Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ :Διαδηλώσεις για τη δολοφονία 17χρονου.



Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ έχει προκαλέσει η απρόκλητη και εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Αφροαμερικάνου Τρέιβον Μάρτιν στις 26 Φλεβάρη στο Σάνφορντ, προάστιο του Ορλάντο της Φλόριντα και μετά η ατιμωρησία του δράστη Τζορτζ Ζίμερμαν, επικεφαλής της λεγόμενης «εθελοντικής ομάδας προστασίας των γειτονιών». Ενα είδος «πολιτοφυλακής» που άνθισε στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και μετά, ως πληροφοριοδότης των αρχών. Ακριβώς όπως έπραξε και ο Ζίμερμαν, και παρά τις «εκκλήσεις της αστυνομίας να μην συνεχίσει» - όπως εμμένουν οι αστυνομικές αρχές - καταδίωξε τον Τρέιβον Μάρτιν όταν βγήκε από ένα μίνι μάρκετ και τελικά τον σκότωσε, πυροβολώντας τον στην πλάτη. Τα εγκλήματά του: ήταν Αφροαμερικανός, φορούσε κουκούλα γιατί έβρεχε και κρατούσε στα χέρια ένα πακέτο καραμέλες και ένα αναψυκτικό.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σχεδόν ένα μήνα μετά τη δολοφονία και κλιμακώνονται συνεχώς. Ο Ζίμερμαν, με καταφανή προβλήματα ψυχιατρικής φύσης που τον απέτρεψαν κάποτε να ενταχθεί και στην αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερος, αφού επικαλέσθηκε κατάσταση νόμιμης άμυνας. Επικαλέστηκε το νόμο του 2005 στην πολιτεία - ισχύει σε άλλες ακόμη 20 πολιτείες - για χρήση θανατηφόρου βίας, δηλαδή «δικαιολογημένη ανθρωποκτονία» σε δημόσιο χώρο εάν υπάρχει «εύλογος φόβος» για τη ζωή.
Αυτή η αυθαιρεσία που εκδηλώνεται, επενδύεται και με ρατσιστικά κίνητρα - με την συνενοχή του αστικού κράτους - με τις λεγόμενες «εθελοντικές οργανώσεις προστασίας πολιτών» και πάνοπλες πολιτοφυλακές κυρίως στις πολιτείες κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπου αλωνίζουν. Και όλα αυτά στην μητρόπολη του καπιταλισμού όπου σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Οπλων-NRA, στις ΗΠΑ με πληθυσμό 307 εκατομμυρίων κυκλοφορούννομίμως 300 εκατομμύρια όπλα καθώς το 40% με 45% των οικογενειών έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πιστόλι με «νόμιμο τρόπο»!

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: