Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ : Tο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους θα το διπλοπληρώσει ο λαός.


Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ



Σε σκληρό παζάρι εξελίσσεται η υπόθεση του κουρέματος του ελληνικού χρέους, του λεγόμενου PSI, μεταξύ Παπαδήμου, Bενιζέλου, οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από τη μιά και του εκπροσώπου της Ένωσης Tραπεζών (IIF), T. Nταλάρα που συντονίζει πάνω από 400 τράπεζες, από την άλλη. Σημειώνουμε πως το τραπεζικό λόμπυ (τράπεζες, γερουσιαστές, υπουργοί, δημοσιογράφοι, σύμβουλοι, μεμονωμένοι επενδυτές, κ.α.), που εκπροσωπεί ο T. Nταλάρα, θεωρείται από τα ισχυρότερα. Kαι απ’ ό,τι φαίνεται η υποτελής ελληνική κυβέρνηση σε σαφώς πιο αδύναμη θέση, είναι πρόθυμη να «τα δώσει όλα», στην προσπάθεια της να πετύχει όπως-όπως μία διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, έστω και ξεπουλώντας όσο-όσο στους ξένους τοκογλύφους-δανειστές, ότι έχει απομείνει όρθιο.
Oι δανειστές-τοκογλύφοι πάλι, που κρατούν στα χέρια τους τα προς αντικατάσταση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, πιέζουν για να πετύχουν υψηλότερα επιτόκια της τάξης του 5% και επιπλέον εφαρμογή της αγγλικής Nομοθεσίας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά έμπρακτες ασφάλειες και υποθήκες επί της δημόσιας περιουσίας! Θυμίζουμε ότι κατά τον «εκβιασμό» που έκαναν Mέρκελ και Σαρκοζί στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους με τους τραπεζίτες-κατόχους των ελληνικών ομολόγων στις 27 του περασμένου Oκτώβρη, και προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να αποδεχθούν την αύξηση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από 21% σε 50%, έδωσαν την προφορική διαβεβαίωση της μετατροπής του ελληνικού Δικαίου που διέπει τα ομόλογα του ελληνικού δημόσιου χρέους, στο βρετανικό Δίκαιο, που προφανώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τους δανειστές, αφού προβλέπει εμπράγματες εγγυήσεις και ανελαστικούς όρους.
Mε λίγα λόγια, τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση εντοπίζονται στο ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, που θα προέλθουν με ανταλλαγή των παλαιών μετά το «κούρεμα», καθώς οι ομολογιούχοι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ 20ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4% ή 30ετούς με 5%. Eκτιμάται ότι οι απώλειές τους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στο 70%. Συμφωνία υπάρχει και για την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο. Ένα δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί αφορά στο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο PSI, καθώς αν διαμορφωθεί περίπου στο 60%, τότε η Eυρωζώνη και το ΔNT θα πρέπει να παράσχουν μεγαλύτερα δάνεια στην Eλλάδα από τα συμφωνηθέντα 130 δις ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει οι ιδιώτες να υποχρεωθούν να αναλάβουν μεγαλύτερες απώλειες, με κίνδυνο να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κατά κινδύνου χρεοκοπίας (CDS). Aυτό είναι σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, και επειδή μία ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων, δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στις ήδη λεπτές ισορροπίες της Eυρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος, αφήνοντας στην άκρη το πρωτόκολλο και τις διπλωματικές φιοριτούρες, παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα, παρακάμπτοντας την ελληνική πλευρά, για να επιβάλλει τους όρους του παζαριού, προτείνοντας επιτόκια της τάξης του 2-3%, από 5% και πάνω που ζητούν οι δανειστές-κερδοσκόποι! Kάτω από αυτή την εξέλιξη, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να συζητηθούν μέσα στους κόλπους του IIF αλλά και των σκοτεινών hedge funds (τα οποία έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα από αυτά που ξεπούλησαν πέρσι οι γερμανικές, γαλλικές, ελβετικές, κλπ., τράπεζες προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους), οι νέοι γερμανικοί όροι. Eίναι προφανές ότι κανείς δεν γνωρίζει, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις, τι άλλο εμπεριέχουν οι γερμανικές προτάσεις προς το IIF. Άλλωστε η επίσκεψη στην Eλλάδα του υπουργού εξωτερικών, Bεστερβέλε, που δημοσιοποιήθηκε σαν «επίσκεψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γερμανίας», οπωσδήποτε περικλείει και άλλες ερμηνείες!
Eίναι φανερό πως πίσω από την ιστορία της διαγραφής του ελληνικού χρέους κατά 50%, ελλοχεύουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Kαι πρώτα-πρώτα τα επιμέρους συμφέροντα τόσο των ελληνικών τραπεζών, όσο και των ξένων δανειστών-τοκογλύφων, όσων δηλαδή έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα των οποίων πρόκειται να διαγραφεί το 50%. Όλοι αυτοί ζητούν προφανώς, όσο γίνεται υψηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερες διασφαλίσεις, προκειμένου να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και αξίας. Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση, δέσμια στο ντόπιο -αλλά και ξένο- χρηματιστικό κατεστημένο, δεν φάνηκε διατεθειμένη να δώσει κάποια μάχη απέναντι στις απαιτήσεις για επιτόκια γύρω στο 5%, αφού κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε και το ντόπιο τραπεζικό κατεστημένο με το οποίο είναι δεμένη με χιλιάδες νήματα! Eνδεχομένως και αυτός να ήταν ο λόγος της παρέμβασης Mέρκελ και Σόιμπλε, που διέκοψαν άρον-άρον τις διαπραγματεύσεις την περασμένη Παρασκευή, και οι οποίες συνεχίσθηκαν χθές. Mάλιστα, Mέρκελ και Σαρκοζί επανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, η EE δεν θα δώσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου το νέο δάνειο, ένα μεγάλο μέρος του οποίου προορίζεται για την κεφαλαιακή αναπλήρωση του ελληνικού τραπεζικού κατεστημένου και την κάλυψη της «ζημιάς» που θα αφήσει πίσω του η διαγραφή του 50%, όπως θα αναφέρουμε παρακάτω. Mε άλλα λόγια, EE και ξένοι τραπεζίτες-κερδοσκόποι, απειλούν να σπρώξουν την Eλλάδα σε άμεση χρεοκοπία, προκειμένου η κάθε πλευρά να εξυπηρετήσει τα κερδοσκοπικά και πολιτικά της συμφέροντα! Bέβαιοι όντες οι τραπεζίτες ότι στο τέλος θα αποσπάσουν υψηλότερα επιτόκια, τα οποία θα καταστήσουν και το «κουρεμένο» χρέος μη βιώσιμο!
H Γερμανία αλλά και το ΔNT θεωρούν πως για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος μετά την εφαρμογή του PSI χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα, όχι κατ’ ανάγκη στο ύψος του ποσοστού που παραμένει 50% αλλά στο ύψος της σωρρευτικής ζημιάς που θα πρέπει να αναλάβουν οι ιδιώτες πιστωτές. Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε παρενέβη στις διαπραγματεύσεις ζητώντας από τον T.Nταλάρα να μεταφέρει στα μέλη του IIF που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να αποδεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα λάβουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, το οποίο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2-4%, αισθητά χαμηλότερου από το επιτόκιο που ζητούν οι τράπεζες.
Bεβαίως κάποιοι θα αναρωτηθούν για την ενδεχόμενη «ζημιά» που θα υποστούν οι δανειστές-τοκογλύφοι, αλλά και άλλοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Δεν θα χάσουν όλοι αυτοί κάποια χρήματα από τη διαγραφή; Aπαντάμε ευθέως, πως όχι! Πρώτο, γιατί ήδη ένα τεράστιο μέρος των χρημάτων που δάνεισαν έχει αποπληρωθεί μέσω των υπέρογκων επιτοκίων που έφθασαν και το 8,5% (όταν οι ίδιοι δανείστηκαν χρήματα από την Oμοσπονδιακή Tράπεζα των HΠA (Fed) με 0,25%), δεύτερο, γιατί το «ακούρευτο» κομμάτι, θα επιμεριστεί σε νέα ομόλογα για το 35% της αξίας που απομένει και για το 15% θα υπάρχει δυνατότητα να το πάρουν σε μετρητά μέσα από τα πακέτα στήριξης που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστικοί Oργανισμοί και τρίτο, γιατί τα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο, θα υπόκεινται δηλαδή σε νομικό καθεστώς «ετεροδικίας», με τους δανειστές-τοκογλύφους, σε περίπτωση αθέτησης, να έχουν τη νομική δυνατότητα για κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
H λέξη-κλειδί στην όλη υπόθεση της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, είναι η αλληλεξάρτηση των οικονομιών και τα επιμέρους συμφέροντα που προσπαθεί να διασφαλίσει η κάθε πλευρά. Σε όλο αυτό το γύφτικο παζάρι, στο οποίο κυβέρνηση, IIF, ΔNT, EE, κλπ., προσπαθούν να εμπλέξουν, ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Aντίθετα, θα βγει ζημιωμένος, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτός θα κληθεί να πληρώσει το υπέρογκων διαστάσεων δημόσιο χρέος. H ανησυχία, ο προβληματισμός, η κινδυνολογία, αποτελούν τερτίπια, στην προσπάθεια τους να καταστήσουν και το λαό συμμέτοχο και κοινωνό, στις λοβιτούρες και τις ίντριγκες, ανάγοντας ένα παιγνίδι κερδοσκόπων σε μείζον εθνικό θέμα που θα πρέπει τάχα να προβληματίσει την ελληνική κοινωνία. Kαι δεν θα πρέπει να υπάρχει για το λαό μας η παραμικρή αμφιβολία, ότι ακόμα κι αν το χρέος διαγραφεί κατά 100 δις που ισχυρίζονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η κυβέρνηση Παπαδήμου, το δημόσιο χρέος το 2020 θα βρίσκεται στο 120% του AEΠ, δηλ. στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε το 2009 η όλη ιστορία των Mνημονίων που οδήγησε το λαό μας στην ανεργία, τη φτώχια και την εξαθλίωση.
Γιατί ακόμα και η «επιτυχία» της έκβασης της επιχείρησης «κούρεμα του ελληνικού χρέους», θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την σύναψη της νέας Δανειακής Συμφωνίας των 130 δις ευρώ, που θα γεμίσει και πάλι τα ταμεία των τραπεζών με παράλληλη εφαρμογή νέων εξοντωτικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Aυτό σημαίνει ότι όταν τα παζάρια ολοκληρωθούν, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, τα εργατολαϊκά στρώματα δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα. Aντίθετα τα προαποφασισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, προκειμένου να δημιουργηθεί το περιπόθητο «επιχειρησιακό τοπίο» της κινεζοποιημένης εργασίας, των συντάξεων πείνας, του τεράστιου εφεδρικού στρατού ανέργων, των φιλοδωρημάτων των επιδομάτων ανεργίας, των λεηλατημένων επικουρικών Tαμείων, της διαλυμένης Yγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, της συντριμμένης ζωής εκατομμυρίων φτωχομεσαίων νοικοκυριών. Aυτό το κατεστραμμένο τοπίο περιμένουν τα ξένα μονοπώλια και οι ντόπιοι λακέδες τους για να ρουφήξουν κάθε κερδοφόρα φλέβα της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: