Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μαζικά ενάντια στη λιτότητα και τα αντεργατικά μέτρα.


Μαζικά συμμετείχαν οι εργάτες στην απεργιακή συγκέντρωση της Μαδρίτης

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ισπανία ενάντια στη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας με αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα και θέτουν τέλος σε πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων. Πάνω από 100 συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα σε όλη τη χώρα. Την απεργία διοργάνωσαν η Γενική Ενωση Εργατών (UGT) και η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών (CCOO) που και ακόμα και τώρα ζητούν «διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση, ...προειδοποιώντας πως θα πραγματοποιήσουν και νέες κινητοποιήσεις από την 1η του Μάη.
Πρόκειται για δύο συνδικαλιστικές ενώσεις που οι συμβιβασμένες ηγεσίες τους συμμετέχουν χρόνια τώρα στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», ενώ την τελευταία γενική απεργία είχαν κηρύξει το Σεπτέμβρη του 2010.
Από νωρίς χτες τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι έφθαναν στους χώρους δουλειάς για να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να αποτρέψουν τους απεργούς, με αποτέλεσμα 58 άνθρωποι να συλληφθούν και 9 να τραυματιστούν. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, αεροπορικές πτήσεις) η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μαζική, ενώ διασφαλίστηκε η ελάχιστη εξυπηρέτηση των επιβατών. Στο 97% έφθασε η συμμετοχή των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες «Renault», «Seat», «Volkswagen» και «Ford» καθώς και σε άλλες βιομηχανίες, στα ορυχεία, στα λιμάνια, ενώ στο 57% έφθασε η συμμετοχή των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση. Μέρος στην απεργία πήραν και οι εργαζόμενοι στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ανδαλουσία, την Καταλονία και τη Μαδρίτη. Η χτεσινή μέρα έδειξε τη διάθεση των εργατών να κλιμακωθεί ο αγώνας σε αντίθεση με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που επιμένουν στον «κοινωνικό διάλογο». Πάντως ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις, ανάμεσα τους τα στελέχη και μέλη του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, που πρωτοστάτησαν στην απεργία, θα επιμείνουν να μη μείνει «τουφεκιά στον αέρα».
Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ραχόι αναμένεται να συζητήσει για νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας, με στόχο, όπως υποστηρίζει, τη μείωση του δημόσιου χρέους από 8,51% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011 σε 5,3% το 2012.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: