Προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος με παραληρήματα και «λυσσαλέες επιθέσεις που θρέφουν το μίσος και το φανατισμό», εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατήγγειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το Πόρισμα Πολυβίου, αναφορικά με τη φονική έκρηξη σε πυρομαχικά από το Ιράν, που προορίζονταν για τη Συρία και κατασχέθηκαν από την Κύπρο, με εντολές των ΗΠΑ, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εμφανίστηκε να αναγνωρίζει ευθύνες αποκλειστικά στον Κύπριο Πρόεδρο και να χρησιμοποιεί το γεγονός για να ζητήσει την παραίτησή του, με δριμύτατες επιθέσεις στη χτεσινή συζήτηση.
Ο Α. Κυπριανού επέκρινε τον επικεφαλής της ερευνητικής Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου «για έκδοση ενός πολιτικού κειμένου». Χαρακτήρισε σωστούς τους πολιτικούς χειρισμούς του Δ. Χριστόφια, τονίζοντας ότι «στην έκρηξη οδήγησαν τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν» προσθέτοντας ότι «η απώλεια ανθρωπίνων ζωών οφείλεται στην πλήρη παραγνώριση και καταστρατήγηση των κανόνων ασφαλείας».
Ο Α. Κυπριανού δέχτηκε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος έχει από τη θέση του τις δικές του ευθύνες τις οποίες και ανέλαβε και υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μη επανάληψη παρόμοιων τραγικών συμβάντων, απορρίπτοντας τα περί προσωπικής και αποκλειστικής ευθύνης και απαιτώντας η Νομική Υπηρεσία να ολοκληρώσει τη μελέτη της το συντομότερο δυνατό και να παραπεμφθούν οι υποθέσεις με βάση την απόφασή της, στα δικαστήρια.
Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του Προέδρου είναι πολιτικές, με αφετηρία τους χειρισμούς του στο Κυπριακό και στην οικονομία και προέρχονται από την αγωνία κάποιων μήπως δεν χειριστούν οι ίδιοι κρίσιμα ζητήματα, όπως το φυσικό αέριο. Ζήτησε συναίνεση και ενότητα, λέγοντας ότι πάνω από όλα πρέπει να τεθεί η Κύπρος.
Η συνεδρίαση της Βουλής ολοκληρώθηκε με ψήφισμα το οποίο ζητά την εθελούσια παραίτηση του Κύπριου Προέδρου, καλώντας τον «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία «κλίματος σταθερότητας, αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού». Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και υιοθετήθηκε με 33 ψήφους του συνόλου της αντιπολίτευσης έναντι 18 βουλευτών του ΑΚΕΛ που καταψήφισαν.
ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου