Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ-ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΠΗΓΗ-WWW.AVGI.GR
"Να βάλουν νερό στο κρασί τους" οι κοινωνικές δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και από την κεντροαριστερά και να συνεργαστούν για να δώσουν εναλλακτική προοπτική πολιτικής και κοινωνικής εξουσίας στον τόπο μέσα από ένα ενιαίο πολιτικό κεντροαριστερό μέτωπο, επιδιώκει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής. Ο ανεξάρτητος βουλευτής προτείνει "να συγκροτηθεί μια μεγάλη κυβερνητική αριστερά είτε μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο είτε μέσα από μια προγραμματική συνεργασία".
Μάλιστα, καλεί τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά "να απαλλαγούν από στερεότυπα και προκαταλήψεις" και "να επεξεργαστούν ένα πλαίσιο προγραμματικής συνεργασίας", ενώ επικρίνει τον κατακερματισμό των δυνάμεων στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς που "αυτοκαθίστατο ακίνδυνη για το σύστημα".
* Οι πολίτες είναι μπροστά σε μία νέα φορο-καταιγίδα. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της;
Όταν μοιράζεις προνόμια και διαπράττεις μια αδικία μπορεί να πλήξεις την έννοια του δικαίου. Όταν όμως επιβάλλεις μονομερώς θυσίες και διαπράττεις αδικίες είναι βέβαιο ότι "δολοφονείς" την έννοια του δικαίου. Σε μια εποχή που τα μονομερή επώδυνα μέτρα αποσταθεροποιούν τη συνοχή της κοινωνίας και ανοίγουν τις πύλες ώστε να εισβάλει η νέα φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κυβέρνηση επιμένει στο ίδιο "ρεφρέν". Οφείλει όμως να γνωρίζει ότι εξαντλεί την όποια νομιμοποίησή της όταν συντηρεί την ενδημούσα πλέον κοινωνική αδικία στη συνείδηση της κοινωνίας από την αδυναμία της να συγκρουστεί με τις πηγές της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.
Ενιαίο πολιτικό κεντροαριστερό μέτωπο
* Η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων απεγκλώβισε μεγάλα τμήματα του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, που αναζητά μία αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική. Όμως οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν το Μνημόνιο από προοδευτική σκοπιά είναι διαιρεμένες. Θεωρείτε εφικτή τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού προοδευτικού αντιμνημονιακού μπλοκ που θα εκφραστεί και στις εκλογές; Ποιες δυνάμεις και προσωπικότητες θα μπορούν να συμμετέχουν;
H πολιτική συνείδηση του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ είναι σμιλεμένη με τις αξίες της κοινωνικής δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής δημοκρατίας. Η αγωνία όλων των ανθρώπων της κεντροαριστεράς έχει ως κοινή συνισταμένη την αντίσταση στην κατεδάφιση κάθε κοινωνικού δικαιώματος και την υπεράσπιση των αξιών της κοινωνικής δημοκρατίας. Ο κατακερματισμός σε αυτόν τον χώρο συντηρεί σε ένα βαθμό τον δικομματισμό, διότι δεν απελευθερώνει δυνάμεις, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που αναζητούν εναλλακτική πρόταση πολιτικής και κοινωνικής εξουσίας. Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις οφείλουν να απαλλαγούν αφενός μεν από παραδοσιακές εμμονές που τροφοδοτούν την πολυμέρειά τους, αφετέρου δε να υποτάξουν το υπερτροφικό εγώ σε ένα κεντροαριστερό, πολιτικό, συλλογικό εμείς. Είναι ιστορική η στιγμή να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της κρίσης και να χτίσουμε τη συγκυρία. Ας σκεφτεί κανείς κατά μόνας τι δυνάμεις θα απελευθερωθούν συστοιχιζόμενες σε ένα ενιαίο πολιτικό κεντροαριστερό μέτωπο που θα πυροδοτήσει τις χαμένες ελπίδες, υποκαθιστώντας το μοιρολατρικό χαμόγελο της κοινωνίας με ένα κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό και συλλογικό χαμόγελο.
* Εκτιμάτε ότι μπορούν να συνεργαστούν σε βάθος χρόνου οι δυνάμεις που
προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ με την αριστερά; Σε ποια προγραμματική βάση; Τι είναι αυτό που θα προτείνουν;
προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ με την αριστερά; Σε ποια προγραμματική βάση; Τι είναι αυτό που θα προτείνουν;
Οι δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι δυνάμεις της αριστεράς. Ωστόσο, οι κοινωνικές δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και από την κεντροαριστερά έχουν ιστορική ευθύνη να επεξεργαστούν ένα πλαίσιο προγραμματικής συνεργασίας. Ειδικότερα, να απαλλαγούν από στερεότυπα και προκαταλήψεις, να αρθρώσουν μια οραματική αλλά και ρεαλιστική πρόταση δίνοντας την ευκαιρία στους απογοητευμένους ανθρώπους αυτού του χώρου να ελπίσουν ότι συγκροτείται ένα μέτωπο αντίστασης, διεκδίκησης και γιατί όχι διακυβέρνησης αυτού του τόπου. Γιατί δηλαδή να μπορεί ένας αριστερός να είναι δήμαρχος στο πλαίσιο αυτού του συστήματος και να μην μπορεί να είναι υπουργός ή ακόμη και πρωθυπουργός; Έχουμε χρέος στην εποχή του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού δαρβινισμού να συμπλεύσουμε όλοι όσοι πιστεύουμε πραγματικά στην έννοια της αλληλεγγύης, μία αλληλεγγύη που έχει αξία στο κερδίζω-κερδίζεις και όχι στο κερδίζω-χάνεις. Μπορούμε, λοιπόν, να εργαστούμε και να οραματιστούμε για κάτι πολύ μεγάλο σε αυτό τον χώρο. Μόνο έτσι θα στείλουμε ένα ιστορικό μήνυμα: "Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες". Η ζωή άλλωστε έχει διδάξει πως συνηθισμένοι άνθρωποι, όταν πιστεύουν σε κοινά οράματα και κινητροδοτούν το πυρακτωμένο τους πείσμα, μπορούν να κατορθώσουν ασυνήθιστα πράγματα.
* Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά φέρουν διαχρονικά ευθύνη σε όλη αυτή τη διαδρομή;
Το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας νομιμοποίησε δυστυχώς συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές τις οποίες ιστορικά είχε την ευθύνη να ακυρώνει. Η αριστερά εκείθεν του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε πάντα αυτοπεριθωριοποιημένη σε μονοψήφιους αριθμούς. Μια τέτοια αριστερά αυτοκαθίστατο ακίνδυνη για το σύστημα. Προσωπικά πιστεύω και θα εργαστώ γι’ αυτό, όπως πολλοί άλλοι, διότι είναι μέγιστη ευκαιρία να συγκροτηθεί μια μεγάλη κυβερνητική αριστερά είτε μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο είτε μέσα από μια προγραμματική συνεργασία.
Έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας
* Εσείς προέρχεστε από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, εκλεγήκατε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, στηρίξατε τον Γ. Παπανδρέου και διαγραφήκατε όταν εκφράσατε διαφωνία με τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική. Σας έχει αφήσει κάποια πικρία η στάση της ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου;
Η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας στα ελληνικά πολιτικά κόμματα στραγγαλίζει τον δημόσιο πολιτικό λόγο. Με τον Γεώργιο Παπανδρέου έχω πολιτικές και όχι προσωπικές διαφορές. Πίστεψα και ερωτεύτηκα πολιτικά αυτήν την παράταξη από τα μαθητικά μου χρόνια, τα χρόνια του διωγμού μου με το νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού έως το όχι καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου.
* Στη νοτιοανατολική Μεσόγειο κυριαρχεί ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ με φόντο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Κύπρου. Η Ελλάδα εισέρχεται τελευταία στον χορό αυτό. Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει μία αξιόπιστη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ;
Η Ελλάδα οφείλει να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα σύνορά της προβάλλοντας σημαία όπου πρέπει. Η εξωτερική πολιτική κινείται πάντα σε λεπτές τροχιές και ορίζεται κάθε φορά με συμμαχίες που υπηρετούν πρωτίστως το εθνικό συμφέρον. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οι συνδεόμενες με αυτήν κάθε φορά συμμαχίες αναβαθμίζουν γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά τη χώρα, προσδιορίζοντάς της την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση απειλών αλλά και διεκδικήσεων που θίγουν εθνικά συμφέροντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου