Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος:Ακόμα και πυρηνικά θα έπαιρναν στο Βασιλικό όταν κυβερνούσαν οι δεξιοί του ΔΗΣΥ.

Της Μαρία Φράγκου  
                                                                                                                                                       Αυτοί που σήμερα κόπτονται για το εθνικό συμφέρον και κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι χωρίς έλεγχο και εξέταση, δήθεν, του χώρου τοποθέτησε το επικίνδυνο φορτίο του πλοίου «Monchegorsk» κοντά στη ναυτική βάση στο Μαρί είναι οι ίδιοι που το 1996 αποφάσιζαν τη μετατροπή της περιοχής γύρω από τα χωριά της περιοχής Βασιλικού σε «βιομηχανική οικοδομή αυξημένου βαθμού οχληρίας», η οποία επέτρεπε τη δημιουργία εγκαταστάσεων για την παραγωγή ή τον εμπλουτισμό ακόμα και πυρηνικών καυσίμων! Κι ακολούθως, οι ίδιοι αποφάσισαν την εγκατάσταση εκεί της 
ναυτικής βάσης.

Οπως προκύπτει από τη Δήλωση Πολιτικής του 1996, την οποία εξασφάλισε η «Χαραυγή» η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ, προχωρώντας στην πολιτική για τη ρύθμιση και τον έλεγχο της ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος στην ύπαιθρο και στα χωριά της περιοχής γύρω από το Βασιλικό, διαχώρισε την περιοχή σε τρεις κατηγορίες -Α,Β,Γ- για βιομηχανική ανάπτυξη. Στη βιομηχανική ανάπτυξη Α, περιλαμβανόταν και η χημική βιομηχανία και σύμφωνα με τη Δήλωση Πολιτικής, μεταξύ άλλων, μπορούσαν να γίνουν εκεί εγκαταστάσεις παραγωγής και συσκευασίας πυρίτιδας και εκρηκτικών υλών, γόμωσης φυσιγγίων και καψυλλίων.
Στην υποσημείωση «άλλες βιομηχανίες», επιτρέπονταν «εγκαταστάσεις για την παραγωγή ή τον εμπλουτισμό πυρηνικών καυσίμων».
«Αποθηκευτική ανάπτυξη κατηγορίας Α», σημαίνει, σύμφωνα με τη Δήλωση Πολιτικής κάθε οικοδομή, υποστατικό ή άλλη ακίνητη ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται για αποθήκευση υλικών, ουσιών ή στοιχείων ή άλλων υλικών, ουσιών ή στοιχείων παρόμοιας φύσης όπως για παράδειγμα: παλιοσιδερικά, μεταλλευτικά ή ορυκτά, οργανικά λιπάσματα και εύφλεκτες ή επικίνδυνες ύλες. Αυτά, λοιπόν, έλεγε τον Δεκέμβριο του 1996 η Δήλωση Πολιτικής η οποία φέρει την υπογραφή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών. Και η Δήλωση Πολιτικής είναι ουσιαστικά έγγραφο που υιοθετεί η Κυβέρνηση. Και μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να την προμηθευθεί, αφού στη συγκεκριμένη του Δεκεμβρίου του 1996 αναγράφεται και τιμή: 12 λίρες Κύπρου. Πώς, γύρω από ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούσε να εγκατασταθεί αργότερα μία ναυτική βάση; Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.
Αυτή η Δήλωση Πολιτικής, πάντως, καταρρίπτει και τη - βεβιασμένη εν πάση περιπτώσει - διαπίστωση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής στην έκθεσή της για την τραγωδία στο Μαρί «ότι η απόφαση για την εκφόρτωση και τοποθέτηση στη συνέχεια του φορτίου στο συγκεκριμένο χώρο λήφθηκε χωρίς να προηγηθεί η δέουσα τεχνοκρατική προεργασία, με επιπολαιότητα και προχειρότητα δυσανάλογη με τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα του φορτίου». Κάποιοι άλλοι, πολύ πριν, αποφάσισαν για παρόμοιας φύσης ζητήματα.

ΠΗΓΗ-WWW.HARAVGI.COM.CY

Δεν υπάρχουν σχόλια: