Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ:Η ΠΓ του ΣΥΝ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις του λαού.


(Συνεδρίαση 7-6-2011)

1.    Η ΠΓ του ΣΥΝ  χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις του λαού που και την προηγούμενη Κυριακή  γέμισαν με  πρωτοφανή  μαζικότητα όλες τις πλατείες των μεγάλων πόλεων. Οι κινητοποιήσεις αυτές  συνιστούν μια εκκωφαντική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα που υπογραμμίζει την αντίθεσή του  στις ασκούμενες πολιτικές λιτότητας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, στα διαδοχικά μνημόνια που υποβαθμίζουν δραματικά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και  καταδικάζουν τη  χώρα μας σε μακροχρόνια παρακμή. Οι πολίτες της χώρας  αγανακτούν  επίσης για τη  δραματική συρρίκνωση της δημοκρατίας  για την οπισθοδρομική  και εκφυλιστική λειτουργία  του πολιτικού συστήματος, που με ευθύνη του δικομματισμού  έχει εξελιχθεί  σε βραχνά για τον λαό.
Κατανοούμε το διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζει ο κάθε πολίτης την συμμετοχή του  σε αυτό το κίνημα και εκτιμούμε ότι οι  αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες αυτοοργάνωσής του  μπορεί να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερη ευρύτητα, ευστοχία των αιτημάτων του  και  την αποτελεσματική λειτουργία του.
Ο  ΣΥΝ, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία του κινήματος, με ανοιχτά αυτιά στην κριτική που ασκεί, προσπαθεί να συμβάλει με τις ιδέες και τη δράση του. Καλεί όλους τους πολίτες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τα συνδικάτα ΄΄να υπερβάλλουν εαυτούς΄΄ και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, τώρα σε ένα ευρύ μαχητικό μέτωπο. Να συναντηθούν με τους πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες  για να αναδείξουν τον κατάφωρα ταξικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, να αποκρούσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ο ΣΥΝ στέκεται συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών. Ο ΣΥΝ ΄΄ακούει΄΄ τη νέα γενιά που με τη δράση της εκφράζει τις αγωνίες της,   αμφισβητεί πολιτικές και συστήματα που υποθηκεύουν το δικαίωμα της  στο μέλλον. Νοιώθουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι της και θα συνεχίσουμε ακόμη πιο ουσιαστικά, ακόμη πιο μαχητικά για να ανταποκριθούμε στις δίκαιες απαιτήσεις της.  
2.    Η κυβέρνηση και το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο του δικομματισμού  σε πλήρη συνεννόηση με την τρόικα προχωρούν στο δεύτερο κύκλο  γενικής επίθεσης στους μισθούς και τα δικαιώματα του λαού. Το ΄΄μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα΄΄ οδηγεί σε βαθειά  και μόνιμη υπερχρέωση της χώρας στις τοκογλυφικές διαθέσεις  του κεφαλαίου και των μηχανισμών της ΕΕ,  που κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων και της χώρας  και αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο ύφεσης, λιτότητας  και υποβάθμισης  και βαθειάς κοινωνικής διαίρεσης σε όφελος του κεφαλαίου. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβαρύνει αποκλειστικά τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, μειώνει  μισθούς και συντάξεις, οδηγεί σε νέα υπερφορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων, καταργεί κάθε μέτρο προστασίας των εργαζομένων, οδηγεί στη γενική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και  εισάγει ανενδοίαστα πια μια πρακτική διεθνούς οικονομικής επιτροπείας.
Η ΝΔ ουσιαστικά συμφωνεί και επαυξάνει στο μεγαλύτερο μέρος των αντιλαϊκών μέτρων και προτείνει και νέες  φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.  Το   νέο πακέτο κυβερνητικών μέτρων πρέπει να  απορριφθεί διότι  οδηγεί στη λεηλασία και  καταστροφή της χώρας και σε απόγνωση τους εργαζόμενους και χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Ο ΣΥΝ θα  δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μην περάσει αυτό το εκτρωματικό σχέδιο, για να καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού, για να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος αυτός περνά μέσα  από την άρνηση  του συνεχούς επαχθούς δανεισμού,  την απεμπλοκή από το μνημόνιο, την επιθετική επαναδιαπραγμάτευση,  αμφισβήτηση και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας  και την καταπολέμηση της ανεργίας, την φορολογία του κεφαλαίου και των πλούσιων στρωμάτων και την ριζική αναδιανομή εισοδημάτων, την κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και του δημόσιου πλούτου, την δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, την δημοκρατική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με έμφαση στην λαϊκή συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο . 
3.    Στη χώρα μας εξελίσσεται μια βαθειά πολιτική κρίση που συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Η κυβέρνηση  αναζητεί  εναγωνίως συμμάχους, προχωρεί σε ελιγμούς, εκβιάζει το κοινωνικό σώμα με την απειλή της χρεοκοπίας αν δεν περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της, ενώ διαρρέονται σενάρια για ακόμη πιο αυταρχικές λύσεις. Έχει συγκροτηθεί, επίσης, ένας πολύμορφος  ιδεολογικός μηχανισμός στήριξης των μνημονιακών πολιτικών που επικοινωνιακά προσπαθεί να διογκώσει τον κοινωνικό φόβο και να χειραγωγήσει τη λαϊκή αντίδραση.
Η κατάσταση αυτή διαιωνίζει τα πολιτικά αδιέξοδα, αναπαράγει και βαθαίνει την κρίση. Η οργή του λαού, του οποίου θίγεται πλέον και η αξιοπρέπεια, βάζει τέρμα στις κυβερνητικές ελπίδες, αφοπλίζει τις εσωτερικές εφεδρείες του πολιτικού συστήματος που έχτισε ο δικομματισμός.
Ο  ΣΥΝ  αγωνίζεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής  και της κυβέρνησης που την υλοποιεί,  για την ταυτόχρονη καταδίκη της πολιτικής της Ν.Δ., για την προώθηση  εναλλακτικών λύσεων.  H κοινή δράση, η ενότητα και συμπαράταξη της Αριστεράς, των δυνάμεων που απεμπλέκονται  από το ΠΑΣΟΚ και της ριζοσπαστικής οικολογίας  μπορεί να δώσει  εναλλακτική διέξοδο στη χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι καταλυτική η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ που η επανεκκίνησή του πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των μελών του ΣΥΝ, όλων των φίλων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.  Η ευθύνη της Αριστεράς στο σύνολό της είναι ιστορική και πρέπει να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση  απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα,  για να ανοίξει μια νέα σελίδα  στην πολιτική ιστορία της χώρας μας.
Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: