Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Εκλογές Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας: Πτώση του δικομματισμού, στο 30% η αριστερά!

Του Θανάση Μαρίνη
(εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα)


 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ*
ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 9.263
ΨΗΦΙΣΑΝ 7.104 Αποχή: 23,3%
ΛΕΥΚΑ 183
ΑΚΥΡΑ 196
ΕΓΚΥΡΑ 6.725
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ 269 4
Ψηφοδέλτιο Ψήφοι % +- % Έδρες Α' Έδρες Β' ΕΔΡΕΣ +-
ΔΗΣΥΕ 2.542 37,80% -15,99% 9 0 9 -5
ΔΑΚΕ 1.002 14,90% -5,02% 3 1 4 -1
ΔΑΣ 968 14,39% 2,30% 3 1 4 1
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 734 10,91% 2 1 3 3
ΕΝΙΑΙΑ 710 10,56% 2,60% 2 1 3 1
ΠΡ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ 355 5,28% 3,05% 1 0 1 0
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ 304 4,52% 1 0 1 1
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ 110 1,64% 1,10% 0 0 0 0
6.725 100,00% 21 4 25



·         ΔΗΣΥΕ: ΠΑΣΚΕ, πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ
·         ΔΑΚΕ: πρόσκειται στη Ν.Δ.
·         ΔΑΣ: αριστερός σχηματισμός που κινείται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ
·         ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: διάσπαση της ΠΑΣΚΕ – «επικεφαλής» ο Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ)
·         ΕΝΙΑΙΑ: ΠΑΜΕ, πρόσκειται στο ΚΚΕ
·         ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: αριστερός σχηματισμός που κινείται στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
·         ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: διάσπαση της ΔΑΚΕ


Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, η οποία κατέγραψε  σαφή υποχώρηση των  δυνάμεων του κατεστημένου-κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) και άνοδο των  αριστερών παρατάξεων (ΔΑΣ-ΠΡ.ΠΡΟΟΠΤ.-ΕΝΙΑΙΑ), οι οποίες αθροιστικά έλαβαν 30,23%.

Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Οι βασικές παρατάξεις του Συλλόγου, ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ, έχασαν συνολικά ένα 20% των ψήφων και 6 έδρες. Ουσιαστικά εισέπραξαν την προκλητική αδράνειά τους, την απουσία οργάνωσης, σχεδιασμού και προοπτικής στους αγώνες που δώσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Χρεώθηκαν (και δικαίως) την επί της ουσίας καλλιέργεια συντεχνιακής λογικής ότι δήθεν θα μας σώσουν οι «πατερούληδές» μας στην κυβέρνηση (βλ. Πρωτόπαππας, οι οποίοι βέβαια ψήφισαν το μνημόνιο με τα «δύο χέρια») καλλιεργώντας αυταπάτες και οδηγώντας σε διαρκείς οπισθοχωρήσεις. Τη χαριστική βολή έδωσε η στάση τους και η υπερψήφιση (μαζί με τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) της εθελοντικής συμμετοχής του Ταμείου Αυτασφαλείας (εφάπαξ) στο  κούρεμα των ομολόγων (PSI+). Έπαιξαν  δηλαδή με τα χρήματά μας μόνο και μόνο για να κάνουν «πλάτες» στον Βενιζέλο.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: Λειτούργησαν ως ανάχωμα και απορρόφησαν ένα κομμάτι της δυσαρέσκειας και αγανάκτησης των συναδέλφων απέναντι στη ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ, καθώς παρουσιάστηκαν με έναν αέρα ανανέωσης. Στην ουσία , όμως, πρόκειται για μια από τα ίδια καθώς δεν έχουν καμία πρόταση για το πώς μπορούμε να οργανωθούμε απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης-Τρόικα-Διοίκησης και λειτούργησαν ως μηχανισμοί εκλογικής επιβίωσης κάποιων πρώην μεγαλοστελεχών της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ.

Το «μνημονιακό μπλοκ» δυστυχώς συνεχίζει και ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών

Στο μυαλό πολλών συναδέλφων εγείρεται το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν μετά από τις απανωτές κατραπακιές που έχουμε δεχθεί και τις οποίες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στάθηκαν ανίκανες να αντιμετωπίσουν, να συνεχίζουν να «κερδίζουν» οι ίδιες δυνάμεις; Η εξήγηση κατά την γνώμη μας είναι διπλή: Πρώτον, το προηγούμενο διάστημα δόθηκαν μια σειρά από ιστορικές μάχες (16 γενικές απεργίες, 3 εκ των οποίων 48ωρες, καταλήψεις, Αγανακτισμένοι, Δεν Πληρώνω, κ.α.) οι οποίες λόγω της ανεπάρκειας των ηγεσιών τους δεν κέρδισαν. Αυτό οδήγησε σε ένα κλίμα απογοήτευσης το οποίο αντικειμενικά ευνοεί τις παρατάξεις του κατεστημένου. Δεύτερον, το οποίο συνδέεται πολύ στενά με το πρώτο, λόγω του κλίματος ηττοπάθειας δόθηκε η δυνατότητα και πάλι στους πολύ ισχυρούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς (ταξίματα για μικροβολέματα) των κυρίαρχων δυνάμεων να λειτουργήσουν και έτσι έσωσαν προσωρινά τα ποσοστά τους από την πλήρη κατάρρευση.

Οι ευθύνες της Αριστεράς

Η σαφής άνοδος των δυνάμεων της ΔΑΣ, της ΕΝΙΑΙΑΣ και της ΠΡ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ   αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ένα σημαντικό στρώμα συναδέλφων αναζητώντας διέξοδο και λύσεις στρέφεται προς τα Αριστερά. Το γεγονός αυτό γεννάει για τις αριστερές δυνάμεις αυξημένα και συγκεκριμένα καθήκοντα για την επόμενη μέρα.

  • Συνεργασία των αριστερών παρατάξεων μεταξύ τους αλλά και με τους ανιδιοτελείς συναδέλφους που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση με στόχο το επόμενο διάστημα να πάρουμε την πλειοψηφία του Συλλόγου από τα χέρια ΔΗΣΥΕ- ΔΑΚΕ και των όποιων παρατρεχάμενων τους.
  • Η συνεργασία αυτή να βασίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τα καθημερινά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (υπερωρίες- άδειες- δανειακές υποχρεώσεις- περίθαλψη- ασφαλιστικά, κα) όσο και για τον σχεδιασμό του αγώνα ενάντια στην καταιγίδα των νέων μέτρων που πλησιάζει (με κινητοποιήσεις διαρκείας, κλιμάκωση και συντονισμό με άλλους κλάδους)
  • Η Αριστερά να βγάλει δυνατά μπροστά και να «μαζικοποιήσει» το αίτημα για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων και της κοινωνίας, με αποζημίωση μόνο των μικρομετόχων. Στη βάση αυτού του αιτήματος να χτίσουμε κοινωνικές συμμαχίες με καταθέτες και δανειολήπτες, αλλά και με όλους αυτούς που πλήττονται από την καταστροφική πολιτική του τραπεζικού κεφαλαίου.
  • Συμμετοχή  των συναδέλφων στην χάραξη του αγώνα μέσα από διαδικασίες βάσης (συνελεύσεις καταστημάτων, εκλογή επιτροπών αγώνα, κ.α.). Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε τον αποφασιστικό ρόλο στην πορεία του αγώνα αλλά και στην λειτουργία του Συλλόγου.
ΠΗΓΗ-WWW.XEKINIMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: