Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:Μαζική η συμμετοχή στη γενική απεργία.

Μαζική η συμμετοχή στη γενική απεργία.



Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και η ανταπόκριση των εργαζομένων στη χτεσινή γενική απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP-IN) ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας και στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και η τρόικα. Από νωρίς χτες τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία τους έξω από τόπους δουλειάς, παρά τις προσπάθειες ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων να τους διασπάσουν.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία σε ορισμένους τομείς φτάνει έως και το 80-90%. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον τομέα της Υγείας, στα Ταχυδρομεία, στην Κλωστοϋφαντουργία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα αντιδρούν μαζικά ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις στο βιωτικό επίπεδο, με κατακρεούργηση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Τάσσονται ενάντια στο σύμφωνο επιθετικότητας που ενισχύει την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση συνολικά του λαού.
Ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν προγραμματιστεί για χτες μεσημέρι σε διάφορες πόλεις της χώρας αλλά και στη Λισαβόνα, ενώ το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καλέσει το λαό να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία ενάντια στην επιθετική πολιτική που προωθεί την αυξανόμενη εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες. Η χτεσινή απεργία ήταν συνέχεια της μαζικότατης διαδήλωσης στις 11 Φλεβάρη όπου 300.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 30 χρόνων.
Υπενθυμίζεται ότι η «CGTP-IN» είχε καταγγείλει το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» που οδηγεί σε νέες απώλειες για τους εργαζόμενους ενώ αντιτίθεται στην προώθηση της εργασιακής μεταρρύθμισης που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει περικοπές στις ημέρες αδείας, καταργούνται τρεις επίσημες αργίες, μειώνεται η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, περικόπτονται οι αποδοχές στις υπερωρίες, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές, όποτε αυτοί το επιθυμούν.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: