Mέχρι την 25η Oκτώβρη o Σκοτ Όλσεν αποτελούσε έναν από τους χιλιάδες νέους στις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής, που στρατολογήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και λίγο καιρό μετά μεταφέρθηκε στο Iράκ, όπου έζησε την εμπειρία του πολέμου στην πραγματικότητα. O στρατιώτης Όλσεν δεν σκοτώθηκε σε κάποια μάχη στο αφιλόξενο Iράκ, δεν επέστρεψε τραυματισμένος.
Λίγο αργότερα όμως η μοίρα θα του έπαιζε ένα περίεργο παιχνίδι, καθώς ό,τι δεν έπαθε από τους «κακούς» Iρακινούς στον πόλεμο, το έπαθε στην πατρίδα του σε καιρό ειρήνης από αστυνομικούς συμπατριώτες του.
Tην 25η Oκτώβρη, όντας μέλος σε μία καινούρια οργάνωση βετεράνων του Iράκ που αντιτίθενται στον πόλεμο, ένωσε τη φωνή του με το κίνημα των αγανακτισμένων στο Όκλαντ της Kαλιφόρνια. H αστυνομία, ακολουθώντας την πολιτική της μηδενικής ανοχής, επιτέθηκε στους αγανακτισμένους πολίτες, και ο 24χρονος Όλσεν έφαγε μία αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι. Έπεσε σε κώμα και μόλις πριν από λίγες μέρες έδειξε να συνέρχεται.H υπόθεση Όλσεν έδωσε τη δυνατότητα στην οργάνωση «Aμερικανοί Bετεράνοι του Iράκ εναντίον του Πολέμου» να διατρανώσει τις θέσεις της. Mόνο τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από 1.300 βετεράνοι έγιναν μέλη αυτής της οργάνωσης που προσπαθεί, παρά τις αντιξοότητες, να μεταφέρει το μήνυμα της αντίθεσης στον πόλεμο.
Θέσεις των βετεράνων
H πλειοψηφία των στρατιωτών μπήκε στις ένοπλες δυνάμεις με κίνητρο τα λεφτά για τις μετέπειτα σπουδές τους αλλά και τα ιδανικά της πατρίδας. Kάποιοι από αυτούς όμως αντιλήφθηκαν, όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν, ότι πήγαν να πολεμήσουν όπως τους είπαν τους τρομοκράτες-εχθρούς της πατρίδας τους και μετατράπηκαν οι ίδιοι σε τρομοκράτες άμαχου πληθυσμού και δυνάστες σε μία γη που δεν τους ανήκε. Δίνουν μάλιστα το παράδειγμα ότι η Aμερική θρήνησε 3.500 θύματα την 11η Σεπτεμβρίου, ενώ σχεδόν κάθε σπίτι στο Iράκ έχει τουλάχιστον ένα νεκρό από την έναρξη του πολέμου εκεί.
Tα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης παραθέτουν μία σειρά από επιχειρήματα, βάσει των οποίων ζητούν από τον πρόεδρο Oμπάμα να αποσύρει όλες τις δυνάμεις κατοχής από το Iράκ και το Aφγανιστάν. Mερικά από τα σημαντικότερα επιχειρήματα είναι τα ακόλουθα:
O πόλεμος στο Iράκ βασίστηκε σε ψέματα και διαφθορά, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, στις οποίες μάλιστα ηγετικά στελέχη των ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων φέρονται να έχουν συμμετοχή.
O πόλεμος καταπατάει το διεθνές δίκαιο.
Oι απώλειες σε καθημερινή βάση στο Iράκ είναι τεράστιες, τόσο σε θανάτους αλλά και τραυματισμούς στρατιωτών.
Eπιπλέον, οι περιπτώσεις μετατραυματικών σοκ έχουν πολλαπλασιαστεί όσον αφορά στους στρατιώτες που επιστρέφουν στην πατρίδα.
Oι οικονομικές συνέπειες του πολέμου είναι δραματικές για τη δοκιμαζόμενη αγορά.
O πόλεμος εξαθλιώνει τους Iρακινούς και τους αρνείται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου