Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ- Καταγγελίες κατά των αντικαθεστωτικών από την Human Rights Watch.


Αντικαθεστωτικές δυνάμεις λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σπίτια και περιουσίες σε πόλεις που έθεσαν στην κατοχή τους ενώ κακομεταχειρίστηκαν και αμάχους. Αυτό κατήγγειλε, χτες, με έκθεσή της ακόμα και η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (που συχνά είναι στο πλευρό της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας). Γίνεται λόγος για μαρτυρίες μελών της κυρίως στις πόλεις αλ Αουανίγια, Ραγιαγίναχ, Ζαουιγιάτ αλ Μπαγκούλ και αλ Καουάλις.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, από τις Βρυξέλλες όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τους εκπροσώπους των χωρών - μελών της συμμαχίας, διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες. Εντούτοις, τογαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ζητήσει από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να ελέγξει τις καταγγελίες.
Οι καταγγελίες αυτές, πάντως, δεν εμπόδισαν την αναγνώριση του Συμβουλίου ως μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προχωράνε στη συγκρότηση ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης για τη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Καντάφι.
Σύνοδος σήμερα στην Τουρκία
Ολα αυτά ενώ στην Κωνσταντινούπολη πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη 4η σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή. ΟΤούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφραζε την ικανοποίηση της Αγκυρας για τον «νέο αναβαθμισμένο ρόλο της» και υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της συνόδου την κατάληξη τρόπων χρηματοδότησης των αντικαθεστωτικών, που ζητούν επιμόνως την αποδέσμευση πόρων του καθεστώτος Καντάφι που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί Κίνα και Ρωσία, με τη δεύτερη ν' ανακοινώνει, αργά χτες, ότι δε θα συμμετάσχει «γιατί η στάση της δεν έχει αλλάξει και θεωρεί πάντα λάθος τη στρατιωτική επέμβαση». Η Γαλλία, αλλά εμμέσως και η Βρετανία, της οποίας ο υπουργός Αμυνας Λιαμ Φοξ κατηγόρησε για «παθητικότητα» πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ που δε συνεισφέρουν στην επέμβαση στη Λιβύη, πιέζουν πλέον για «δρομολόγηση πολιτικής λύσης», κάτι που οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν ν' αποφύγουν λέγοντας ότι «είναι αδύνατη όσο υπάρχει ο Καντάφι στην εξουσία».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: