Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Μόνο όταν αλλάξει χέρια η εξουσία στην Ελλάδα, μπορεί να υπάρχει ελπίδα για το λαό - Αποσπάσματα από την εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου





Στην εισηγητική της τοποθέτηση, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Δεν έχω να σας παρουσιάσω ένα χοντρό προεκλογικό πρόγραμμα, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα. Το ίδιο θα γίνει και στην Αθήνα, όταν δίνουμε συνεντεύξεις. Το λέω αυτό, γιατί ακούω ότι όλα τα κόμματα επεξεργάζονται το προεκλογικό τους πρόγραμμα, να το "επικοινωνήσουν", όπως λένε, με το λαό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και προεκλογικό πρόγραμμα. Τι είναι όμως αυτό το πρόγραμμά μας; Αυτό που 365 ημέρες παλεύουμε για το λαό, για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους φτωχούς "επιχειρηματίες", τις γυναίκες, τους νέους, είτε εργάζονται, είτε σπουδάζουν.
365 μέρες το χρόνο αναλύουμε τις θέσεις μας για συγκεκριμένα προβλήματα κατά χώρο, περιφέρεια, για όλη την Ελλάδα. Κι από αυτήν την άποψη, δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να κυκλοφορήσουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι είναι εντελώς δημαγωγικό.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Εχει αξία κανείς να διαβάσει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Μα αφού ξέρουμε τι κάνουν τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε τι κάνουν και όταν ήταν μονοκομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τώρα που έχουνε δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ένα διάστημα και ΛΑΟΣ. Δηλαδή, τι θα παρουσιάσουν προεκλογικά; Κάτι το διαφορετικό; Κι αν είναι κάτι το διαφορετικό, θα είναι κάλπικο, ψεύτικο. Δεν υπάρχουν προεκλογικά προγράμματα των τελευταίων 30 ημερών. Ο,τι λέγαμε τα προηγούμενα τριάντα χρόνια λέμε και σήμερα.
Βεβαίως, όπου παρουσιαστεί στο παρά πέντε των εκλογών ένα καινούριο πρόβλημα, θα το εντάξουμε, θα τοποθετηθούμε, δεν θα κρυφτούμε. Θα δώσουμε και ειδικές συνεντεύξεις για μια σειρά ζητήματα. Παραδείγματος χάρη, ισχύουν για μας αυτά που έχουμε επεξεργαστεί και με σχέδιο νόμου στη Βουλή για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα τα εμπλουτίζουμε και με το περίφημο κούρεμα, τα ζητήματα της υγείας και ξεχωριστά η δημόσια υγεία, πρόληψη, νοσοκομεία, τριτοβάθμια περίθαλψη για τα ΑμΕΑ. Εχουμε καταθέσει για όλα αυτά αναλυτικά προγράμματα και θέσεις και εκτός Βουλής και μέσα στη Βουλή.
Για την προστασία των ανέργων, για το κούρεμα των στεγαστικών δανείων και των καταναλωτικών δανείων των νοικοκυριών, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις. Για την επαγγελματική εκπαίδευση, για το γενικό λύκειο, για την παιδεία, για την αγροτική παραγωγή, κατά κλάδο, κατά προϊόν, για τη βιομηχανία, την ανάπτυξη. Επομένως, προεκλογικά δεν θα κοροϊδέψουμε τον κόσμο με κάτι διαφορετικό, κάτι το άλλο. Δεν μας ενδιαφέρει να "επικοινωνήσουμε" το πρόγραμμα, με την έννοια να κοροϊδέψουμε τον λαό.
Να βγάλει ο λαός συμπεράσματα
Βεβαίως η προεκλογική περίοδος έχει και ορισμένες απαιτήσεις. Η προεκλογική μας εκστρατεία πέρα από το ότι βεβαίως θα υπενθυμίσουμε στο λαό τη θέση μας κατά πρόβλημα και γενικότερα τη διέξοδο από την κρίση, μας ενδιαφέρει κυρίως να συμβάλουμε ο λαός να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα του. Δεν περιμένει ο λαός από μας να του πούμε τι σημαίνει φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία, τι σημαίνει συντάξεις 400 ευρώ, τι σημαίνει το κούρεμα των συντάξεων, τι σημαίνει εφεδρεία και κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, τι σημαίνει "πρόγραμμα για το σπίτι" κλπ. Θα του υπενθυμίσουμε τα βασικά ζητήματα και θα βοηθήσουμε να βγάλει συμπεράσματα.
Υπάρχει κάτι το καινούριο στην τωρινή εκλογική μάχη. Ο λαός έχει πια πείρα. Και αλίμονο αν αυτή την πείρα την ξεχάσει πηγαίνοντας στην κάλπη. Υπάρχουν ορισμένα καινούρια προβλήματα σε σχέση με την εκλογική μάχη αναμφισβήτητα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα κατέβουν με πολυσέλιδα προγράμματα, με αιχμές στα προγράμματα αυτά, κοροϊδίας του λαού, δημαγωγίας. Αν και θα είναι η προεκλογική περίοδος με τις λιγότερες υποσχέσεις, γιατί υπάρχει και η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δε σηκώνει να δώσουν πολλές υποσχέσεις.
Στη θέση λοιπόν των προεκλογικών υποσχέσεων, θα υπάρχει ένα τρομοκρατικό δίλημμα: "`Η, υποστηρίζετε μια κυβέρνηση ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή και των δύο, ή αλλιώς χάος". Επειδή ο λαός ζει το χάος σήμερα, την φτώχεια την εξαθλίωση, την ανεργία, όλα αυτά, να μην τα επαναλάβω, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το χάος. Αν τα δύο κόμματα αυτά δε χάσουν, δεν έχουν μια παταγώδη αποτυχία, τότε το χάος θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο για το λαό.
Αδύναμη αστική κυβέρνηση
Το πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησης που έχουμε, έχει ένα όνομα: Εργατική λαϊκή εξουσία. Εξουσία άρα και διακυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της εργατικής τάξης; Οι μικροπαραγωγοί αγρότες και οι μικροί επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, ένα δηλαδή σημαντικό και πολυάριθμο τμήμα των λαϊκών μεσαίων στρωμάτων της χώρας μας.
Ως εδώ. Από κει και πέρα τραβάμε μια διαχωριστική γραμμή και απέναντί μας είναι η εξουσία του κεφαλαίου, η εξουσία των μονοπωλίων - πείτε το όπως θέλετε, δεν έχει σημασία τόσο ο όρος, αλλά η ουσία, την καταλαβαίνετε. Και των συμμάχων τους που είναι ανώτερα, μεσαία στρώματα, που τα συμφέροντά τους είναι πιο κοντά με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι της εργατικής τάξης.
Από αυτή την εκλογική μάχη τι περιμένουμε; Εμείς είμαστε και αγωνιστές, πάντα ωθούμε τα πράγματα να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης και να έρχονται πρωτόγνωρες λύσεις. Αλλά και από την άλλη μεριά δεν μπορούμε σε ένα μήνα να κοροϊδέψουμε το λαό ότι μπορεί να έρθει η σωτηρία του. Από αυτή την εκλογική μάχη θεωρούμε ότι ο λαός έχει ευθύνη να αποφασίσει το εξής πράγμα: Πρώτον, εάν το εργατικό, το λαϊκό κίνημα θα βγει ισχυρό, πιο ισχυρό, κι αυτό ταυτίζεται εξ ολοκλήρου με την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Απ' αυτήν την εκλογική μάχη το καλύτερο δυνατό που μπορεί να προκύψει για το λαό είναι μια κυβέρνηση αδύναμη, που δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις εύκολα, όπως έπαιρνε τώρα και να αγνοεί τον λαϊκό παράγοντα. Που σημαίνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταποντιστούν. Κάποια κυβέρνηση τα μονοπώλια θα φτιάξουν στην Ελλάδα, γιατί ακόμα αυτά έχουν το πάνω χέρι. Ποια θα είναι αυτή; Είτε της μιας, είτε της άλλης μορφής, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ωθήσει τα πράγματα σε μια θετική διέξοδο για το λαό.
Εχει σημασία λοιπόν να 'ναι αδύναμη. Οσο γίνεται πιο αδύναμη. Είτε είναι μονοκομματική, είτε είναι κυβέρνηση συνεργασίας, που είναι πολύ πιο πιθανό να βγει μια κυβέρνηση συνεργασίας για να μην αλλάξει τίποτα για το λαό.
Πάλη ενάντια στα μονοπώλια
Υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Ακούμε σήμερα αντιπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις που λένε ότι θα ακυρώσουν τη δανειακή συνθήκη, θα ανατρέψουν το μνημόνιο κλπ. κλπ. Και θα πολεμήσουν τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί, τις αποφάσεις της ΕΕ. Δηλαδή, λένε στο λαό κοροϊδεύοντας, ότι θα δώσουν τη μάχη στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο ή στην Ουάσιγκτον. Θα δώσουν λέει τη μάχη κατά της τρόικας.
Η τρόικα τι είναι; Οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Δεν είναι κάποια πρόσωπα - αντιπαθή σε μας, δεν το συζητάμε - αλλά αυτοί είναι τα πρόσωπα που εκφράζουν τρεις ενώσεις, τρεις οργανισμούς που σημαίνει ό,τι κάνει η τρόικα είναι στην έγκριση της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Βεβαίως η μάχη δίνεται και στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και στην Ουάσιγκτον, στο Στρασβούργο. Αλλά μια τέτοια μάχη, ακόμα κι αν κάποιοι θέλουν να τη δώσουν, λένε ότι θέλουν να τη δώσουν, είναι χαμένη αν αυτή τη στιγμή δεν παλέψεις τη μονοπωλιακή κυριαρχία μέσα στη χώρα σου - και τους εκπροσώπους της.
Να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Σήμερα σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά ακόμα και στον τομέα του εποικοδομήματος, σε παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, κυριαρχούν μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα, όμιλοι. Αν δεν δώσεις τη μάχη με αυτούς, αν δεν συγκρουστείς με αυτούς, δεν μπορείς να δώσεις τη μάχη ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λουξεμβούργο, ούτε στην Ουάσιγκτον.
Αυτή λοιπόν είναι η διαφορά μας από άλλες πολιτικές δυνάμεις, που λένε στο λαό ότι θα τον σώσουν ανατρέποντας τη δανειακή σύμβαση. Γιατί αν ανατρέψεις τη δανειακή σύμβαση, πάλι τα όπλα στην Ελλάδα θα τα έχουν οι επιχειρηματίες. Που αυτοί είναι σε θέση να αντιδράσουν, είναι σε θέση να ανατρέψουν μια κυβέρνηση. Και πάνω απ' όλα, ένας λαός, ο οποίος θα έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε μια διαπάλη έξω από την Ελλάδα και τότε αυτός ο λαός δεν θα είναι έτοιμος να παλέψει για τα δικά του συμφέροντα, για το δικό του δίκιο.
Ψήφο για πανίσχυρο ΚΚΕ
Επομένως, εμείς όταν λέμε ότι η κατεύθυνση της λαϊκής πάλης πρέπει να είναι η εργατική λαϊκή εξουσία, εννοούμε κατ' αρχήν νίκη μέσα στην Ελλάδα, ακριβώς για να μπορέσεις να σηκώσεις ανάστημα και να αποδεσμευτείς και να απεγκλωβιστείς εντελώς, γιατί διαπραγμάτευση δεν υπάρχει στα πλαίσια της ΕΕ, από την ΕΕ , το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Μόνο όταν αλλάξει χέρια η εξουσία στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει ελπίδα για το λαό.
Σ' αυτήν την εκλογική μάχη δεν θα λυθεί το πρόβλημα της εργατικής λαϊκής εξουσίας να 'μαστε ρεαλιστές. Αυτό όμως που μπορεί να επιλυθεί, είναι αυτό που είπαμε στην αρχή. Μια κυβέρνηση που να μην μπορεί να κυβερνά όπως πριν κι ένας λαός που μπορεί να πολεμά καλύτερα από πριν για το δίκιο του. Κι αυτό εκλογικά είναι συνυφασμένο με ένα πανίσχυρο ΚΚΕ.
Αυτές είναι οι βασικές μας θέσεις για τις εκλογές. Τις λέω αυτή τη στιγμή γενικευμένα. Σας διαβεβαιώ ότι είναι επεξεργασμένες όχι μόνο για την οικονομία γενικά, αλλά και ανά τομέα οικονομίας, κατά κλάδο, κατά προϊόν, κατά περιφέρεια. Και περιλαμβάνουν όχι μόνο τους δείκτες της ανάπτυξης και τις θέσεις των εργαζομένων, αλλά περιλαμβάνουν κι αυτό το κύριο ζήτημα που υπάρχει, το πώς θα πραγματώνεται η λαϊκή εξουσία. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι άλλο πράγμα κυβέρνηση, κι άλλο πράγμα λαϊκή εξουσία.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: