Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ -ΝΑΤΟική επέμβαση σε μπλόκο των Σέρβων




Γερμανοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο πυροβόλησαν χτες το πρωί και τραυμάτισαν τουλάχιστον επτά Σέρβους πολίτες επειδή είχαν στήσει οδοφράγματα 150 μέτρα έξω από το επίμαχο τελωνειακό μεθοριακό φυλάκιο Γιάρινιε, όπου από τα μέσα Σεπτέμβρη έχουν εγκατασταθεί Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Σέρβων της περιοχής.



Εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής δύναμης ισχυρίστηκε ότι κατά τα επεισόδια (όπου τραυματίστηκαν και τέσσερις στρατιώτες), οι Γερμανοί έκαναν χρήση «σφαιρών καουτσούκ» επειδή «απειλήθηκαν» από τις αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και τις πέτρες των Σέρβων που είχαν συγκεντρωθεί στα οδοφράγματα του Γιάρινιε. Ωστόσο, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα που δέχθηκε τους Σέρβους τραυματίες τον διέψευσε λέγοντας πως οι ΝΑΤΟικοί χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά και όχι σφαίρες καουτσούκ...


Η διάλυση του οδοφράγματος από τους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, που συνεχίστηκε με την απομάκρυνση χώματος και χαλικιών, προκάλεσε σημαντική αύξηση της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αλλά τα επεισόδια δεν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις - τουλάχιστον άμεσα... - εξαιτίας της πυροσβεστικής παρέμβασης του δημάρχου Λεπόσαβιτς Μπράνκο Νίνιτς που κάλεσε το πλήθος να παραμείνει ήρεμο και να αγωνίζεται «με ειρηνικά μέσα για τα νόμιμα αιτήματά τους», σημειώνοντας ότι «οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσόβου, με αστική ανυπακοή, θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την αποστολή της ΕΕ (Eulex) και της KFOR να τους αποκόψουν από τη Σερβία». Κατέληξε λέγοντας ότι οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει το δρόμο που κατασκεύασαν μόνοι τους «γιατί είναι αναγκαίο κακό για να εξέλθουμε από το γκέτο στο οποίο μας έφεραν η KFOR και η Eulex»...


Η επέμβαση των ΝΑΤΟικών κατά του σερβικού μπλόκου στο Γιάρινιε προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, που επέκρινε τη ΝΑΤΟική δύναμη για τη διάλυση του μπλόκου λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις «είναι πολύ λανθασμένες και απολύτως απαράδεκτες, γιατί συνιστούν χρήση βίας κατά ανθρώπων που διαμαρτύρονταν ειρηνικά».


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επέμβαση των ΝΑΤΟικών κατά του σερβικού μπλόκου στο Γιάρινιε έγινε μερικές ώρες πριν την πραγματοποίηση του έβδομου γύρου συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.


ΠΗΓΗ-WWW.RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: