Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Επικράτηση Πούτιν στις εκλογές.Εντονες ενδείξεις νοθείας.Από τον Ριζοσπάστη.


Αρνήθηκε να τον συγχαρεί ο Γκ. Ζιουγκάνοφ

Μέχρι και τα δάκρυα επιστράτευσε ο Πούτιν μετά την νίκη του στις εκλογές 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας με καταμετρημένο το 99,99%ψηφοδελτίων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας από τον πρώτο γύρο, αφού συγκεντρώνει το 63,6% των ψήφων (45.586.781 ψήφους), περίπου 7% λιγότερο (απώλεια 5 εκατομμυρίων ψήφων) σε σχέση με το 2004, όταν και πάλι είχε επικρατήσει από τον πρώτο γύρο.
Δεύτερος ακολουθεί ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με ποσοστό 17,18% (12.316.390 ψήφους), περίπου (0,5% λιγότερο ή περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους απώλειες σε σχέση με το 2008).

Τρίτος, ο εκατομμυριούχος Μιχαήλ Πρόχοροφ, που συμμετείχε για πρώτη φορά, συγκεντρώνει το 7,98% (5.717.529 ψήφους) κι ακολουθούν ο λαϊκιστής κι εθνικιστήςΒλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, με 6,22% (4.457.603 ψήφους) και πτώση μεγαλύτερη του 3% και απώλεια 2,5 εκατομμυρίων ψήφων, κι ο «κεντροαριστερός» Σερκέι Μιρόνοφ με 3,86%(2.763.290 ψήφους), ενισχυμένος σε σχέση με τις εκλογές του 2004, όταν είχε συγκεντρώσει μόλις το 0,75% και μισό εκατομμύριο ψήφους.
Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 65,3%, ενώ βρέθηκαν και περίπου 800 χιλιάδες άκυρα ψηφοδέλτια. Να σημειωθεί πως, παρά την πρόφαση «διαφάνειας» που επιχείρησε το καθεστώς, τοποθετώντας κάμερες με απευθείας παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας μέσω ίντερνετ στο 99% των εκλογικών τμημάτων, και αυτή τη φορά υπήρχαν οι μεταφερόμενες κάλπες. (Σε κάθε εκλογικό τμήμα, μια σταθερή και μια περιφερόμενη στα σπίτια, για όσους δηλώσουν ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν!) Επίσης, όσοι το ζήτησαν ψήφισαν νωρίτερα από τη μέρα των εκλογών! Ενώ πολλοί πήραν «βεβαίωση μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματος» από την εκλογική επιτροπή της περιοχής τους για να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στους εκεί εκλογικούς καταλόγους! Τα στοιχεία αυτά κάνουν σαφώς ανεξέλεγκτο το μέγεθος της νοθείας και σ' αυτές τις εκλογές.
Γκενάντι Ζιουγκάνοφ: Οι εκλογές δεν ήταν τίμιες!
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, σημείωσε: «Η χώρα 20 χρόνια σφαδάζει στη δίνη της κρίσης. Είχαμε τη σπάνια δυνατότητα να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία στις εκλογές. Πολύ περισσότερο που η χώρα μας έπεσε βαθύτερα απ' όλες στο λάκκο της κρίσης που κάλυψε ολόκληρο τον πλανήτη. Προτείναμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης, με κεντροαριστερή πορεία, σαν εκείνη που βοήθησε τη Ρωσία μετά τη χρεοκοπία του 1998 να βγει από το βαθύτερο λάκκο. Ομως ο Πούτιν αρνήθηκε να συζητήσει αυτά τα μέτρα. Πιστεύαμε πως η συμμετοχή στα ντιμπέιτ που οργανώθηκαν στα τηλεοπτικά κανάλια θα γίνει για τον Πούτιν υποχρεωτική. Ομως δεν πήρε μέρος σ' αυτά. Εγώ ως υποψήφιος στο αξίωμα του Προέδρου δεν μπορώ να αναγνωρίσω τα εκλογικά αποτελέσματα, οι εκλογές δεν ήταν ούτε τίμιες, ούτε δίκαιες. Επειδή οι τίμιες εκλογές προϋποθέτουν πάνω απ' όλα το διάλογο της εξουσίας με την αντιπολίτευση με ίσους όρους».
Ο Γκ. Ζιουφκάνοφ, στη βάση των παραπάνω, αρνήθηκε να συγχαρεί τον Β. Πούτιν, κάτι που έπραξαν οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί του.
ΚΕΚΡ: «Εμείς θα βαδίσουμε από άλλο δρόμο!»
Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), που είχε αυθαίρετα αποκλειστεί από τις εκλογές, σημειώνει σε ανακοίνωση του Α` Γραμματέα του, Β. Τιούλκιν, πως «η εκλογή του νέου προέδρου της αστικής Ρωσίας δεν προκαλεί στο ΚΕΚΡ ούτε αυταπάτες, ούτε απογοήτευση από το εκλογικό αποτέλεσμα». Το ΚΕΚΡ θεωρεί πως κανένας από τους υποψηφίους, που συμμετείχαν σ' αυτές τις εκλογές, δεν εκπροσωπούσε τα εργατικά συμφέροντα. «Γνωρίζουμε πως, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, σε κρίσιμες καταστάσεις, άφησαν στην άκρη αυτές τις διαφωνίες τους και συνεισέφεραν στη σωτηρία αυτού του συστήματος». Στην ανακοίνωση σημειώνονται διάφορα παραδείγματα, της συναινετικής στάσης του ΚΚΡΟ, κυρίως εστιάζοντας στη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση «εθνικής συναίνεσης», το 1998, κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης στη Ρωσία. «Εμείς θα βαδίσουμε από άλλο δρόμο!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ.
Παρέμβαση ΟΑΣΕ - ΕΕ
Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία σημαδεύτηκαν από σημαντικές παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία, η οποία σαφώς ευνόησε τον πρωθυπουργό, αναφέρεται στην έκθεση των διεθνών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τηςΚοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Μόσχα. Επίσης, σημειώνεται πως «οι υπερβολικά αυστηροί όροι στην εγγραφή υποψηφιοτήτων εμπόδισε τη διαμόρφωση συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού».
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των διεθνών παρατηρητών και καλεί τη Ρωσία να επανορθώσει τα κενά της εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
  • Χτες το βράδυ, μετά το τέλος της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στην πλατεία Πούσκιν στη Μόσχα, όπου συμμετείχαν 14.000 έως 20.000 άτομα διαμαρτυρόμενοι για φαινόμενα νοθείας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη διάλυση εκατοντάδων συγκεντρωμένων που θέλησαν να παραμείνουν στην πλατεία. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έγιναν περίπου 50 προσαγωγές, ανάμεσα στους οποίους και ηγέτες αντικυβερνητικών ομάδων.

Ι.Π.
Πηγή:www.rizospastis.gr,  

Δεν υπάρχουν σχόλια: