Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΓΑΛΛΙΑ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.


Σταθερή η άνοδος του Μετώπου της Αριστεράς 



Το Μέτωπο της Αριστεράς πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις, που είχε πολλά χρόνια να δει η γαλλική πρωτεύουσα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πρόβλεψη. Πάνω από 120.000 κόσμου πλημμύρισε την πλατεία Βαστίλης και τους γύρω δρόμους. Από νωρίς άρχισαν να κατευθύνονται, από διάφορα σημεία στην πλατεία Νασιόν όπου παρακολούθησε συζητήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, διαδήλωσαν μέχρι την πλατεία Βαστίλης, όπου παρακολούθησαν την ομιλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν ο οποίος αναφέρθηκε στην «ανάγκη να γυρίσει η Γαλλία σελίδα, αφήνοντας πίσω της το παλιό καθεστώς», για να προχωρήσει η διαδικασία για την ίδρυση της 6ης Γαλλικής Δημοκρατίας..

Πάρτε την εξουσία»!

 Η διαδικασία αυτή που έχει ήδη αρχίσει, σύμφωνα με τον Ζαν Λικ Μελανσό θα ολοκληρωθεί «με την ψήφιση από την συντακτική συνέλευση», της συνταγματικής αλλαγής. Μια αλλαγή που θα φέρει στο κέντρο των αποφάσεων τους πολίτες. Στο κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και στους χώρους δουλειάς με τη θέσπιση των νέων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαία τα συνθήματα «Place au people» και «Prener le pouvoir» (Δώστε θέση στο λαό να Πάρτε την εξουσία), τα οποία παραπέμπουν σε μεγάλες ιστορικές στιγμές του Παρισιού και της γαλλική επαναστατικής παράδοσης.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, «με μια ομιλία λιτή και σύντομη», όπως έγραψε ο «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» (ξάφνιασε τους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να τον ακούν σε ανάλογες συγκεντρώσεις τουλάχιστον μια ώρα), περιορίστηκε να αναλύσει με σαφήνεια τους στόχους ίδρυσης της 6ης Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή διάσταση που προσλαμβάνουν οι εκλογές στη Γαλλία, σε μια περίοδο που οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Αλληλεγγύη με τους λαούς της Ευρώπης

Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του έσπευσε να απευθύνει εξ ονόματος των συγκεντρωθέντων «αδελφικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό, στους Ισπανούς, τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς» και «σε όσους έχουν πάνω από το κεφάλι τους την τρόικα και αισθάνονται το βάρος της καταπίεσης της». Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του ήταν μια από τις πιο δυνατές στιγμές της συγκέντρωσης και οι συγκεντρωμένοι τον διέκοψαν με το σύνθημα «Αντίσταση, αντίσταση…» και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε για μια φορά ακόμα στη δέσμευση του Μετώπου της Αριστεράς να προχωρήσει σε δημοψηφίσματα για κάθε νέα συνθήκη, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι κανόνες οικοδόμησης της Ευρώπης.
Ο Ζαν – Λικ Μελανσόν κάλεσε τους συγκεντρωμένους με τις εκλογές αυτές να κάνουν «την επανάσταση των πολιτών». Οι εκλογές για την προεδρία είναι, είπε, ένα βήμα για «να ανοίξει στη Γαλλία το ρήγμα από το ηφαίστειο, που περιμένει όλη η Ευρώπη». Ένα ρήγμα από όπου θα περάσει στη συνέχεια η Ελλάδα (με την ψήφο των πολιτών της) και αργότερα, τον Οκτώβριο, η Γερμανία, με την ψήφο των γερμανών συντρόφων μας, που υποφέρουν από τα θαύματα του υποτιθέμενου φιλελεύθερου μοντέλου».
Η «κατάληψη της Βαστίλης» την περασμένη Κυριακή αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, που οπωσδήποτε θα επιδράσει στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, όπως επισήμαναν πολιτικοί αναλυτές. Το Μέτωπο της Αριστεράς, πέντε εβδομάδες πριν τις εκλογές, κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Τόλμησε να οργανώσει μια πολιτική συγκέντρωση, θέτοντας ένα προωθημένο πολιτικό ζήτημα, τη συνταγματική μεταρρύθμιση (με την πραγματική έννοια του όρου). Δηλαδή τη ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης. Αυτή η πολιτική πρωτοβουλία του εξαναγκάζει τον υποψήφιο της δεξιάς και των Σοσιαλιστών να ακολουθήσουν τις πρωτοβουλίες του Μετώπου, όπως έγινε με τις προτάσεις του για το φορολογικό και τα οικολογικά.
 
Να μη χαθεί και η ευκαιρία αυτή

Η πρόταση αυτή έρχεται μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις το 2005 με την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνθήκης, τις κινητοποιήσεις για την εργασία και την παιδεία, την υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών, το συνταξιοδοτικό…
Ο κόσμος αυτός της Αριστεράς που βγήκε στο δρόμο, έδειξε την αποφασιστικότητά του «να μην αφήσει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», γράφει σε άρθρο του στην «Ουμανιτέ» ο κοινωνιολόγος πρόεδρος του CNRS Μισέλ Μπινσό. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο κόσμος που κατέβηκε στους δρόμους; Είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, εκπαιδευτικοί, στελέχη επιχειρήσεων, ερευνητές, σιδηροδρομικοί, άνεργοι, πρόσκαιρα εργαζόμενοι, σπουδαστές, συνταξιούχοι, νέοι, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.
Όλοι όσοι υποφέρουν και βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται. Αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ τις οργανωμένες δυνάμεις του Μετώπου της Αριστεράς. Αυτό που κατάφερε όμως το Μέτωπο της Αριστεράς, ήταν να διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε να συνυπάρξουν και να εκφραστούν, με κοινό υποψήφιο και κοινή πολιτική, σχεδόν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς. Από τους πρώην μαοϊκούς μέχρι τους τροτσκιστές και από τους κινηματικούς μέχρι τις δυνάμεις τις προερχόμενες από τη σοσιαλδημοκρατία. Έτσι δημιουργήθηκε η δυναμική αυτή και αγκάλιασε ευρύτερους χώρους.
Τη δυναμική αυτή που εκφράστηκε με την τεράστια συγκέντρωση αναγνώρισε ολόκληρος ο Τύπος. Η «Φιγκαρό» σημειώνει ότι «η επιτυχία ήταν προβλέψιμη» και χαρακτηρίζει τον Μελανσόν «υποψήφιο που εκφράζει την εξέγερση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η «Λε Μοντ», από την άλλη, εξέφρασε τον προβληματισμό μήπως γίνεται «αντικειμενικά σύμμαχος του Σαρκοζί»!
Κάνει, λοιπόν, και πάλι την εμφάνισή της η επιχειρηματολογία για τη «χρήσιμη ψήφο» που συμπλέει με τον ψίθυρο για «κομμουνιστικό κίνδυνο»... Μετά από τόσες κηδείες του κομμουνισμού που είχαν εξαγγείλει. Παραμένει ένα αίνιγμα. Στο αίνιγμα αυτό έδωσαν –και δίνουν– την απάντησή τους «οι γάλλοι πολίτες με την παρουσία τους, τα συνθήματα, το χιούμορ και τα τραγούδια τους», όπως γράφει ο πρόεδρος του CNRS, Μισέλ Μπινσό. Ο κόσμος με τη συγκέντρωση «άρχισε την εξέγερση» όπως είπε ο Μελανσόν. Και συνέχισε «σας καλώ να αρχίσουμε την άνοιξη των λαών… να βάλουμε το κόκκινο χρώμα στη ζωή μας».

Μ. Κοβάνης

Πηγή:www.epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: