Από τις 7 Ιανουαρίου 2009 η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει να ελέγξει τις υποκλοπές που κάνει η ΕΥΠ, αποκάλυψε ο Χρήστος Παπουτσής απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. "Άρα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι, ανεξέλεγκτα", επεσήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατήγγειλε ότι υπάρχει αύξηση παρακολουθήσεων 70% από το 2009 στο 2010.
Συγκεκριμένα την πενταετία 2005-2010 από τις 199 παρακολουθήσεις φθάσαμε το 2010 στις 3.450 υποθέσεις - 20 φορές περισσότερες! Σε καθημερινή βάση παρακολουθούνται 1.500 άτομα και 50.000 συνομιλίες.
Και χθες ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε τη διαχρονική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (από την εποχή του Ν. Κωνσταντόπουλου στον ΣΥΝ) να περάσει η ΕΥΠ υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Παρακολουθούνται πολιτικοί;
Ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος παρίστατο στη θέση του απουσιάζοντος πρωθυπουργού, αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικά ή συνδικαλιστικά πρόσωπα, αλλά και αν τα τηλέφωνα τα οποία με εισαγγελική παραγγελία παρακολουθούνται είναι τα ίδια που αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα πρόσωπα για τα οποία έχει εκδοθεί η εισαγγελική παραγγελία.
Ο υπουργός κατηγόρησε την ΑΔΑΕ και τον πρόεδρό της Ανδρέα Λαμπρινόπουλο. "Λυπάμαι γιατί το νομικό πλαίσιο έχει θωρακίσει με τεράστιες αρμοδιότητες την ΑΔΑΕ όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την ΕΥΠ και πρέπει να ελεγχθεί γιατί δεν τις ασκεί" είπε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ προέβη σε "γενικές και αόριστες" καταγγελίες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ο Α. Λαμπρινόπουλος είχε πει ότι βρέθηκαν κασετόφωνα στα ΚΑΦΑΟ και ο Χρ. Παπουτσής απάντησε ότι "όφειλε να γνωρίζει πως τα 10 τελευταία χρόνια οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι ηλεκτρονικές και όχι ανεύθυνα να δημιουργεί θέμα". Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΥΠ κάλεσε την ΑΔΑΕ να την ελέγξει και η ΑΔΑΕ δεν απάντησε.
Απαντώντας στα ειδικότερα ερωτήματα του Αλ. Τσίπρα ο Χρ. Παπουτσής ισχυρίσθηκε ότι δεν παραποιείται ο αριθμός που έχει δοθεί εντολή να παρακολουθείται, διότι οι αριθμοί κατοχυρώνονται σε τρία διαφορετικά σημεία (ΑΔΑΕ, εισαγγελέα, πάροχο) και ότι το καλοκαίρι η ΕΥΠ αγόρασε μηχάνημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης.
Ρύθμιση για το πρόστιμο σε Vodafone, Ericsson
Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί πολιτικές και συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα για εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης τον Οκτώβριο του 2010. "Αυτός είναι ο ρόλος των πρακτόρων της ΕΥΠ; Να παρακολουθούν συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις και να γνωρίζουν την ταυτοποίηση των πολιτικών τους και ιδεολογικών τους πεποιθήσεων;" ρώτησε και πρόσθεσε:
"Ως πολίτης δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στον πράκτορα της ΕΥΠ γιατί γνωρίζουμε τον ρόλο της από το παρελθόν". "Εγώ και το γνωρίζω και το έχω υποστεί. Όμως αυτό δεν ισχύει πια. Δεν μπορεί να ισχύει" απάντησε ο υπουργός.
Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε με έμφαση το θέμα του προστίμου της ΑΔΑΕ στη Vodafone και την Ericsson, που απορρίφθηκε από το ΣτΕ επειδή η συνεδρίαση δεν ήταν δημόσια, αν και το καταστατικό της λέει ότι οι συνεδριάσεις δεν είναι δημόσιες... Πρότεινε "να αλλάξει το καταστατικό της ΑΔΑΕ άμεσα και να ξαναεπιβληθούν τα πρόστιμα ή θα ανεχθούμε αυτό τον εξευτελισμό ως κράτος να πληρώνουμε και από πάνω τους τόκους". Ο Χρ. Παπουτσής απάντησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί η "εμπλοκή".
Η απάντηση της ΕΥΠ για την ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή
Λίγες ώρες αργότερα, η ΕΥΠ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
"Σήμερα βρίσκονται σε επισύνδεση (άρση απορρήτου) περίπου 500 αριθμοί. Το 2010 ήρθη το απόρρητο 778 αριθμών και το 2011 1.392.
Είναι προφανές ότι όταν ολοκληρώνεται η διερεύνηση μιας υπόθεσης, σταματάει η επισύνδεση, γι’ αυτό και υπάρχει η διαφορά ανάμεσα στον συνολικό αριθμό των τηλεφώνων που έχουν τεθεί σε επισύνδεση στη διάρκεια ενός έτους και αυτού που είναι σε επισύνδεση μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Επισημαίνεται ότι όλες οι επισυνδέσεις γίνονται με έγκριση των Εισαγγελικών Αρχών και σύμφωνα με τον νόμο".
ΠΗΓΗ-ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου