινιστικη ιδεολογια δεν ξεπερναει το 1% στην Ελλαδα του σημερα. Προκειται δηλαδη για τους κομμουνιστες(μελη του κομμουνιστικου κομματος εξ ορισμου).
Με καπως πιο αυθαιρετο διευρυμενο ορισμο, εαν προσθεσουμε οσους για καποιον λογο οργανωτικα ειναι εκτος ΚΚΕ(ειτε/και ΚΚΕ(μλ), ΜΛΚΚΕ) αλλα ιδεολογικα δεν διαφερουν, ισως να μιλαμε για 1-1,5%

Αυτοι παντα ετσι κι αλλιως ψηφιζαν το ΚΚΕ(και στο βαθμο που αναλογει τα πιο μικρα ΚΚ) ως προιον ταξικου καθηκοντος για την συγκεκριμενη και μονο μερα

Σε αυτους διπλα στεκεται η μεριδα οσων στηριζουν το ΚΚΕ, χωρις να ειναι κατα αναγκη και κομμουνιστες, αλλα τους συνδεει ενα βαθυ ψυχικο και συναισθηματικο δεσιμο, ακομα και συνειδησιακο
Προκειται κυριως για ατομα με νεκρους και βασανισμενους στις οικογενειες, λογω της συμμετοχης τους στους μεγαλους λαικους και πατριωτικους αγωνες του ΚΚΕ(ΕΛΑΣ,ΔΣΕ κλπ) και του Ελληνικου λαου

Πανω κατω αυτοι περιπου εδωσαν και το 4,5%(ισως καπως λιγοτεροι απο για να ειμαστε ακριβεις, γυρω στο 3,5-4%)

Απομενει η μεγαλη μεριδα του θολου χωρου που προσδιοριζεται αριστερα και που στην χωρα μας εχει απωλεσει σχεδον καθε τι ριζοσπαστικο και αντισυστιμικο περιεχομενο, με κυριοτερη ευθυνη του συνασπισμου, αλλα και επιλογων του ΚΚΕ σε περιοδους προ 1991 και μετα τα τελη του 50.

Οι αριστεροι το λοιπον ειναι αυτοι που εφυγαν και στηριξαν συριζα τωρα, οπως αλλωστε στηριζαν σε μεγαλο βαθμο ΠΑΣΟΚ παλιοτερα, οπως πολυ φοβαμαι θα κανουν καθε φορα που θα εμφανιζεται ενας λαοπλανος με μια ψευτικη αλλα ευκολη λυση στα λογια.

Αντι να αναλωνομαστε με το τι πηγε λαθος και δεν πεισαμε τους αριστερους ειτε 'αριστερους' να ψηφισουν(ειναι γνωστο εξαλλου οτι οι εκλογες εκμαυλιζουν τις ταξικες συνειδησεις και αυτο πρεπει να το λαμβανει υποψην του και το ΚΚΕ) ειναι προτιμοτερο να συσπειρωνουμε σε μικρους πυρηνες λιγων ατομων φιλους του κομματος. Μιλαω για σταθεροποιηση της επαφης μας με οσους ειναι κοντα στο κομμα και την σταδιακη συνδεσμολογια των πυρηνων αυτων με μελη του ΚΚΕ. Ετσι οι λαικες επιτροπες θα δυναμωσουν αλλα και οι αγωνες που ακολουθουν

Θεωρω οτι η ιδεολογικη μαχη ειναι πρωτιστως υποθεση των μελων του ΚΚΕ, αν και καποιο ρολο εχουμε σιγουρα και οι φιλοι του.


υγ.Οσοι θεωρουν οτι 1-1,5% κομμουνιστες ειναι λιγοι, ας αναλογιστουν οτι στην τσαρικη Ρωσια του 17 η αναλογια ηταν ακομα μικροτερη...

Red Star είπε...

Μετράει και η ποιότητα , η αγωνιστικότητα όχι μόνο των μελών αλλά και των φίλων ενός κόμματος.

Υπό αυτή την άποψη το Κ.Κ.Ε δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθόλου σχεδόν από τα μέλη-στελέχη (δεν υπάρχουν αποχωρήσεις π.χ. ύστερα από μια μεγάλη εκλογική ήττα).


Συμφωνώ με την σκέψη σου για την συσπείρωση πυρήνων.

Μάλιστα θα έλεγα πως είναι καιρός ίσως να δούμε και τα περιθώρια "συνάντησης με ΚΚΕ(μλ)/ ΜΛ-ΚΚΕ σε επίπεδο έστω κατώτερων στελεχών και όχι κορυφής.

Ενδιαφέρον ΙΣΩΣ να έχουν και οι εξελίξεις που συντελούνται σε ένα μικρό κομμάτι του ΝΑΡ αλλά και ένα κομμάτι του αριστερού ρεύματος του ΣΥΝ που σε περίπτωση σχηματισμού νέου ενιαίου κόμματος (το οποίο θεωρώ 100% σίγουρο ότι θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας)δεν θα παραμείνει σε αυτό το νέο κόμμα.

Σχετικά με τους "αριστερούς" και αριστερούς, σίγουρα το Κ.Κ.Ε , 3-4 μήνες πριν της εκλογές του Μάη είχε καταφέρει να τους πείσει προσωρινά( να θυμίσω το Πολιτικό Βαρόμετρο αλλά και τις δημοσκοπήσεις που έδιναν στο Κ.Κ.Ε ποσοστά 12-14 % .

Αν κατάφερνε να τους πείσει τον Μάη και να πάρει ας πούμε ένα 14 % , με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α να είναι έστω και λίγο πίσω του θα μιλάγαμε για τελείως διαφορετικές επαναληπτικές εκλογές.

Η Ν.Δ δεν θα θεωρούσε απειλή το Κ.Κ.Ε και ΔΕΝ θα έκανε ευρωπαϊκό μέτωπο με Μπακογιάννη και λοιπούς.Άρα το ποσοστό της θα ήταν αισθητά χαμηλότερο από το 29-30 ίσως και κάτω από 25 %.

Το Κ.Κ.Ε δεν θα έφτανε σε καμιά περίπτωση το 27 % του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αλλά θα μπορούσε να αγγίξει το 17 ή 18 % και να σταθεροποιηθεί στην δεύτερη θέση.Παράλληλα ίσως να λόγω της μη πόλωσης να είχαμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ λίγο πιο πάνω και τους Ανεξάρτητου Έλληνες και Χρυσή Αυγή με ποσοστά στο 10 %.

Ένα τέτοιο πολιτικό σκηνικό δεν ξέρω που θα μπορούσε να οδηγήσει, με την έννοια ότι ένα πανίσχυρο Κ.Κ.Ε με 17 ή 18 % και από πίσω έναν ΣΥ.ΡΙΖ.Α του 13-14 % θα δημιουργούσε μια ισχυρή αντιπολίτευση.

Το Κ.Κ.Ε θα είχε ψήφους από "αριστερούς" και αριστερούς μη κομμουνιστές ,αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι θα υποχωρούσε από τις γραμμές του, αλλά θα ασκούσε μια έντονη και ισχυρή αντιπολίτευση μέσα και έξω από την βουλή ,κάτι που δεν βλέπουμε σήμερα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ούτε από το Κ.Κ.Ε που στα μάτια του λαού καταψηφίστηκε και έχασε το μισό του ποσοστό.

Επειδή είχα μια σχετική συζήτηση και έντονη διαφωνία με μια συντρόφισσα που επέμενε πως ακόμα και στο σενάριο που το Κ.Κ.Ε θα έπαιρνε 18 % τον Ιούνιο αν δεν είχαν αλλάξει αντίστοιχα και οι συσχετισμοί στο εργατικό ταξικό κίνημα, θα ήταν πυροτέχνημα ,εγώ δεν το βλέπω έτσι.

Εγώ θα το έβλεπα σαν μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση.Αλλά αυτά πια σήμερα δεν έχουν σημασία ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα...

jorje7 είπε...

Υψηλα εκλογικα ποσοστα τονωνουν την αισιοδοξια μεριδας φιλων η/και μελων. Ενδεχομενως να τονωνουν την αποφασιστικοτητα και την θεληση αλλαγης και ατομων καπως πιο απομακρυσμενα απο το κομμα.

Αλλα δεν πιστευω οτι θα αλλαζε κατι θεαματικα με ενα 18% για το ΚΚΕ. Εξαλλου δεν νομιζω οτι εχει υπαρξει οργανωτικη ανοδος που να οδηγει σε τετοιο ποσοστο, ουτε υπαρχουν ισχυρες λαικες επιτροπες με εκατονταδες ενεργα ατομα σε καθε περιοχη (οι λαικες επιτροπες πιστευω και ελπιζω οτι δεν θα ειναι συσπειρωσεις του ΚΚΕ μονον, αλλα επιτροπες οπου θα μετεχουν ανεξαρτητως κομματικης προελευσης ατομα που επιθυμουν να παλεψουν, ακομα και με τιμημα περιστασιακα να χανεται ο 'ελεγχος' μιας επιτροπης απο το κομμα, εννοω να μην πλειοψηφει σε μια επιτροπη η αποψη του-ειναι χρεος μας εξαλλου να γινουμε καλυτεροι και να την ξανακερδιζουμε, επιχειρηματα και το δικιο το εχουμε εξαλλου)

Συμφωνω με την κοπελα που σου ειπε οτι εαν δεν αλλαξουν οι συσχετισμοι στους κοινωνικους και συνδικαλιστικους χωρους μην περιμενουμε πολλα

Επισης,ακομα και αλλαγη συσχετισμων να υπαρξει, εαν αυτη μεταφραστει μονο σε εκλογικη επιτυχια εντος συνδικατων χωρις γενικευμενο ξεσηκωμο σε χωρους δουλειας αλλα και γειτονιες( καλο ειναι να μην υποτιμαμε και τον εδαφικο παραγοντα) ανατροπη ολικη δεν θα δουμε

Οσο για ενδεχομενη μετωπικη συμπορευση με το ΚΚΕ(μλ) και το ΜΛΚΚΕ επρεπε να εχει γινει προχθες...αλλα καλιο αργα παρα ποτε...ελπιζω
Προσοχη, για να μην εχουμε παρεξηγησεις δεν λεμε οργανωτικη ενωση. Το ΝΑΡ νομιζω φυλλοροει καιρο τωρα και αρκετοι πλησιαζουν το ΚΚΕ. Ας περιμενουμε, προσωπικα δεν ειμαι αρνητικος

Οσο για το αριστερο ρευμα, και οποιαδηποτε αλλη φραξια/συνιστωσα/γκρουπα κλπ του συνασπισμου...ουτε να το σκεφτονται στο κομμα...(απο αυτη την φραξια συγκεκριμενα ,εαν θυμαμαι καλα, ξεπηδησε και ο Αλαβανος, και ο Τσιπρας και...και...), Εξαλλου τους βλεπω μαζι με τμηματα του ΜΑΑ και ισως και τμηματα της ανταρσυα...(αν υπαρξει αποχωρησει οπως λες, κατι που δεν θεωρω πολυ πιθανο ακομα)...αναμενω νεο κυμα υπερεπαναστατικου βερμπαλισμου απο πρωην και νυν Ε.Ε.λαγνους σε τετοια περιπτωση

Red Star είπε...

Σύντροφε jorje7 κρατώ την όπως πάντα πολύ καλή ανάλυση σου και πείθομαι πως μάλλον έτσι είναι όπως τα περιγράφεις.

Και η τόνωση της αισιοδοξίας και της αποφασιστικότητας είναι μια μη αμελητέα παράμετρος.Θα άξιζε και μόνο και μόνο για τους ηλικιωμένους αγωνιστές του Κ.Κ.Ε που έχουν δώσει όλη την ζωή τους για το κόμμα.Μου έρχονται παραδείγματα ανθρώπων κοντινών στο μυαλό μου και λέω και μόνο για ένα χαμόγελο τους θα ήθελα να είχαμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα...


Για το Αριστερό Ρεύμα δεν περιμένω προφανώς ούτε από τον Λαφαζάνη ούτε από άλλα μεγαλοστελέχη να αλλάξουν και το πιο πιθανό να παραμείνουν σε ένα "ΝΕΟ ΣΥΡΙΖΑ". Δεν ξέρω όμως για μεμονωμένα στελέχη και ψηφοφόρους τους αν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το Κ.Κ.Ε.Αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα και προκρίνω και εγώ την συμπόρευση με το ΚΚΕ(μλ) και ΜΛ-ΚΚΕ ως απαραίτητη.(Και βέβαια δεν μιλάμε για πολιτική ενοποίηση).Δεν γνωρίζω και από πλευρά τους αν υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις έστω για ένα μέτωπο αγώνα στους δρόμους και τις γειτονιές.