Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ για τις εξελίξεις στην οικονομία (7-8-2011)



Που είναι η λύση που υποσχέθηκαν οι ηγεσίες της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου; Που είναι οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης; Έχουμε τονίσει πως η συστημική κρίση της Ευρωζώνης δεν ξεπερνιέται, αντίθετα βαθαίνει, με πολιτικές και ηγεσίες που ακολουθούν το νεοφιλελεύθερο δόγμα και υποτάσσονται στα συμφέροντα των χρηματαγορών και των διεθνών κερδοσκόπων.
Τέτοιες πολιτικές κατεδαφίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, επιβάλλουν δεκαετίες βαριάς λιτότητας.

Οι δυνάμεις της εργασίας δεν έχουν κανένα συμφέρον και με μαζικούς, μαχητικούς αγώνες χρειάζεται να ανατρέψουν την πολιτική των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων. Σήμερα είναι αναγκαίες δομικές ανατροπές και αλλαγές στην ίδια την αρχιτεκτονική της Ε.Ε.
Η εναλλακτική λύση που προτείνει η αριστερά περνά μέσα από τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, από τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς μνημονιακές πολιτικές, την αναδιανομή του εισοδήματος με τη φορολόγηση του πλούτου, ώστε να δημιουργηθούν οι όροι ανάπτυξης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια  που θα βγάλουν τη χώρα και την κοινωνία από τα αδιέξοδα και τη χρεωκοπία.
Κυβερνήσεις του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού, όπως η κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν θέλουν ούτε μπορούν να ακολουθήσουν τέτοια πολιτική. Σήμερα προβάλλει ως κοινωνική ανάγκη η διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας όλων των προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων με πυρήνα την αριστερά. Αυτή είναι και η μόνη πολιτική ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: