Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αστείοι, θλιβεροί και επικίνδυνοι


Του Τάκη Γιαννόπουλου, από το καινούργιο, έκτακτο τεύχος του "Ξ" που κυκλοφορεί.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Γιωργάκης και Σαμαράς ανταγωνίζονται στήθος με στήθος για το ποιος έχει χειρότερη πολιτική και χειρότερο επικεφαλής. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάνω από 8 στους 10 δηλώνουν αντίθετοι με την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αποδοκιμάζουν Παπανδρέου-Σαμαρά και ο «κανένας» ή «καμία κυβέρνηση από τις 2» είναι πλειοψηφία στις απαντήσεις των ερωτηθέντων.

Με 19% το κάθε κόμμα στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Κυριακή 29/5) καταγράφουν ρεκόρ 30ετίας σε χαμηλό ποσοστό.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι όλοι εναντίον όλων

Το περιστατικό όπου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ – Χ. Πρωτόπαππας χαρακτήρισε «άσχετο, που δεν έχει επαφή με την κοινωνία» τον ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα επειδή «τόλμησε» να προτείνει διάλειμμα μετά από 2 βουλευτικές θητείες και περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων, είναι μόνο μια ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί.
Διαμαντοπούλου εναντίον Δαμανάκη. Ρέππας εναντίον Παπακωνσταντίνου. Πεταλωτής αδειάζει Πάγκαλο για το θέμα των «αγανακτισμένων». Φλωρίδης εναντίον όλων. Λοβέρδος με αιχμές εναντίον Παπανδρέου και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Και πως να είναι διαφορετικά όταν η κυβέρνηση  εκλέχτηκε τον Οκτώβρη του 2009 με την υπόσχεση «λεφτά υπάρχουν» και ότι θα μείνουν στο Δημόσιο ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, Λιμάνια κοκ και μετά από ένα χρόνο Μνημονίου, όπου κατεδαφίστηκαν κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών έρχεται να επιβάλλει ένα δεύτερο Μνημόνιο όπου θα κατεδαφίσει ότι απόμεινε από τις εργασιακές σχέσεις, θα επιβάλλει νέους φόρους και θα ξεπουλήσει ότι απόμεινε από τον δημόσιο τομέα και την δημόσια ακίνητη περιουσία.

Οι δηλώσεις αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ σε ΟΤΕ, ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΣ ΟΣΕ κ.α., είναι η κορυφή του παγόβουνου της κοινωνικής απομόνωσης της πιο αντεργατικής κυβέρνησης μεταπολιτευτικά.

Κανένας υπουργός, ούτε και ο πρωθυπουργός, δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν δημόσια χωρίς ΜΑΤ, ασφαλίτες και δακρυγόνα, προκειμένου να προστατευτούν από την οργή των διαδηλωτών.

Στην ΝΔ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα

Δεν ζητάνε προς το παρόν εκλογές γιατί θέλουν να αφήσουν χρόνο στο ΠΑΣΟΚ να περάσει όλα τα μέτρα και μετά να έρθει η ώρα τους. Τρέμουν την προοπτική να βγουν τώρα στην κυβέρνηση και αμέσως να βρουν μπροστά τους ένα μαχητικό και οργισμένο κίνημα.

Ο Γ. Παπανδρέου και η τρόϊκα πιέζουν τη ΝΔ για συναίνεση προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα μέτρα και να κάμψουν το κίνημα. Επί της ουσίας άλλωστε η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης και το Μνημόνιο. Συμφωνούν με τις αποκρατικοποιήσεις – όπου ο Α.Σαμαράς χαρακτήρισε «τσιφλικάδες» τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – συμφωνεί με τις περικοπές μισθών, το μόνο σημείο που διαφωνούν είναι στους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπου η ΝΔ προτείνει ακόμα χαμηλότερους συντελεστές από το 20% που τους πήγε το ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη της ΝΔ όπως οι Αβραμόπουλος, Δήμας, Μητσοτάκης δηλώνουν ανοικτά υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση.

Ο Σαμαράς καταρχήν λέει όχι γιατί καταλαβαίνει ότι αν συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή πάει σε οικουμενική θα τον πάρει η μπάλα και το ελικόπτερο μαζί με την κυβέρνηση.

Ωστόσο επειδή οι πιέσεις για συναίνεση στην κυβέρνηση είναι από σοβαρά κομμάτια του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Για το κίνημα, το σίγουρο είναι ένα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση – ΠΑΣΟΚ με νέα πρόσωπα, με τεχνοκράτες, οικουμενική με ΛΑΟΣ, Μπακογιάνη κτλ – θα προσπαθήσει να εφαρμόσει την λαίλαπα των μνημονίων που προδιαγράφουν δραματική λιτότητα για ακόμα 10-20 χρόνια, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις ΔΝΤ και αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: