Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Πρώτα συμπεράσματα της Γραμματείας του Κ.Σ. της νεολαίας Συνασπισμού για το εκλογικό αποτέλεσμα και την καινούργια συγκυρία.



1. Η κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποτελεί μια καθαρά μνημονιακή κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Μία κυβέρνηση η οποία υπηρετεί συνειδητά το δόγμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή της νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κόσμου της δουλειάς. Η συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που αποτελεί και τον πυρήνα του μνημονίου είναι αδιαπραγμάτευτη για την νέα κυβέρνηση και τους υποστηριχτές της.
Οποιαδήποτε ψήγματα συναίνεσης προσπάθησαν να οικοδομηθούν πάνω στην βάση της επαναδιαπραγμάτευσης των πιο σκληρών όρων του μνημονίου έχουν ήδη εγκαταλειφθεί μπροστά στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων. Με τα παραπάνω ως βάση προκύπτει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιούνη δεν κατάφερε να σηματοδοτήσει την μεγάλη ανατροπή και την αφετηρία μιας διαφορετικής πορείας. Το αποτέλεσμα που έδωσε μια οριακή πρωτιά στην ΝΔ, με ένα αποτέλεσμα χειρότερο από την ιστορική ήττα της ΝΔ του 2009, προέκυψε μέσα από μία τεράστια εκστρατεία εκβιασμών προς την ελληνική κοινωνία. Εκβιασμών από μηχανισμούς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Στην προεκλογική περίοδο βρεθήκαμε απέναντι σε εργοδοτικές απειλές για κλεισίματα επιχειρήσεων και απολύσεις, σε απειλές κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και νέας, νομισματικής αυτή τη φορά, υποτίμησης. Η μάχη που δώσαμε ήταν μια συνολική μάχη ενάντια στο κόμμα της αστικής τάξης, δηλαδή το κράτος. Μπροστά σε αυτή την τρομακτική συμμαχία ο ΣΥΡΙΖΑ/εκμ έδωσε την μάχη μόνος του. Το σύνολο των υπόλοιπων δυνάμεων της Αριστεράς αρνήθηκαν την ενωτική μας πρόταση ενώ δεν υπήρξαν λίγα τα παραδείγματα που η ρητορική του αστικού πολιτικού κόσμου αναπαραγόταν από οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ/εκμ, κυρίως από την ΔΗΜΑΡ αλλά δυστυχώς ακόμα και από το ΚΚΕ το οποίο ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/εκμ θα οδηγήσει σε άτακτη χρεωκοπία χωρίς να έχει προετοιμάσει τον λαό.
2. Με βάση το συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η εκλογική μάχη το 1,655 εκ. ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ/εκμ και το 26,89% αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη και αφετηρία για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας το αμέσως επόμενο διάστημα. Η οργανική σχέση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τους αγώνες και τα κινήματα της προηγούμενης περιόδου ενάντια στο Μνημόνιο σε συνδυασμό με την ενωτική πρόταση για την κυβέρνηση της αριστεράς αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την διαμόρφωση του αποτελέσματος. Η ανθενωτική στάση των υπόλοιπων οργανώσεων της αριστεράς αποτέλεσε και το βασικό χαρακτηριστικό που τους στοίχισε μια σημαντική απώλεια δυνάμεων. Μοναδική εξαίρεση ως προς το αποτέλεσμα αποτελεί η ΔΗΜΑΡ η οποία επέλεξε από την προεκλογική περίοδο να καταστήσει σαφές ότι θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Η συμμετοχή της μάλιστα στο συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα την οδηγεί σε συνολική ρήξη με τον χώρο της Αριστεράς και την τοποθετεί βαθιά μέσα στο νεοφιλελεύθερο τόξο δυνάμεων. Η συμπύκνωση και η έκφραση των κοινωνικών αγώνων στο πολίτικο επίπεδο από την ριζοσπαστική αριστερά ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη ήταν, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που παρά την ύπαρξη σημαντικών κοινωνικών κινημάτων και αντιστάσεων το πολιτικό επίπεδο εμφανίζεται οχυρωμένο απέναντι σε μια μετατόπιση του συσχετισμού υπέρ του κόσμου της εργασίας. Το παράδειγμα της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς δίνει κουράγιο σε οργανώσεις και κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο
3. Το εκλογικό αποτέλεσμα αδυνατεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Βρισκόμαστε σε μία νέα φάση όξυνσης της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος), βαθαίνοντας τα συστημικά αδιέξοδα και δικαιώνοντας τις αναλύσεις μας για τα χαρακτηριστικά και τα αίτια της. Σε συνθήκες αποσύνθεσης της κοινωνίας δεν είναι νοητή η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Η κρίση πλέον είναι φανερό ότι έχει αποκτήσει μια δική της αυτόνομη δυναμική. Η καταστροφή βαθαίνει με γεωμετρική πρόοδο και ως προς την ταχύτητα και ως προς την ένταση των αποτελεσμάτων, ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξουν νέα μέτρα ή όχι. Τα πολιτικά καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ/εκμ για την νέα συγκυρία ορίζονται ακριβώς από την συγκεκριμένη πραγματικότητα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ/εκμ είναι η οργάνωση της λαϊκής διαθεσιμότητας που έχει αναδειχθεί για την ανατροπή τόσο των νέων μέτρων όσο συνολικά του πολιτικού σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης, στα πλαίσια μιας μαχητικής και ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης. Κομβικό σημείο στον συγκεκριμένο στόχο αποτελεί ο άξονας της αλληλεγγύης μέσα στις γειτονιές και στους επιμέρους κοινωνικούς χώρους. Οι λαϊκές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ/εκμ οφείλουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση δημιουργίας και τόνωσης εγχειρημάτων αλληλεγγύης. Τα συγκεκριμένα εγχειρήματα θα αποτελέσουν τόσο μία πολύτιμη γραμμή άμυνας ενάντια στην καταστροφή που βαθαίνει, στηριγμένη στην αλληλεγγύη και στην συμμετοχή, όσο και μία υγειονομική ζώνη ενάντια στην επικίνδυνη εξάπλωση του φασισμού στις γειτονιές. Μία από τις πιο κρίσιμες μάχες του επόμενου διαστήματος θα είναι αυτή ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού από την μεριά της κυβέρνησης θα σημαίνει το βάθεμα της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης παράγοντας αποτελέσματα ακόμα πιο δύσκολα αναστρέψιμα. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό γνωρίζουμε από την ιστορική εμπειρία ότι θα προκαλέσουν μία γρήγορη υποβάθμιση της ζωής χιλιάδων εργατικών οικογενειών ενώ ταυτόχρονα θα βαθύνουν και την καταστροφή των φυσικών πόρων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επίθεσης αποτελούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί για περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη και η Μάνη, το πρόγραμμα “Ήλιος” αλλά και οι δραστηριότητες για την εξόρυξη χρυσού σε Χαλκιδική και Θράκη. Ακριβώς όπως οι κοινωνικοί αγώνες του προηγούμενου διαστήματος αποτέλεσαν το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη των ιδεών της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα κρίνουν και την δυνατότητα του να βαθύνουν οι ρίζες αυτών των ιδεών. 
4. Ιδιαίτερο μέλημα οφείλουμε να δώσουμε σε ένα ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φασιστικού φαινομένου. Ο ρόλος που θα διαδραματίσουν η Χ.Α. και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις το επόμενο διάστημα σίγουρα θα είναι αναβαθμισμένος. Σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης και κοινωνικής κατάρρευσης η κυβέρνηση του μνημονίου δεν μπορεί να δημιουργήσει συμμαχίες και συναινέσεις με μεγάλα κομμάτια του κόσμου της εργασίας. Αυτό που θα κριθεί το επόμενο διάστημα στις λαϊκές εργατικές γειτονιές είναι το αν ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός θα συνεχίζει να εκφράζεται πλειοψηφικά από την Αριστερά ή θα καταφέρει να τον εκφράσει η ακροδεξιά. Η επίθεση της ακροδεξιάς στις οργανωμένες δυνάμεις του εργατικού λαϊκού κινήματος και στις οργανώσεις της Αριστεράς μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο παράγοντα, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα, για τον περιορισμό της επιρροής μας. Η σχέση της Χ.Α. με το οργανωμένο έγκλημα και η επιλογή της μεταναστευτικών και αριστερών στόχων αναδεικνύει και τον ρόλο της ως μία από τις τελευταίες γραμμές άμυνας για την υπεράσπιση του αστικού καθεστώτος αλλά και την επικινδυνότητα της. Η δημιουργία πλατειών ενωτικών διαδικασιών σε επίπεδο γειτονιάς πρώτα από το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς και το άπλωμα των εγχειρημάτων αλληλεγγύης αποτελούν ζωτικής σημασίας βήματα ενάντια στην εξάπλωση της φασιστικής επιρροής. Σε επίπεδο σχολείων χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός με την διερεύνηση των δυνατοτήτων για την δημιουργία αντιφασιστικών μαθητικών συσπειρώσεων που θα βάλουν φραγμό σε ένα από τους πιο κρίσιμους κοινωνικούς χώρους από τον οποίο οι φασίστες αντλούν δυνάμεις.
5. Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε ευνοϊκούς όρους για το προχώρημα ανασυνθετικών διεργασιών στο εσωτερικό της Αριστεράς μέσω μιας ουσιαστικής συνολικής επανίδρυσης του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα επί της ουσίας νέο κόμμα με βαθιές ρίζες στον κόσμο της δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά και ευθύνη για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που μπορεί να έχει μία τέτοια πορεία, δυσκολίες που ορίζονται από τον βασικό στόχο που οφείλει να έχει η συγκεκριμένη διαδικασία, την οργάνωση δηλαδή της λαϊκής διαθεσιμότητας. Σε αυτή την διαδικασία οφείλουμε να επινοήσουμε μορφές ένταξης που δεν θα εξαντλούνται απλά στις κομματικές δομές αλλά θα δημιουργούν και ένα πλούσιο δίκτυο μορφών που θα εμπλέκουν δυναμικό που επιθυμεί να δουλέψει στο κοινωνικό επίπεδο μαζί με την αριστερά χωρίς ακόμα να αισθάνεται την ανάγκη για την κομματική ένταξη. Παράλληλα προκύπτει και η ανάγκη για μεγαλύτερη εμβάθυνση σε προγραμματικό επίπεδο. Μία προγραμματική δουλειά που θα ακολουθεί το παράδειγμα μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου και συμμετοχής. Το νέο κόμμα δεν προκύπτει από το μηδέν αλλά φέροντας και συνεχίζοντας τις παραδόσεις της Αριστεράς και τους τεράστιους αγώνες που έχουν δοθεί σε αυτό τον τόπο για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα αποτελεί ένα πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς που αγωνίζεται για την υπέρβαση του καπιταλισμού και την οργάνωση της κοινωνίας όχι στην βάση του ανταγωνισμού και της ικανοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου αλλά στην βάση της αλληλεγγύης και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Ένα κόμμα που προσεγγίζει και αναλύει την πραγματικότητα μέσα από την ταξική οπτική, ένα κόμμα διεθνιστικό. Ένα κόμμα με ουσιαστικές διαδικασίες συμμετοχής και ελέγχου. Στα πλαίσια του νέου κόμματος προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας μίας νεολαιίστικης οργάνωσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα παρεμβαίνει με μάχιμους όρους στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη νεολαία. Τέλος οφείλουμε να προβληματιστούμε ιδιαίτερα πάνω στην ενίσχυση της παρέμβασης μας στον χώρο της ενημέρωσης ενάντια στην συστημική έκφραση των ΜΜΕ οικοδομώντας και μία διαφορετική σχέση ανάμεσα στο μέσο ενημέρωση και στον πολίτη. Μέσα στην συγκεκριμένη διαδικασία το σύνολο των δυνάμεων της οργάνωσης οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στις ανοιχτές διαδικασίες του επόμενου διαστήματος μέσα από τις οποίες θα έρθουμε σε επαφή με κόσμο που θέλει να οργανωθεί, συμβάλλοντας και εμείς με την σειρά μας στον εμπλουτισμό του διαλόγου που θα ανοίξει. Παράλληλα θα σχεδιαστεί και συμμετοχή στις διαδικασίες του Συνασπισμού αλλά και η διεξαγωγή των δικών μας αυτόνομων διαδικασιών έτσι ώστε να υπάρξει μια συντεταγμένη πορεία προς το νέο κόμμα. 
                                                Γραμματεία Κ.Σ.της Nεολαίας Συνασπισμού 

Δεν υπάρχουν σχόλια: