Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Στον ΟΗΕ μεταφέρεται ο παλαιστινιακός αγώνας.



Τρίκκας Μιχάλης-ΑΥΓΗ



    Ο κύβος ερρίφθη. Στα τέλη της εβδομάδας η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσημο αίτημα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Η κίνηση φέρνει τους Παλαιστινίους σε τροχία σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε ψήφισμα το οποίο δεν θα αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλκι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, θα υποβάλει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μμουν, αίτημα για "πλήρη ένταξη κράτους της Παλαιστίνης" αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού στις 23 Σεπτεμβρίου. Άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο υπαναχώρησης στην περίπτωση που "υπάρξει κάποια αξιόπιστη πρόταση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις".


    Η αμερικανική διπλωματική μηχανή έχει κινητοποιηθεί άμεσα τα τελευταία 24ωρα, σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια έστω και προσχηματική επανεκκίνηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ίδια ημέρα με τον Αμπάς.
    Στην ομιλία του, ο Νετανιάχου θα ζητήσει, όπως φαίνεται, την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες αν το Ισραήλ δεν σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα και δεν αποδεχθεί τα σύνορα του 1967 ως βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας.
    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος περιγράφει αρκετά γλαφυρά την απογοήτευση του για τη στάση των ΗΠΑ. "Ήταν ο πρόεδρος Ομπάμα εκείνος που πρώτος πρότεινε την πλήρη διακοπή των εποικισμών. Του είπα ότι τάσσομαι στο πλευρό του. Έτσι και οι δυο μας ανεβήκαμε στο δέντρο. Ύστερα όμως εκείνος κατέβηκε με μία σκάλα, πήρε μαζί του τη σκάλα και τώρα μου ζητάει να πηδήξω".
    Η αντίθεση της Ουάσιγκτον στις παλαιστινιακές ενέργειες είναι γνωστή. Εκείνο που απομένει να φανεί είναι ποια ακριβώς μορφή θα λάβουν οι αντιδράσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη απειλήσει με διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, που μέσα στο 2011 ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
    Το Κογκρέσο όμως, ένα προνομιακό πεδίο δράσης για το ισραηλινό λόμπι, πιέζει και προς αυτή την κατεύθυνση. "Με το να δώσουν στους Παλαιστινίους 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην τελευταία πενταετία, οι ΗΠΑ απλώς αντάμειψαν και ενίσχυσαν την κακή συμπεριφορά τους. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν πρόκειται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις αν δεν πιεστούν να το κάνουν" τόνισε η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν μιλώντας στην Επιτροπή Διεθνούς Βοήθειας του Κογκρέσου.
    Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η αμερικανική δεξιά, αφού η επιρροή του ισραηλινού λόμπι είναι πολύ πιο διαδεδομένη. Στις αρχές της εβδομάδας, τέσσερις πρωτοκλασάτοι βουλευτές των Δημοκρατικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα "απαγορεύει τη Διεθνή Στρατιωτική και Οικονομική βοήθεια προς χώρες που θα ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπέρ του παλαιστινιακού κράτους έξω από το διαπραγματευτικό πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή".
    Το νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα που έχουν κατατεθεί στο Κογκρέσο και απειλούν τους Παλαιστινίους ή τις χώρες που θα τολμήσουν να ψηφίσουν υπέρ τους στα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να αντιτίθεται στα περισσότερα από αυτά τα μέτρα, ωστόσο είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα ρισκάρει μια αναμέτρηση με το Κογκρέσο και το ισραηλινό λόμπι ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.
    Ο Άαρον Μίλερ, σύμβουλος αραβοϊσραηλινών διαπραγματεύσεων σε έξι υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξηγεί γιατί δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά του Ομπάμα πριν τις επόμενες εκλογές. "Οι Αμερικανοί πρόεδροι εμπλέκονται στις αραβοϊσραηλινές διαπραγματεύσεις μόνο όταν υπάρχει παρατεταμένη κρίση ή όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία". Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, εφόσον επανεκλεγεί, ο Ομπάμα θα υιοθετήσει μια περισσότερο φιλοπαλαιστινιακή στάση.
    Ο βετεράνος αναλυτής Μουίν Ραμπανί δεν είναι από εκείνους που συμμερίζονται την εκτίμηση. "Η ιδέα ότι θα κινηθεί διαφορετικά στη συνέχεια είναι απλώς ευσεβείς πόθοι. Δεν υπάρχει τίποτε που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο". Το επιχείρημα άλλωστε προέρχεται από εκείνους που υποστήριζαν ότι η εκλογή Ομπάμα θα επέφερε μια θεαματική στροφή της αμερικανικής πολιτικής για το Μεσανατολικό. Η πρώτη απτή απόδειξη ήταν όμως η άκρατη υποστήριξη στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας. Η λήξη της θητείας του θα μπορούσε να συνοδευτεί από μια εξίσου εχθρική κίνηση προς τους Παλαιστινίους.

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: