Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με θέμα: «οι θέσεις του ΚΚΕ για τα σενάρια χρεοκοπίας και το χρέος» Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

-- Κυρία Παπαρήγα υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία;

-- Όχι κι αυτό το αποδεικνύει η διαμάχη που υπάρχει στην ΕΕ. Είχαν καμία διαμάχη για τις εργασιακές σχέσεις; Για τη μείωση των συντάξεων; Για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης; Ακούσατε να τσακώνονται γι' αυτά; Τσακώνονται για το χρόνο αποπληρωμής του χρέους, την επιμήκυνση, το ύψος του επιτοκίου και τώρα τσακώνονται για ένα πολύ πιο σοβαρό γι' αυτούς ζήτημα επειδή ένα τμήμα του κεφαλαίου θα έχει απώλειες, που δεν συγκρίνονται τώρα με τις απώλειες του λαού. Για το ποιος άμεσα θα αντισταθμίσει τις απώλειες. Η ΕΚΤ συνεχίζοντας τον δανεισμό των τραπεζών; ‘Η θα τα δίνει το ευρωπαϊκό ταμείο που έφτιαξαν και που αν δεν κάνω λάθος θα ολοκληρώσουν τον σχηματισμό και τη λειτουργία του το 2013;
Θα χρηματοδοτούνται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των εθνικών κρατών μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ή θα τα δίνει η ΕΚΤ; Κι εδώ υπάρχει μεγάλη φασαρία. Η ΕΚΤ λέει εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω τον δανεισμό των τραπεζών και κοιτάξτε η καπιταλιστική ανάπτυξη και πολύ περισσότερο η «επανεκκίνηση» θα γίνει και με δανεισμό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεντρωμένα κεφάλαια και «λιμνάζοντα» κεφάλαια. Αρα, αυτά δεν αποφεύγονται. Κι αυτά τώρα, τα μη συζητάς για χρεοκοπία, μην τα ακούσει η Μέρκελ, είναι αστεία. Όχι η Μέρκελ και ο τελευταίος λογιστής στο γραφείο της Μέρκελ ξέρει. Εδώ βρήκαν δύο δήμους που δεν είχαν πληρώσει τα δάνεια.
Ξέρετε γιατί δεν θέλουν να συζητήσουν για χρεοκοπία; Δεν θέλουν ο λαός να ξέρει. Γιατί όταν ένας λαός συνειδητοποιήσει ότι η χρεοκοπία θα είναι βαθιά τότε θα πει τι έχω να χάσω, τις αλυσίδες μου.
-- Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη χτεσινή δημοσκόπηση, το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής που δείχνει ανοδική πορεία για το ΚΚΕ αλλά και μεγάλη αποχή και δίνει σαφές προβάδισμα στη ΝΔ, κάτι που δείχνει ότι η οργή εκτονώνεται στη δικομματική εναλλαγή.
-- Εμείς, όπως ξέρετε, δεν σχολιάζουμε τις δημοσκοπήσεις γιατί βλέπω και τα άλλα κόμματα όταν τους δείχνει άνοδο λένε έχουμε ρεύμα άμα τους δείχνει μείωση λένε είναι δημοσκόπηση της στιγμής.
Κοιτάξτε, έχει καλλιεργηθεί και καλλιεργείται συστηματικά στον λαό, αυτό που λέμε η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, σε σχέση με τα πρόσωπα, την ικανότητα, την εντιμότητα, ακόμα δεν έχει μπει ως κριτήριο το σταριλίκι, αν και υπάρχει κι αυτό. Γιατί κοιτάξτε, όταν ο λαός υποφέρει, κάπου πρέπει να διοχετευτεί η δυσαρέσκεια. Κι ας μην πούμε τώρα ότι ο κάθε άνθρωπος από μόνος του διαμορφώνει αντίληψη. Νομίζει ότι διαμορφώνει, τη διαμορφώνει μέσα σε ένα κλίμα ολόκληρο. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που δεν έχουν σταθερή, ενεργητική συμμετοχή στις συνελεύσεις στα σωματεία, στις κινητοποιήσεις, στη συζήτηση για τις κινητοποιήσεις τότε διαμορφώνει κυρίως αντιλήψεις μέσα από τα κυρίαρχα επιχειρήματα και την κυρίαρχη ιδεολογία. Υπάρχει αυτή η δυσαρέσκεια και λοιπόν; Αλίμονο αν δεν υπήρχε δυσαρέσκεια και απαξίωση, όμως δεν φτάνει αυτό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη υποταγή του λαού.
Εδώ ο λαός πρέπει να αποφασίσει ότι έχει τη δύναμη να τους κυνηγήσει, έχει τη δύναμη να τους πολεμήσει, έχει τη δύναμη να τους παρεμποδίσει και πρέπει να βρει τρόπους παρεμπόδισης αυτής της πολιτικής συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή τους. Δεν λέμε θα πατήσουμε ένα κουμπί και αύριο θα γίνει, θέλει ένα χρονικό διάστημα. Εγώ σας λέω μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομο, αν ο λαός καταλάβει ότι δεν έχει κανένα νόημα να περιμένει τι θα κάνει ο χ βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ή αν θα τα βρει ο Καρατζαφέρης με το ΠΑΣΟΚ ή αν θα τα βρει με τη ΝΔ, αν θα γίνει κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά. Αυτά τον αφορούν με την έννοια ότι πρέπει να τα απορρίψει. Πρέπει να φτιάξει τη δική του εξουσία. Εμείς δεν λέμε ότι ντε και καλά πρέπει να συμφωνήσει σε όλα μαζί μας, αλλά πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στα μονοπώλια και στον εργαζόμενο λαό, τι να κάνουμε τώρα;

-- Κυρία Παπαρήγα σε πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι λύση έξω από το ευρώ στις παρούσες συνθήκες θα ήταν καταστροφική. Πως συμβαδίζει αυτή η δήλωση με τη θέση που μας παρουσιάσατε σήμερα για αποδέσμευση από την ΕΕ αλλά και με την αρχική θέση του ΚΚΕ όταν έμπαινε η χώρα στην ευρωζώνη ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη.
-- Αυτή η απάντηση κυκλοφορεί στα διάφορα σάϊτ και προβάλλεται ότι το ΚΚΕ είναι μπλεγμένο σε αντιφάσεις. Αν κάτι δεν έχουμε είναι η αντίφαση. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να θέλουν παραπέρα επεξεργασία οι θέσεις μας, το ΚΚΕ δεν έχει αντιφάσεις.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα καταρχήν ξέρετε καλά εσείς οι δημοσιογράφοι ότι γίνεται μια ερώτηση συγκεκριμένη και απαντάς συγκεκριμένα. Και σε εκείνη την απάντηση έβαζα το ζήτημα της αποδέσμευσης. Οταν λέμε υπό τις παρούσες συνθήκες εννοούμε καπιταλισμού, αστικής πολιτικής εξουσίας. Βεβαίως, η έξοδος από την ΟΝΕ με μια κυβέρνηση αστική και με οικονομία η οποία είναι ενσωματωμένη στην ΕΕ, που κινείται στην ίδια τροχιά που κινείται η ΕΕ, βεβαίως θα πέσει στις πλάτες του λαού. Αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία λέμε εμείς.
Τώρα κοιτάξτε. Και το έχουμε πει πολλές φορές βεβαίως αν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην ΕΕ, δηλαδή η ευρωπαϊκή καπιταλιστική αγορά περάσει σε πιο οξυμένους ανταγωνισμούς, διόλου απίθανο να αρχίσουν να διώχνουν και από τη ζώνη του ευρώ κι εντελώς από την ΕΕ. Τι θα πούμε εμείς τότε, όχι  να μείνουμε στην ΕΕ γιατί ακόμα υπάρχει αστική πολιτική εξουσία; Ευκαιρία είναι να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου και να διώξεις και τη δική σου κυβέρνηση. Αν αύριο μας πουν έξω απ' την ΟΝΕ τι λέτε θα κρεμάσουμε πλερέζες; Όχι. Αλλά λέμε ότι με μια κυβέρνηση σαν αυτή που έχουμε που υπηρετεί το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την έξοδο από το ευρώ θα την πληρώσει ακριβά ο λαός. Επομένως εμείς λέμε αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία.

-- Η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σήμερα υπάρχει μια συνέντευξη του κ. Μόσιαλου που ζητά εθνική συστράτευση για τη μάχη που θα δώσει στο εξωτερικό, υπήρχε και μια συνάντηση ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Τσίπρα, φαίνεται να υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή και ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, εσείς είστε έτοιμοι να συναινενέσετε σε μια προσπάθεια που αφορά στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο εξωτερικό ενόψει και της Συνόδου Κορυφής; Αν σας καλέσουν σε μια συνάντηση θα πάτε;
-- Η συστράτευση στην επιλογή της μορφής χρεοκοπίας για το ΚΚΕ είναι προδοσία του εργαζόμενου λαού. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα  π.χ. να μαζευτούμε για να δούμε πως θα γίνουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, για το αποχετευτικό και τις χωματερές, όπου εκεί μπορεί και να τα βρεις.
Να πάμε όλοι μαζί στον κ. Ρομπάϊ και στον κ. Μπαρόζο αγκαλιά όλοι για να συζητάμε τα 33 σχέδια χρεοκοπίας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση.
Και τι έχει να προσφέρει μια συνάντηση δεν καταλαβαίνω; Δεν είναι γνωστές οι θέσεις μας; Δεν έχει κανένα νόημα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Οποιος θέλει να συνεισφέρει στην κυβέρνηση ας πάει να συνεισφέρει.
Να πω και το εξής. Κοιτάξτε, δεν μας παρασύρει εμάς ότι ο αρχηγός ενός κόμματος πήγε και συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο, μπορεί να πάει να συναντηθεί για να ενημερωθεί. Αυτό καθαυτό δεν σημαίνει συστράτευση. Αυτό που εμείς θέτουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ είναι ότι λέει ότι έχουμε «κρίση χρέους στην Ελλάδα και την ευρωζώνη» και πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της ευρωζώνης. Οτι η Ελλάδα έχει διαπραγματευτικό ατού μέσα στην ΕΕ που της λέει, άμα χρεοκοπήσω εγώ θα έχετε και εσείς συνέπειες στη χρεοκοπία. Αυτό σημαίνει αναποδογύρισμα της κατάστασης και αυτό σημαίνει βάζω στον λαό κουρτίνες να μη δει την κατάσταση.
Δεν μας απασχολεί αν συναντηθεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Παπανδρέου, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, δικαίωμά του να πάει να ενημερωθεί. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Είναι η θέση. Όταν επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται και μόνο με τη λέξη διαπραγμάτευση του χρέους αναγνωρίζεις ότι το πρόβλημα είναι το χρέος. Αφήστε τώρα άλλες τοποθετήσεις να διαχωρίσουμε το χρέος σε τίμιο και μη. Διαγραφή του χρέους.
Η ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ είναι αποδέσμευση, διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία. Δεν υπάρχει νόμιμο και μη νόμιμο χρέος. Δηλαδή όταν η κυβέρνηση δανείζεται για να τα δώσει στο κεφάλαιο και τα παίρνει απ' τους εργαζόμενους για να πληρώνει τους πιστωτές και χρωστάει στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΔ, στους δήμους, γιατί θα πάμε να μιλήσουμε εμείς για νόμιμο και μη νόμιμο χρέος; Υπάρχει το χρέος αλλά δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να το πληρώσει ο λαός, πολύ περισσότερο να πάρουμε μέρος στη διαπραγμάτευση. Είναι ουσιαστική η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα. Μπορεί σε επιμέρους ζητήματα που λένε «όχι στο μνημόνιο», «όχι στο μεσοπρόθεσμο», «όχι στο εφαρμοστικό» να συμπίπτουμε, αλλά δεν αρκεί να συμπίπτεις σε αυτό το όχι. Ακούω να κάνουμε αντιμνημονιακό μέτωπο. Το μέτωπο πρέπει να είναι προς τα μπρος, ποια Ελλάδα θέλω, ποια κοινωνία, ποια οικονομία;

-- Κυρία Παπαρήγα, πριν επειδή μιλήσαμε για αποσπασματικές φράσεις και πως διογκώνονται και πως ερμηνεύονται, σας ανησυχεί το γεγονός ότι στη σημερινή συνέντευξη, μπορεί πάλι δυο φράσεις σας, όπως το να ασκηθεί η λαϊκή βία της πλειοψηφίας ή ότι δεν υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό, μπορούν επίσης να παρεξηγηθούν;
-- Μα αυτά τα λέμε από γεννησιμού μας. Δεν κατάλαβα, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Η απεργία, - μάλιστα την αναγνωρίζει και το Σύνταγμα θεωρητικά - είναι μια επιλογή του λαού η οποία δημιουργεί προβλήματα στην εργοδοσία. Καταλαβαίνετε, με αυτήν την έννοια, δεν είναι μια μορφή βίας; Θέλετε να βάλετε άλλη λέξη, βάλτε. Η ΕΕ, το κράτος, τα μονοπώλια, δεν ασκούν βία σε βάρος των λαών όταν τους κόβουν τις συντάξεις; Τι είναι η βία; Πάει ο νους μας στη σωματική βία ή στους προπηλακισμούς.
Τώρα η κυβέρνηση έχει βρει το κόλπο: Υπάρχει, λέει, ιδεολογική, φραστική βια σε βάρος της κυβέρνησης. Δεν κατάλαβα. Δεν έχει δικαίωμα ο εργαζόμενος να καταδικάζει την κυβέρνηση και να της λέει ότι έχει δολοφονική πολιτική, αντεργατική πολιτική; Τι είναι βια; Δηλαδή, πως θα μιλάμε τώρα; Θα πάμε να βρούμε την ορολογία της ΕΕ; Ή η απεργία δεν είναι μια μορφή τέτοια; Όταν ανεβαίνουν οι ναυτεργάτες στους καταπέλτες για να μη φύγουν τα πλοία δεν είναι και αυτή; Αυτά εννοούμε.
Όταν ο λαός αυτή τη στιγμή πάει - και αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν - σε περιοχές, σε λαϊκές περιοχές, να μην αφήσει να τις καταπατήσουν οι ιδιώτες, να μην τις αγοράσουν - γιατί δεν είναι καταπάτηση, την κάνουν νόμιμα;  Εγώ πήγα το Σάββατο στο διήμερο της ΚΝΕ, που το έκανε στο κάμπινγκ του ΕΟΤ. Ενα καταπληκτικό κάμπινγκ, ως πράσινο, έκταση. Είναι 20 χρόνια αναξιοποίητο. Το έχουν συνδέσει με το Ελληνικό να το πουλήσουν. Αν κατέβουν σήμερα, και δεν είναι θέμα των κατοίκων στα Καμένα Βούρλα, και πάνε τα νέα ζευγάρια και μπουν μέσα και κάνουν διακοπές ή σαββατοκύριακο; Βία λαϊκή είναι αυτή. Γιατί; Απορριπτέα είναι;
Αυτό δεν είναι λαϊκή βία; Δεν κατάλαβα, γιατί μας πειράζει η λέξη βία; Μας βιάζουν όλη μέρα. Δε λέμε αυτά με τον αγκυλωτό σταυρό και «οι 300 στο Γουδή», μιλάμε για την ουσία. Αυτά που μου ανήκουν θα τα κατακτήσω με την οργάνωση, με τη μαζική μου συμμετοχή, με τη θέληση του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: