Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση Π.Α.ΜΕ:Για τις αλλαγές που φέρνει ο ΕΟΠΥΥ στις παροχές εγκυμοσύνης και τοκετού στις ασφαλισμένες του ΙΚΑ.




Για τις αλλαγές που φέρνει ο ΕΟΠΥΥ στις παροχές εγκυμοσύνης και τοκετού στις ασφαλισμένες του ΙΚΑ
  1. Τι ίσχυε μέχρι τώρα
Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ που επέλεγαν να γεννήσουν σε δημόσιο νοσοκομείο επιβαρύνονταν τις δαπάνες του φυσιολογικού τοκετού (€308,15) για τις πρώτες 4 ημέρες οι ίδιες, παίρνοντας από το ΙΚΑ ένα επίδομα τοκετού ύψους €1.006. Σε περίπτωση καισαρικής το ΙΚΑ κάλυπτε εξολοκλήρου τις δαπάνες του τοκετού. Σε περίπτωση που η γέννα ήταν δίδυμη, τρίδυμη, κλπ. το ποσό αυτό διπλασιαζόταν, τριπλασιαζόταν, κλπ.

Όλες οι ασφαλισμένες στον ΟΠΑΔ (άμεσα ή έμμεσα) πλήρωναν τις δαπάνες του τοκετού σε δημόσιο νοσοκομείο για τις 4 πρώτες ημέρες νοσηλείας (308,15€). Στις περιπτώσεις επιπλοκών, για κάθε επιπλέον ημέρα νοσηλείας πέραν των τεσσάρων, το ταμείο πλήρωνε τα νοσήλια.
Tο ταμείο κατέβαλε σε όλες τις ασφαλισμένες, ανεξάρτητα αν ο τοκετός γινόταν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, εφάπαξ «επίδομα τοκετού» με το οποίο κάλυπτε, όπως ανέφερε ο κανονισμός παροχών, και τις δαπάνες νοσηλείας των τεσσάρων ημερών (με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική). Το «επίδομα τοκετού» ήταν 1.000 €. Στην περίπτωση δίδυμης, τρίδυμης και τετράδυμης κύησης και άνω, το επίδομα ήταν 1.500 €, 1.750 € και 2.000 € αντίστοιχα.

  1. Τι ισχύει τώρα
Με τον ΕΟΠΥΥ επίδομα τοκετού δικαιούνται πλέον μονάχα όσες γυναίκες γεννούν σε μη συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μαιευτήρια (κύρια ιδιωτικά). Όσες επιλέγουν να γεννήσουν σε δημόσιο νοσοκομείο δε δικαιούνται πλέον επίδομα τοκετού. Η νοσηλεία θα καλύπτεται εξολοκλήρου από το ΙΚΑ.
Όσες αποφασίσουν να γεννήσουν σε μη συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μαιευτήρια θα αποζημιώνονται με το ποσό των €900, για δίδυμο τοκετό €1.200 ευρώ και για τρίδυμα και πάνω €1.600. Αυτό σημαίνει, ότι οι γυναίκες θα αναγκάζονται να πληρώσουν στα μη συμβεβλημένα μαιευτήρια έως και €3.000 από την τσέπη τους.
Το μεγάλο ζήτημα είναι, ότι με τον ΕΟΠΥΥ και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) αυξάνονται τα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία κατά 370%.

  1. Οι συνέπειες
Στην ουσία με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ φαίνονται και στην πράξη οι συνέπειες της δραματικής μείωσης των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημόσια Υγεία. Οι μονάδες Υγείας ουσιαστικά μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που πρέπει να ισοσταθμίσουν έσοδα – έξοδα, να βρουν πόρους με αποτέλεσμα είτε να αντιλαμβάνονται τον ασθενή ως πελάτη και τις παροχές υπηρεσιών υγείας ως εμπόρευμα, είτε να υποβαθμιστούν πλήρως οι παροχές υπηρεσιών υγείας στις δημόσιες μονάδες.
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα ήδη λεηλατημένα Ασφαλιστικά Ταμεία θα καλούνται πλέον να πληρώνουν τα αυξημένα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει είτε στην αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, ή στην καθιέρωση των συμπληρωμών ή τη μείωση των παροχών από τα Ταμεία. Με λίγα λόγια, τις αυξήσεις στα νοσήλια θα τις φορτωθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι.
Ιδιαίτερα βαριές θα είναι οι συνέπειες για τις άνεργες κι ανασφάλιστες γυναίκες, οι οποίες θα καλούνται να πληρώνουν εξολοκλήρου τη δαπάνη του τοκετού στο νοσοκομείο.

  1. Η θέση μας Στόχοι πάλης
Η θέση μας είναι η πλήρης απόρριψη αυτού του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ. Είναι κανονισμός στον οποίο αποτυπώνεται η πολιτική της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Εκφράζεται η πολιτική των κρατικών περικοπών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα και αντίστοιχα των περικοπών στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων. Ιδιαίτερη επίπτωση στη σημερινή φάση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, νέα ζευγάρια από τα φτωχά λαϊκά στρώματα που δε μπορούν να πληρώσουν ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, εξετάσεις προληπτικού ελέγχου και τη δαπάνη του τοκετού.
Οι ανάγκες της αναπαραγωγής και συνολικά το ζήτημα της υγείας αποτελεί μέτωπο πάλης για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών αγροτών, των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ).

Διεκδικούμε:
  • Αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας που να λειτουργούν όλο το 24ωρο. Πλήρης στελέχωση υπηρεσιών παρακολούθησης της εγκύου, της μητέρας και του παιδιού, με πλήρη και δωρεάν παροχή υπηρεσιών και για οικογενειακό προγραμματισμό και προγεννητικό έλεγχο.
  • Προσανατολισμός στην πρόληψη σε όλη τη διάρκεια της ζωής, πρόληψη και αντιμετώπιση των παραγόντων του επαγγελματικού κινδύνου που μπορεί να επιδράσουν στους εργαζόμενους στην αναπαραγωγική ηλικία, σε έγκυες, λεχώνες και νέες μητέρες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία. Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Για ορισμένους κλάδους και επαγγέλματα όπως π.χ. των υπηρεσιών, υγείας κλπ να ισχύει η απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και στη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών. Να απαγορευτούν τα κυκλικά ωράρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λοχείας. Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση απόλυσης της εγκύου και στη διάρκεια της λοχείας.
  • Ανάπτυξη δημόσιων μαιευτηρίων είτε ως ειδικές μονάδες, είτε στα πλαίσια των γενικών νοσοκομείων. Να μη γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση μαιευτικών κλινών. Να μην παραχωρηθεί για εκμετάλλευση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κανένα μαιευτικό κρεβάτι.
  • Πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας σε όλα τα επίπεδα με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Μαζικές προσλήψεις στις υπάρχουσες δημόσιες μονάδες και ένταξη σ´ αυτές όλων των αυτοαπασχολουμένων γιατρών.
  • Εξασφάλιση σύγχρονου και επαρκή σε αριθμό ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής των μαιευτικών κλινικών. Να καταργηθεί το καθεστώς των «θέσεων» στα νοσοκομεία.
  • Κατάργηση κάθε εισφοράς, πληρωμής και συμμετοχής για εξετάσεις, φάρμακα, για έλεγχο προληπτικό, στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό.
  • Ασφαλιστικό βιβλιάριο σε όλες τις γυναίκες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να έχει την ισχύ της «ταυτότητας» και μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο χρηματοδοτεί και παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους, ανεξάρτητα ύψους εισοδήματος, ανεργίας, καταγωγής κλπ.
  • Οι άνεργες, άπορες, οι μετανάστριες να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη και για τον τοκετό στο δημόσιο σύστημα. Να μη διώχνονται από τα μαιευτήρια έγκυες γυναίκες επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Να μην υποχρεώνονται να υπογράφουν δηλώσεις αποδοχής χρέους και να διώκονται από την εφορία.
  • Εφ´ άπαξ «επίδομα τοκετού» ίδιο σε όλες τις γυναίκες, ύψους 1.000€, 2.000€ στη δίδυμη και 3.000€ στην τρίδυμη κύηση κλπ. Να δίνεται στις εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες και στις άνεργες ή ανασφάλιστες και ανεξάρτητα του είδους της υγειονομικής μονάδας που γίνεται ο τοκετός (με σύμβαση ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ). Η δαπάνη να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις σημερινές συνθήκες πολύ περισσότερο αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των τεράστιων εξόδων που απαιτεί η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια.
  • Να μετατραπεί το «επίδομα μητρότητας» που δίνεται σήμερα μόνο στις άμεσα ασφαλισμένες του ΙΚΑ ως πληρωμή για την 4άμηνη άδεια μητρότητας, σε πληρωμένη άδεια μητρότητας (κυήσεως, τοκετού και λοχείας) με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με ίσες μέρες για όλες τις ασφαλισμένες γυναίκες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και να επεκταθεί και στις αυτοαπασχολούμενες ΕΒΕ και τις αγρότισσες. Η άδεια να είναι δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό. Στις αυτοαπασχολούμενες ΕΒΕ και στις αγρότισσες, το ύψος της πληρωμένης άδειας να είναι στο ύψος του κατώτερου βασικού μισθού που διεκδικούμε, δηλαδή 1.400€ μεικτά το μήνα και η δαπάνη να βαραίνει το κράτος και η χορήγηση της να γίνεται από το Ασφαλιστικό Ταμείο. Επί πλέον ένα χρόνο γονική άδεια για τους μισθωτούς (για τη μητέρα ή τον πατέρα), με αποδοχές για κάθε παιδί με πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην 1η Δημοτικού. Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας (Ν. 3655/2008 - νόμος Πετραλιά) να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης της μετά την άδεια.
  • Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την εκπαιδευτική παρακολούθηση του.
  • Επίδομα ανεργίας 1.120€ για όσο διαρκεί η ανεργία, και για τις μητέρες που έχει κοπεί να επαναχορηγείται μέχρι 6 μήνες μετά τον τοκετό. Καμία μητέρα άνεργη μισθωτή ή αυτοαπασχολούμενη ΕΒΕ ή ανασφάλιστη αγρότισσα με νεογέννητο βρέφος να μη μείνει τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες χωρίς επίδομα ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: