Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

IΡΛΑΝΔΙΑ - Δυναμώνει η αντίσταση κόντρα στα χαράτσια και τη λιτότητα



Η γραμμή μάχης χαράχθηκε τη μέρα που ανακοινώθηκε το νέο χαράτσι: Η επιβολή οριζόντιου έκτακτου φόρου ακίνητης περιουσίας, 100 ευρώ, ανεξάρτητα αν έχεις μία παράγκα ή μια έπαυλη.
Η 31η Μάρτη ήταν η «τελευταία προθεσμία» που είχαν περίπου 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά για να καταβάλουν το «έκτακτο χαράτσι» των 100 ευρώ. Ωστόσο, η εφημερίδα «Ireland Examiner» αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και την Πέμπτη, προπαραμονή της προθεσμίας, μόλις 453.796 νοικοκυριά, ή το 28%, είχαν πληρώσει το χαράτσι. Οι περισσότεροι από τους μισούς μάλιστα την τελευταία βδομάδα, καθώς μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή είχε πληρώσει μόλις το 14% και σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 1%.

Το κίνημα διαμαρτυρίας και άρνησης της πληρωμής του έκτακτου φόρου συνεχώς διευρύνεται καθώς η κυβέρνηση εντατικοποίησε τις προσπάθειές της για την «επιτυχία του μέτρου» μέσω της τρομοκρατίας. Ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 30 ευρώ και τον τοκισμό της οφειλής κατά 1% το μήνα σε περίπτωση άρνησης πληρωμής και μέσω του ειδικού «φοροεισπρακτικού έκτακτου μηχανισμού» έδωσε εντολές στις τοπικές αρχές να αποστέλλουν «φοροεισπράκτορες» στα σπίτια, την εντολή να παραμείνουν 95 γραφεία τοπικών αρχών ανοιχτά και το Σάββατο, όπως και η ειδική υπηρεσία για την είσπραξη φόρου που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 8.30 το βράδυ!
Το κίνημα άρνησης πληρωμής ενισχύεται ολοένα. Το προηγούμενο Σάββατο το Εθνικό Στάδιο του Μποξ στην ιρλανδική πρωτεύουσα πλημμύρισε και έμειναν έξω εκατοντάδες, ενώ χτες είχε προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση και συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της πανεθνικής κινητοποίησής τους και αυτό γιατί η 31η Μάρτη συνιστά την «τελευταία προθεσμία». Δεν πρόκειται όμως να σταματήσει. Επεκτείνεται συνολικά ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης καθώς το «έκτακτο χαράτσι» θα μονιμοποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται καθ' οδόν σχέδιο νόμου μεταρρύθμισης της φορολογίας για την ακίνητη περιουσία. Επίσης, έχει ανακοινωθεί και η επιβολή πρόσθετου τέλους ύδρευσης μέχρι το 2014. Τα μέτρα θα συμβάλουν στην επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 600 ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
«Οχι» στο «δημοσιονομικό σύμφωνο»
Δεκάδες συνδικαλιστικές, λαϊκές και πολιτικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας και το ΚΚ Ιρλανδίας, καλούν τους εργαζόμενους να μην τρομοκρατούνται και να αντιδράσουν στις επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, τους καλούν να πουν ένα μεγάλο «όχι» στο δημοψήφισμα της 31ης Μάη που έχει προκηρυχθεί για την έγκριση του λεγόμενου νέου «δημοσιονομικού συμφώνου» με την ΕΕ. Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τον αντιπρόεδρο, Ιμον Γκίλμορ, και ήδη διαμορφώνεται η καμπάνια του «Οχι».
Το χαράτσι και τα υπόλοιπα μέτρα έκτακτης και πρόσθετης φορολόγησης συνιστούν μέρος των πακέτων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2012, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του Fine Gael και του Εργατικού Κόμματος έχει ήδη αυξήσει το ύψος του «πακέτου» λιτότητας από 3,6 σε 3,8 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μέτρα που κρίθηκαν απολύτως αναγκαία καθώς η Ιρλανδία, ως είθισται, προβάλλεται εκ νέου ως «πρότυπο», αυτή τη φορά όχι ως ο «τίγρης» προς μίμηση αλλά ως «πρότυπο» για την εκπλήρωση των στόχων μέσω των σαρωτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Ως συνήθως, η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις «βαρύγδουπες δηλώσεις» και την προπαγανδιστική μηχανή.
Είτε πρόκειται για «επιτυχία» είτε για «αποτυχία» των μνημονίων και των περιοριστικών μέτρων, επιβάλλεται νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ενώ αστική κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν τις πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων καθώς εκτιμούν πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα έχει «επιπτώσεις». Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ιρλανδία θα αναπτυχθεί 0,5% φέτος ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση επιμένει σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3%. Πιέσεις που δεν είναι άσχετες από τις «διαρροές» και τις «συζητήσεις», που φέρουν έναν εκ των βασικών κυβερνητικών εταίρων να απαιτεί την αναδιάρθρωση και του ιρλανδικού χρέους, για τη διάσωση της τράπεζας Anglo Irish, προκειμένου να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Είναι έτσι φανερό ότι πέρα από τα παζάρια των αστών καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει ο λαϊκός παράγοντας.



ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Χρ. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: