Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Δήλωση του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις της κας Μέρκελ και τις σημερινές των Σόιμπλε και Γιούνκερ.


Δήλωση του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ.

Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς και ο κ.  Γιούνκερ  δηλώνουν πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη  θα σήμαινε ανυπολόγιστη καταστροφή .
Πρόκειται για δηλώσεις που αποτυπώνουν την αλληλένδετη  σχέση της ελληνικής οικονομίας με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας .
Μία πραγματικότητα που σκόπιμα  αγνόησε και δεν αξιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση  στη κατεύθυνση μιας επιθετικής διαπραγμάτευσης στην υπόθεση του ελληνικού χρέους με σκοπό τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του .
 Η ρεαλιστική εκτίμηση πως εάν η ελληνική  οικονομία κατέρρεε θα συμπαρέσυρε το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη ήταν και είναι το ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο μας . Ένα όπλο  που  ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση , η οποία αντιθέτως   έσπευσε να υλοποιήσει το σχέδιο του μνημονίου ταυτιζόμενη απόλυτα με τα συμφέροντα των τραπεζών και των ακραίων  νεοφιλελεύθερων κέντρων. Αποδεικνύεται περίτρανα πως το εκβιαστικό δίλημμα που κατά κόρον χρησιμοποίησε η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση κάθε φορά που ήταν να ψηφιστούν νέα μέτρα, ότι δηλαδή απειλείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ,  ήταν και είναι ψεύτικο .
 Η μνημονιακή πολιτική ούτε αποτελούσε ούτε αποτελεί μονόδρομο για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά μονάχα για τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που διαλύουν το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: