Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αλέξης Τσίπρας: «Πώς θα πετύχετε με την ίδια αποτυχημένη πολιτική;»



Τις προθέσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και την σύνθεσή της επέκρινε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο Α. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς περιμένει να επιτύχει «ακολουθώντας την ίδια αποτυχημένη πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενοι» ενώ απέρριψε τη ρητορική περί μονοδρόμου, τονίζοντας μάλιστα στο ότι η κρίση έχει διαχυθεί στην Ευρωζώνη, και υπογράμμισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος με «φορολόγηση του κεφαλαίου, τον οποίο όμως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει».

Πρόβλημα της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι η Ελλάδα, η φωτιά έχει ήδη ανάψει σε όλη την Ευρωζώνη». «Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι για αυτή τη φωτιά, τα υψηλά επιτόκια στην Ιταλία και την επίθεση στην Ισπανία, ευθύνονται οι "τεμπέληδες" Έλληνες;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας.
Μπροστά στα προβλήματα της Ιταλίας, συνέχισε, «το EFSF είναι ιστοπλοϊκό που προσπαθεί να ρυμουλκήσει υπερωκεάνιο».
Επιτέθηκε και στον Λ.Παπαδήμο, λέγοντας πως δεν βρίσκεται εκτός πεδίου κριτικής καθώς, όπως ανέφερε, «έχει συνευθύνη» τόσο εξαιτίας της θητείας του στην ΤτΕ όσο και επειδή «ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υπηρέτησε μία πολιτική που αποδείχτηκε καταστροφική για την Ευρωζώνη και τους λαούς της Ευρώπης».
«Δεν μπορείτε να συνεχίζετε να μιλάτε για μονοδρομους, γιατί υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας.
«Εμείς λεμε καθαρά να πληρώσουν οι πλούσιοι, οι έχοντες και κατέχοντες, που έκαναν πάρτι και τώρα θέλουν σωθούν οι ίδιοι όπως όπως».
Ανέφερε δε ενδεικτικά πως αντί για την αύξηση του ΦΠΑ, «πρέπει να μπει επιτέλους φόρος στους πλοιοκτήτες, που μπορεί να φέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ, αντί για το χαράτσι στην ακίνητη περιουσία, να μπει εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες εντός και εκτός της χώρας. Υπάρχει δρόμος, αλλά προϋποθέτει σύγκρουση με το κεφάλαιο» τόνισε, πρόθεση όπως, συνέχισε, «που δεν έχει η κυβέρνηση».
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «τριμελή μνημονιακή κυβέρνηση» και στράφηκε εναντίον της επιλογής του Παπαδήμου λέγοντας πως «παρ' όλο που έχετε πάρει την εντολή από τα κόμματα, για να αποφύγουν τα ίδια την εκλογική μάχη, βρίσκεστε στην πρωθυπουργία ερήμην του ελληνικού λαού».
Ο Α.Τσίπρας επιτέθηκε τέλος σφοδρά στη συμμετοχή στελεχών του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα: «Πείτε στον κ. Βορίδη ότι η Δημοκρατία είναι μεγαλόθυμη, συγχωρεί το να είναι κανείς μέλος της ΕΠΕΝ και νοσταλγός της χούντας, αλλά υπάρχουν και όρια». «Δεν δεχόμαστε να μας κάνουν μαθήματα δημοκρατίας οι νοσταλγοί της χούντας Μεταξά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: