Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΙΝΔΙΑ: Το 42% «ζει» με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα.



Τον τίτλο μίας εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων καπιταλιστικών οικονομιών διεκδικεί η Ινδία, ενώ ο λαός της χώρας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Σύμφωνα με στοιχεία (πολλά απο αυτά στρογγυλεμένα) που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) γίνεται σαφές ότι διευρύνονται οι ταξικές ανισότητες στην χώρα ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 12% του πληθυσμού που έχει τις υψηλότερες αποδοχές κερδίζει 12 φορές περισσότερα από τους κατώτερα αμοιβόμενους μισθωτούς με σταθερή δουλειά. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι περιστασιακά αμοιβόμενοι, ή οι άνεργοι, ενώ η χώρα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας παγκοσμίως.

Το 42% του ινδικού πληθυσμού που συνολικά ανέρχεται στο 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ζει με λιγότερα από 1,25 δολάρια την μέρα, καθώς το ημερομίσθιο ανέρχεται περίπου στα 52 σεντ του δολαρίου για τις αγροτικές περιοχές και στα 66 σεντ στα αστικά κέντρα.
Και αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν περίτρανα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη όχι μόνο δε φέρνει ευημερία στο λαό αλλά τον οδηγεί στην εξαθλίωση και στα όρια της επιβίωσης. Το ινδικό κεφάλαιο στη διασύνδεσή του με το παγκόσμιο κεφάλαιο αναπτύσσεται, αυξάνει την κερδοφορία του και ο λαός φυτοζωεί.
Την ίδια στιγμή το ινδικό κρατίδιο του Ρατζαστάν προσφέρει οικονομικά οφέλη και υλικά αγαθά σε όποιες γυναίκες δεχτούν να υποστούν στείρωση, στο όνομα του ελέγχου γεννήσεων. Οπως αναφέρεται, νέες γυναίκες που θα δεχτούν να θυσιάσουν τη γονιμότητα τους προχωρώντας σε στείρωση, μπορούν να κερδίσουν από τρόφιμα μέχρι και αυτοκίνητα... Η συγκεκριμένη είδηση φέρνει ξανά στο προσκήνιο φόβους ακόμα και για υποχρεωτική στείρωση γυναικών, η οποία άλλωστε στη δεκαετία του 1970 είχε εφαρμοστεί ως πρακτική.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: