Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.


Με αφορμή δήλωση του περιφερειάρχη Κρήτης ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών

Στο πλευρό των μεγαλοαγροτών, των εφοπλιστών και γενικά των μεγαλοεργοδοτών έσπευσε και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ως ...άξιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Κρήτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης ζήτησε «να υπάρχει απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση από και προς την Κρήτη» επειδή «υφίσταται μεγάλο πλήγμα η τοπική οικονομία, αγροτικός - τουριστικός τομέας, ενώ βρίσκονται σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν κλείσει εισιτήρια».
Ανοιχτά ο περιφερειάρχης εξέφρασε την αγωνία του για τα κέρδη των μεγαλεμπόρων καθώς «υπάρχει κίνδυνος οι καλλιεργητές της Κρήτης να χάσουν τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού με τις οποίες έχουν υπογράψει συμβόλαια παραλαβής κηπευτικών προϊόντων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες».
Μάλιστα, δεν έχασε ευκαιρία να κάνει επίθεση στο ίδιο το δικαίωμα στην απεργία καθώς εκτίμησε πως πρέπει «να βρεθεί μια φόρμουλα ούτως ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον καμία τέτοια απεργία όχι μόνο από τα πλοία, αλλά και από άλλους εργασιακούς κλάδους, γιατί στη δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση που περνάει η χώρα χρειάζεται μια ηρεμία, χρειάζεται μια συνεργασία όλων, και όλοι μαζί να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Θεωρώ και ζητούμε από την κυβέρνηση ότι πρέπει να βρεθεί η λύση, όποια και αν είναι αυτή».
Η ανακοίνωση
Ανακοίνωση με αφορμή την παρέμβαση του περιφερειάρχη Κρήτης εξέδωσε η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αρναουτάκης, σήμερα, πρώτη μέρα της απεργίας των ναυτεργατών, που είχε καθολική συμμετοχή, πήρε τη σκυτάλη της βρώμικης επίθεσης εναντίον τους. Αφού έκανε υπόγεια κάθε προσπάθεια να οργανώσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σπάσει την απεργία χωρίς αποτέλεσμα, κατέφυγε σε δηλώσεις που θυμίζουν "γύψους" άλλων εποχών. Ο κ. Αρναουτάκης, που για χρόνια έχει διατελέσει, ως εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Αρχανών, ευρωβουλευτής, βουλευτής και υπουργός, όψιμα θυμήθηκε τους αγρότες και το λαό της Κρήτης και προσπαθεί να αναγορευτεί υπερασπιστής της ζωής τους. Και τότε και σήμερα ο κ. Αρναουτάκης στήριξε την πολιτική εκείνη που έχει οδηγήσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση ταυτόχρονα τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ της περιοχής και της χώρας μας. Αυτός και η πολιτική που χρόνια υπηρετεί είναι που κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Που έβαλαν ταφόπλακα στους συνεταιρισμούς και στις Ενώσεις (ακόμα και σε συνεταιρισμούς - πρότυπα, όπως αυτός των Αρχανών, του χωριού του), καταργώντας ταυτόχρονα πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στην Κρήτη. Που οδήγησαν μια σειρά παραδοσιακές καλλιέργειες στην καταστροφή (σταφίδα, αμπελοκαλλιέργεια, εσπεριδοειδή κ.λπ.), μειώνοντας τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στο τοπικό ΑΕΠ από 21,4% το 1995, μόλις στο 5% σήμερα. Που οδήγησαν σε εγκατάλειψη πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα μη αρδευόμενης γεωργικής γης. Που μόνο για φέτος οδήγησαν στον περιορισμό της καλλιέργειας των πρώιμων κηπευτικών από 20 έως 40%. Που άφησαν στα αζήτητα ακόμα και το λεγόμενο προϊόν χρυσάφι που λέγεται λάδι, επιτρέποντας ακόμα και εισαγωγές στην Κρήτη (πάνω από 1.500 τόνους για το 2011).
Ο κ. Αρναουτάκης και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με την ενεργό στήριξη των υπόλοιπων παρατάξεων της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προωθούν με θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των αντιλαϊκών αντιδραστικών επιλογών της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της στρατηγικής της ΚΑΠ της ΕΕ, που συνεχίζει να ξεκληρίζει τον μικρομεσαίο αγρότη.
Την ίδια στιγμή που δε λέει κουβέντα για την αύξηση μέχρι και 26% που επέβαλαν οι εφοπλιστές στα ναύλα πρόσφατα, την 1/4, συστρατεύτηκε στην ενιαία επίθεση αστικών κομμάτων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοεξαγωγέων και μεγαλοαγροτών ενάντια στους ναυτεργάτες. Επιπλέον, ανέλαβε να παίξει το ρόλο του λαγού για να μπει στο γύψο συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να εξασφαλιστεί σιγή νεκροταφείου που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.
Ο κ. Αρναουτάκης, θυμίζοντας άλλες εποχές, προκλητικά ζήτησε να παρθούν μέτρα, "ούτως ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον καμιά τέτοια απεργία, όχι μόνο από τα πλοία, αλλά και από άλλους εργασιακούς κλάδους. Γιατί στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα, χρειάζεται ηρεμία".
Το ΚΚΕ καλεί τον κρητικό λαό να επαγρυπνεί και να βγάλει τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Σήμερα καθαρά φαίνεται ποιος είναι με το λαό και ποιος με το κεφάλαιο. Η απεργία των ναυτεργατών αφορά όλο το λαό. Τα αιτήματά τους αφορούν και τους αγρότες και τους εργάτες, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες του νησιού μας. Γι' αυτό και όλοι αυτοί πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτό τον αγώνα.
Απέναντι στην ενιαία επίθεση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, ο λαός να αντιτάξει το δικό του ενιαίο μέτωπο. Στις επερχόμενες εκλογές να μαυρίσει τα κόμματα του συστήματος, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ».


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: