Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ομιλία του Πρόεδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προς τον Πρωθυπουργό για το νέο μεσοπρόθεσμο 2013-2016 και τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας.


    Ο κ.  Ραϊχενμπαχ είναι ο πραγματικός υπερπρωθυπουργός της χώρας και μέχρι τον Ιούνιο θα τοποθετήσει ξένους επιτηρητές σε Υπουργεία και κρίσιμους οργανισμούς

•    Είναι υποκριτικό να μιλάτε για ανάπτυξη τη στιγμή που ήδη έχετε ψηφίσει και αγωνίζεστε να βρείτε τρόπο να εφαρμόσετε 15 δις μέτρα λιτότητας
•    Με τα χαράτσια, τις περικοπές, τη λιτότητα δεν θα βγούμε από την κρίση
•    Είναι παράλογο να θέλετε να υποστηρίζετε ότι ο μόνος τρόπος για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι ο δρόμος της ύφεσης και της λιτότητας

•    Στόχος αυτών που μας προτείνουν αυτά τα μέτρα είναι να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με μισθούς Λετονίας και Βουλγαρίας, να έχουν δυνατότητες επενδύσεων με φθηνό εργατικό δυναμικό κάποιες μεγάλες πολυεθνικές αλλά και η εγχώρια διαπλοκή
•    Σε αυτές τις συνθήκες η έξοδος από το ευρώ δεν θα είναι θετική για την οικονομία και δεν την προτείνουμε και κυρίως για τις δυνάμεις της εργασίας.
•    Εσείς με τις επιλογές σας μας οδηγείτε στην έξοδο από το ευρώ
•    Ο ελληνικός λαός δεν διακατέχεται από το σύνδρομο της Στοκχόλμης για να αγαπήσει τους θύτες του. Όχι, ούτε ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός λωτοφάγων για να ξεχάσει τι κάνατε εσείς δυο χρόνια τώρα
•    Το δίλημμα είναι η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου υπό τον κ. Ραϊχενμπαχ που θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες μέρες  εξαθλίωσης και χρεοκοπίας ή ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρή Αριστερά, δυνατό ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, στην ανοικοδόμηση την παραγωγική, που θα οδηγήσει τη χώρα στην αξιοπρέπεια και όχι στην υποτέλεια.
•    Αντί λοιπόν να τους ζητήσετε άμεσα να δώσουν την κατάθεση Χριστοφοράκου στη δημοσιότητα για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι πολιτικοί, ποια πολιτικά κόμματα για μια δεκαετία εισέπρατταν τις μίζες κουκουλώνατε την υπόθεση με εμπνευστή και ενορχήστρωση αυτής της συμφωνίας τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βενιζέλο
Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε:
«Κατέθεσα αυτή την ερώτηση, με την ελπίδα ότι θα έδινα την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να γίνει μία ουσιαστική και ειλικρινής πολιτική συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την οικονομία και να μην ακουστούν σ’ αυτή την Αίθουσα προεκλογικά πυροτεχνήματα, υποκριτικά «ευχαριστώ» και συγγνώμες, σαν αυτά που είπε χθες ο Υπουργός των Οικονομικών  υπό τον απειλητικό τίτλο «αρχίζουμε». Εμείς νομίζαμε ότι έχετε φθάσει προς το τέλος. Εδώ εσείς μας λέτε τώρα αρχίζετε. Φανταστείτε τι μας περιμένει!
Ο Πρωθυπουργός για άλλη μία φορά επέλεξε να μην έρθει. Δεν υποτιμώ καθόλου την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού των Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα, ίσως άθελά του, ήταν από τους λίγους που εγκαίρως είπαν την αλήθεια, δηλαδή ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης από  την επόμενη των εκλογών η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την τρόικα. Εγώ θα έλεγα από την προηγούμενη των εκλογών για κάποιους πιο υψηλά ιστάμενους από τον κ. Σαχινίδη.
Ο Πρωθυπουργός δεν έρχεται. Ο Υπουργός των Οικονομικών δεν θα έρθει μάλλον από εδώ και στο εξής διότι θα αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία. Θα πρότεινα, κύριε Πρόεδρε, ίσως, να θεσπίζατε αντί για την ώρα του Πρωθυπουργού έτσι όπως έχετε μετατρέψει την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ίδια τη Δημοκρατία μας, την ώρα του κ. Ράιχενμπαχ.  Διότι αυτός είναι ο πραγματικός υπερπρωθυπουργός της χώρας. Αυτός σχεδιάζει, παράγει, υλοποιεί, υπαγορεύει και ελέγχει την εφαρμοζόμενη μνημονιακή  πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης και ο οποίος χθες σε συνέντευξη τύπου μας είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα τοποθετήσει σαράντα ξένους επιτηρητές στα Υπουργεία και στους πιο κρίσιμους οργανισμούς, προκειμένου να υλοποιήσουν πιστά την εφαρμογή μέτρων λιτότητας που έχετε αποφασίσει στο μνημόνιο και έχετε υπογράψει, κύριε Σαχινίδη,  ήδη, 15 δις.έως το 2015.
Για ποια ανάπτυξη, λοιπόν, μας μιλάτε; Ποια ανάπτυξη; Είναι υποκριτικό ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, τα συνεταιράκια του μνημονίου που αγωνίζεστε, αγχώνεστε να καταφέρετε να έχετε και οι δύο αθροιστικά με τις 50 έδρες μπόνους 151 βουλευτές για να εφαρμόσετε την πολιτική του μνημονίου με υπερπρωθυπουργό φυσικά τον κ. Ράϊχενμπαχ και όχι  τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Βενιζέλο, ανθύπατοι θα είναι. Είναι υποκριτικό να μιλάτε για ανάπτυξη τη στιγμή που ήδη έχετε ψηφίσει και αγωνίζεστε να βρείτε τρόπο να εφαρμόσετε 15 δις μέτρα λιτότητας.
Και έρχομαι στο ερώτημα, το οποίο είναι ουσιαστικό. Κύριε Σαχινίδη, υπάρχει ρητή δέσμευση στο δεύτερο μνημόνιο ότι τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω περικοπή των δημοσίων δαπανών και ιδιαίτερα της μισθοδοσίας του δημοσίου, των κύριων και επικουρικών συντάξεων, των κοινωνικών μεταβιβάσεων και της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και σε εκτεταμένες απολύσεις στο δημόσιο.
Και επειδή έφθασε η ώρα να πούμε και καμιά αλήθεια, Έχετε συνυπολογίσει, έχετε συναισθανθεί ποιες θα είναι οι δημοσιονομικές παρενέργειες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής; Διότι είναι σε όλους γνωστό πια ότι υπάρχει μία αδυναμία, αναξιοπιστία  να την πω, τουλάχιστον επιβεβαιωμένη αδυναμία της τρόικας, να προβλέψει αξιόπιστα την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στη χώρα. Σας θυμίζω τι προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο για την ύφεση και πόσο πραγματικά ήταν μετά.
Δεύτερον,  έχετε κάνει κάποιες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις αυτών των νέων μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνει το νέο μεσοπρόθεσμο 2013-2016 για την πρόβλεψη της ύφεσης, αλλά κυρίως τους κοινωνικούς δείκτες της ανεργίας που έχει φθάσει σε μεγέθη τα οποία είναι τραγικά;
Και τέλος, αν εκτιμάτε ότι οι  συνεχείς περικοπές των δημοσίων επενδύσεων μπορούν να έχουν έστω κάποιο πιθανό θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».
Στην ομιλία του είπε:
«Ο κ. Σαχινίδης έχει μια συνήθεια. Και άλλες φορές που έχω καταθέσει ερωτήσεις στον ίδιο μου απαντά με ερωτήματα. Βοηθά τον διάλογο αυτό.
Όμως πριν απ’ αυτό κ. Σαχινίδη θα ήθελα να πω ότι είναι έστω είναι ένα βήμα να παραδέχεστε ότι με αυτή την πολιτική, δηλαδή με τα χαράτσια, με τις περικοπές, με τη λιτότητα δεν βγαίνουμε από την κρίση. Είναι ένα βήμα το οποίο δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Δυο χρόνια τώρα μας σώζετε διαρκώς οδηγώντας την οικονομία και την κοινωνία στη χρεοκοπία. Διότι δυο χρόνια τώρα αυτό κάνετε ενισχύεται το φάρμακο εκείνο που οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία στο θάνατο.
Έρχομαι όμως στα ερωτήματά σας. Κύριε Σαχινίδη, είναι προφανές ότι στόχος μιας εναλλακτικής πολιτικής κεϋνσιανής όπως την αποκαλέσατε δεν είναι η διατήρηση των πρωτογενών ελλειμμάτων. Όμως είναι παράλογο να θέλετε να υποστηρίζετε ότι ο μόνος τρόπος για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι ο δρόμος της ύφεσης και της λιτότητας. Διότι η ύφεση και η λιτότητα είναι τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν τα πρωτογενή ελλείμματα, διότι όταν μειώνεται η κατανάλωση όσο και να φορολογείτε εσείς και να βάζετε φόρους τα δημόσια έσοδα λιγοστεύουν δεν αυξάνονται και καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός. Και οδηγούμαστε σε αυτό το σπιράλ στην περιδίνηση της ύφεσης η οποία μας καταστρέφει. Και βεβαίως για κάποιους αυτή η καταστροφή μπορεί να είναι ευλογία. Διότι στόχος αυτών που μας προτείνουν αυτά τα μέτρα είναι να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με μισθούς Λετονίας και Βουλγαρίας, να έχουν δυνατότητες επενδύσεων με φθηνό εργατικό δυναμικό κάποιες μεγάλες πολυεθνικές αλλά και η εγχώρια διαπλοκή που στηρίζει με νύχια και με δόντια αυτές τις πολιτικές. Και φυσικά όμως αποτέλεσμα όμως θα είναι η κοινωνική καταστροφή, η διάλυση και η χρεοκοπία των πολιτών και η διάλυση της μεσαίας τάξης.
Με ρωτάτε λοιπόν, έχετε εναλλακτικές προτάσεις; Κύριε Σαχινίδη, θα σας πω με ειλικρίνεια δεν ήταν και δεν είναι δυστυχώς στις επιλογές η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων. Δεν είναι. Το χρέος για τους πιστωτές και τους εταίρους και για σας που ακολουθείται αυτή την πολιτική είναι μοχλός πίεσης και υποταγής, διότι αν ήθελαν να ασχοληθούν με το χρέος είχαμε καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις εγκαίρως. Όταν εσείς λέγατε ότι αυτές οι προτάσεις είναι κακό σήμα προς τις αγορές το ευρωομόλογο, η σκληρή διαπραγμάτευση για έναν άλλο ρόλο της ΕΚΤ να δανείζει  με 1% για τα κράτη και όχι μόνο τις εμπορικές τράπεζες. Η αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές που μας λέγατε αυτό θα μας καταστρέψει, αλλά εσείς μας οδηγήσατε στο πιστωτικό γεγονός. Όλα αυτά που εμείς προτείναμε κατά καιρούς εσείς δεν τα υπερασπιστήκατε. Ίσα –ίσα ερχόσασταν εδώ με την επιχειρηματολογία των πιστωτών και των εταίρων και εκβιάζατε τον ελληνικό λαό.
Κύριε Σαχινίδη, είναι δυνατόν να μου λέτε ότι έχετε έγνοια να μειώσετε το χρέος όταν οι δικές σας κυβερνήσεις προχωράνε σε σπατάλες  και σε δαπάνες οι οποίες είναι προκλητικές σε περίοδο κρίσης. Εσείς έχετε υπογράψει –εσείς ο ίδιος- τις πάνω από 160 εκατομμύρια υπερβάσεις στις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών. Σε περίοδο κρίσης το ίδιο βιολί που γινόταν και πριν συνεχίζεται.
Υπάρχει διαχρονικά ένα μέγα θέμα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τις απόρρητες δαπάνες και την αδυναμία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και του διακομματικού ελέγχου σε δαπάνες οι οποίες είναι υπερβολικές. Την περίοδο όμως της διακυβέρνησης Παπανδρέου εκτοξεύθηκαν σε αστρονομικά ποσά. Όταν όλα τα άλλα υπουργεία μείωναν τις δαπάνες. Υπογράψατε σχεδόν όλες τις αποφάσεις αλλά στην ερώτηση που σας κατέθεσα δηλώσατε αναρμόδιος.
Επιπλέον, κόψατε προχθές τις συντάξεις και τους μισθούς αποφασίσατε νέα μέτρα λιτότητας αλλά αποφασίσατε αμέσως μετά να αυξήσετε τις αποδοχές των συνεργατών σας. Εσείς είστε που νοιάζεστε για τις σπατάλες και για το χρέος;
Φορολογία των πλουσίων. Καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις γι’ αυτό. Μας λέτε είναι ανέφικτο, διότι θα φύγουν οι εφοπλιστές. Ο Ολάντ βγαίνει στη Γαλλία με προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο αν το λέγαμε εμείς εδώ θα μας στήνατε στο απόσπασμα. Φορολογία 70% για εισοδήματα άνω του εκατομμυρίου. Γιατί δεν τα υιοθετήσατε ποτέ εσείς αυτά;
Εξοπλιστικές δαπάνες. Σας είπαμε αντί να μειώσετε μισθούς και συντάξεις, καταργείστε αυτή την αγορά η οποία μόνο επωφελής δεν είναι για το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχουν λοιπόν, εναλλακτικές προτάσεις, αυτό που εμείς λέμε για αναδιανομή του πλούτου δεν είναι μια επικοινωνιακή ατάκα, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα αρκεί να υπάρχει μια κυβέρνηση με βούληση να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική.
Επιπλέον κύριε Υπουργέ, είστε θιασώτης της άποψης ότι η χώρα πρέπει πάση θυσία να μείνει στο ευρώ. Και θα συμφωνήσω στο εξής σκέλος ότι σε αυτές τις συνθήκες η έξοδος από το ευρώ δεν θα είναι θετική για την οικονομία και δεν την προτείνουμε και κυρίως για τις δυνάμεις της εργασίας. Όμως παραδεχθείτε επιτέλους ότι εσείς με τις επιλογές σας μας οδηγείτε στην έξοδο από το ευρώ. Δυο επιλογές υπάρχουν για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Ή να πατήσει στα πόδια της, να σταματήσει αυτή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία από τους πιστωτές και τους εταίρους να αλλάξουμε πολιτική και να αλλάξουμε ρότα αξιοποιώντας το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα της ευρωζώνης ή να οδηγηθούμε σε έξι μήνες από τώρα, σε ένα χρόνο από τώρα, και εκτός ευρωζώνης και εκτός ευρώ και με την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου χωρίς δυνατότητα να αξιοποιήσουμε εμείς το ισχυρό όπλο που μας έδινε όταν ήταν το χρέος μας στο ελληνικό δίκαιο. Και εκτός ευρώ και χρεωμένοι και χρεοκοπημένοι και με το χρέος σε ισχυρό ευρώ. Αυτή είναι η προοπτική η δική σας.
Κύριε υπουργέ, κακά τα ψέματα ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι και πρέπει να σας πω ακούγοντας και εσάς και τον Υπουργό των Οικονομικών, ότι ο ελληνικός λαός δεν διακατέχεται από το σύνδρομο της Στοκχόλμης για να αγαπήσει τους θύτες του. Όχι ούτε ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός λωτοφάγων για να ξεχάσει τι κάνατε εσείς δυο χρόνια τώρα, τις υποσχέσεις που δίνατε προεκλογικά, τις υποσχέσεις που δίνατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας και τα αποτελέσματα τα οποία είχαμε. Όχι ούτε λωτοφάγοι είμαστε, ούτε σύνδρομο της Στοκχόλμης έχουμε.
Και το μεγάλο δίλημμα, το δίλημμα που έρχεται σε αυτές τις εκλογές ξέρετε ποιο είναι; Και δεν το λέω εγώ, διαβάστε όλο τον διεθνή τύπο, ξέρω ότι τον διαβάζετε και έχετε εικόνα, διότι είστε γνώστης των οικονομικών εξελίξεων. Το μεγάλο δίλημμα είναι αν πολύ γρήγορα θα μπούμε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας με νέο ακόμη  μεγαλύτερο κούρεμα ακόμη και στο θεσμικό χρέος και ένα νέο τρίτο πακέτο με ακόμη περισσότερη λιτότητα που θα γονατίσει τελείως η οικονομία και η κοινωνία ή αν θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία την απόλυτη, δηλαδή στην ολική εσωτερική στάση πληρωμών και την εξώθηση οικειοθελή ή μη από την ευρωζώνη. Αυτές οι δυο εκδοχές υπάρχουν αν εσείς συνεχίσετε την πολιτική σας.
Και εμείς λοιπόν, εδώ λέμε, είναι η ώρα να ανατραπείτε και να μην οδηγηθούμε σε αυτές τις δυο εκδοχές. Θα ήταν ευχής έργο και ευλογία να είχαμε καταφέρει να σας ανατρέψουμε τον Μάιο του 2010. θα ήταν ευχής έργο και ευλογία αν ο ελληνικός λαός είχε καταφέρει να σας ανατρέψει τον Ιούνη του 2011. δεν τα καταφέραμε. Τώρα όμως έρχεται η ώρα της κρίσης και των εκλογών. Και είναι η μεγάλη ευκαιρία. Το δίλημμα είναι ή συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου υπό τον κ. Ραϊχενμπαχ που θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες μέρες εξαθλίωσης και χρεοκοπίας ή ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρή Αριστερά, με δυνατό ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, στην ανοικοδόμηση την παραγωγική. Που θα οδηγήσει τη χώρα στην αξιοπρέπεια και όχι στην υποτέλεια.
Και να σας πω και κάτι τελευταίο. Βλέπω τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και έχω την αίσθηση ότι μάλλον θα πρέπει να επισπεύσετε τις εκλογές, όχι να τις πάτε στις 29 Απρίλη. Διότι έτσι όπως πάτε τα δυο κόμματα του μνημονίου και της υποτέλειας αν οι εκλογές γίνουν 29 Απρίλη μάλλον θα αναγκαστείτε να κατέβετε από κοινού στις εκλογές για να πάρετε τις 50 έδρες μπόνους που δίνει αυτός ο καλπονοθευτικός νόμος.  Διότι αυτός είναι ο στόχος σας με τις 50 έδρες μπόνους να έχετε 151 βουλευτές. Σκεφθείτε το. Πάντως όποτε και αν γίνουν ένα είναι σίγουρο μετά τη μεγάλη αυτή ύβρη θα υπάρξει νέμεση και τιμωρία για όσους οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε αυτή την αισχρή κατάσταση. Και κυρίως νέμεση και τιμωρία για όσους ακόμη και τώρα επιμένουν με προκλητικό τρόπο να μας λένε δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και να λένε μονάχα αυτά που μπορούν να ακούσουν οι πιστωτές  και οι εταίροι και δεν θα πηγαίνουμε όπως και σεις δεν ήρθατε χθες στην επιτροπή για να συζητήσετε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, γιατί αυτά δεν είναι έτοιμα να τα ακούσουν οι πιστωτές και οι εταίροι. Και φύγατε σαν τους κλέφτες, δεν ήρθατε να συζητήσετε.
Όπως επίσης μας οδηγήσατε και σε μια ντροπιαστική εξωδικαστική συμφωνία με τη Siemens προκειμένου άκουσον, άκουσον να κάνουν προγράμματα ενάντια στη διαφθορά αυτοί που διέφθειραν το πολιτικό σύστημα και σας έχουν κρατημένους. Αντί λοιπόν να τους ζητήσετε άμεσα να δώσουν την κατάθεση Χριστοφοράκου στη δημοσιότητα για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι πολιτικοί, ποια πολιτικά κόμματα για μια δεκαετία εισέπρατταν τις μίζες κουκουλώνατε την υπόθεση, με εμπνευστή και ενορχηστρωτή αυτής της συμφωνίας τον Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βενιζέλο, κουκουλώνατε την υπόθεση για 80 εκατομμύρια χορηγίες και προσφορές ενάντια στη διαφθορά από την πλευρά της Siemens όταν ακόμη και στη Νιγηρία κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ εσείς εδώ θέλετε να διεκδικήσετε με τη πρόσωπο άραγε ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: