Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Αμφιβολίες για τον Τυνήσιο «μάρτυρα» που πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη. Όπως αποδείχτηκε, ένας φοιτητής με το ίδιο ακριβώς όνομα ήταν εκείνος που αναρτούσε τα επαναστατικά κείμενα στο Ίντερνετ.




Ήταν το τέλειο σύμβολο μιας τέλειας επανάστασης. Πριν από έξι μήνες, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Σίντι Μπουζίντ της Τυνησίας, αφού έφαγε δριμύτατη επίπληξη και ένα χαστούκι από αστυνομικό, επειδή διατηρούσε παράνομο υπαίθριο πάγκο.
Ο 26χρονος ήταν άνεργος απόφοιτος πανεπιστημίου και τον έπνιγαν οι αδικίες και η έλλειψη ευκαιριών που οφείλονταν στο διεφθαρμένο καθεστώς της Τυνησίας. Λίγες εβδομάδες μετά, υπέκυψε στα εγκαύματά του.
Όμως, σύμφωνα με το BBC, η ιστορία του νεαρού που άναψε τη σπίθα της Επανάστασης των Γιασεμιών και της Αραβικής Άνοιξης δεν είναι αυτή ακριβώς που νομίζουμε. Για μερικούς Τυνήσιους, ο Μπουαζίζι είναι μάλλον ένα δημιούργημα των μέσων ενημέρωσης παρά ένας μάρτυρας.
Κατ' αρχάς η αστυνομικός που τον «παρενόχλησε» και τον «χαστούκισε» είναι εξίσου θύμα του πρώην καθεστώτος της Τυνησίας. Η Φέντια Χάμντι συνελήφθη και ρίχτηκε στη φυλακή λίγες μέρες μετά το συμβάν κατ' εντολή του προέδρου Μπεν Αλί. Πολλοί ακόμη έχασαν την ζωή τους μέχρι ο 74χρονος δικτάτορας να καταφύγει στη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο, παίρνοντας μαζί του όπως λέγεται ένα τόνο χρυσό από την Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας.
Έκτοτε η κυρία Χάμντι αποφυλακίστηκε, ύστερα από ένα τετράμηνο στη φυλακή, και έχει αποκατασταθεί πλήρως. Ενώ παραδέχεται ότι είχε μια λογομαχία με τον Μπουαζίζι, αρνείται κατηγορηματικά ότι τον χαστούκισε. Η 46χρονη δημοτική υπάλληλος υποστηρίζει ότι προσπάθησε απλώς να τον πείσει να μετακινήσει τον πάγκο του παραπέρα για να μην βρίσκεται μπροστά από τα δημόσια κτίρια, όπως ορίζει ο νόμος. Υποστηρίζει ότι το περιστατικό εξόργισε υπερβολικά τον Μπουαζίζι, αλλά δεν έχει ιδέα γιατί αυτοπυρπολήθηκε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πράξη του αυτή πυροδότησε ταραχές στις πόλεις της Τυνησίας, οι οποίες προωθήθηκαν και οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων. Όμως ο Μπουαζίζι δεν ήταν ο δικτυωμένος, μανιακός του Ίντερνετ, ο οποίος εξομολογούνταν ηλεκτρονικά τις απογοητεύσεις και τις προθέσεις του.
Όπως αποδείχτηκε, ένας φοιτητής με το ίδιο ακριβώς όνομα ήταν εκείνος που αναρτούσε τα επαναστατικά κείμενα στο Ίντερνετ. Τα κείμενα αυτά βοήθησαν στην εξάπλωση της εξέγερσης. Το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι «France 24» εντόπισε τον «άλλο» Μοχάμεντ Μπουαζίζι.
Εντόπισε επίσης ένα -ίσως άδικο- αρνητικό κλίμα κατά της οικογένειας του «αυθεντικού» Μοχάμεντ Μπουαζίζι, επειδή έγινε γνωστό ότι η μητέρα και ο πατριός του έλαβαν αρκετές χιλιάδες δολάρια ως αποζημίωση από τον πρόεδρο Μπεν Αλί. Η οικογένεια έχει εν τω μεταξύ μετακομίσει από το ταπεινό σπίτι της στο Σίντι Μπουζίντ, σε ένα καλό προάστιο της Τύνιδας. Οι επικριτές τους λένε -όχι χωρίς ζήλια- ότι εξαργύρωσαν την αυτοπυρπόληση του 26χρονου.
Όμως όσο και αν μεγαλοποιήθηκε ο ρόλος του Μπουαζίζι στην πυροδότηση της Επανάστασης των Γιασεμιών, η σπουδαιότητα της επανάστασης αυτής και της Αραβικής Άνοιξης δεν αλλάζει.

ΠΗΓΗ-WWW.IN.GR-Newsroom ΔΟΛ





Δεν υπάρχουν σχόλια: