Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ.Η νομιμοποίηση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Γκουανάταμο.


του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Φρίκη προκαλεί το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία στο εσωτερικό των ΗΠΑ πρωτίστως αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, με στόχο να αξιοποιήσει τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν από Αμερικανούς κομάντος προκειμένου να νομιμοποιήσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη τη λειτουργία του επαίσχυντου στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Γκουαντάναμο, το «αμερικανικό Νταχάου» όπως έχει αποκληθεί. «Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα», όπως μας πληροφορεί η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», ισχυρίζονται από κοινού με στελέχη της τέως κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους ότι δεν θα είχε επιτευχθεί η εξόντωση του Μπιν Λάντεν «χωρίς πληροφορίες από κρατουμένους στη φυλακή του Γκουαντάναμο».
Ο ισχυρισμός ότι δήθεν η CIA έφτασε στη γνώση του κρησφύγετου του Οσάμα μπιν Λάντεν όχι μέσω των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών του πακιστανικού στρατού, με τον οποίο συνεργάζεται και στις τάξεις του οποίου έχει πολλές εκατοντάδες πράκτορες και πληροφοριοδότες, αλλά στη βάση πληροφοριών που έδωσαν τα ανθρώπινα κουρέλια των κρατουμένων επί σχεδόν δέκα χρόνια στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, είναι εξόφθαλμα χαλκευμένος, αναληθής.
Αποσκοπεί όμως στο να αποδείξει ότι τα βασανιστήρια υπόπτων τελικά αποδίδουν, άρα δικαιώνονται αντικειμενικά.
 Στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, και ιδίως στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο στίγμα στο πολιτικό προφίλ του Ομπάμα είναι η πλήρης υπαναχώρησή του ακόμη και στο θέμα του κλεισίματος του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Γκουαντάναμο.
«Δεν θέλω να είμαι ασαφής σε αυτό το θέμα, θα το κλείσουμε το Γκουαντάναμο!» είχε υποσχεθεί με τον πιο επίσημο τρόπο ο Μπαράκ Ομπάμα. Τον Ιανουάριο του 2009 μάλιστα, λίγα 24ωρα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του επισήμως ως πρόεδρος των ΗΠΑ, άτομα του ήδη τότε συγκροτημένου κυβερνητικού επιτελείου του Ομπάμα έλεγαν ότι ο νέος πρόεδρος θα υπέγραφε την εντολή άμεσου κλεισίματος του «αμερικανικού Νταχάου» την πρώτη κιόλας μέρα της προεδρικής του θητείας! Οχι μία αλλά? οχτακόσιες μία και πλέον μέρες πέρασαν από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε επίσημος ένοικος του Λευκού Οίκου και ούτε το παραμικρό δεν έκανε ο Ομπάμα για να κλείσει το Γκουαντάναμο.
«Νομική και ηθική καταστροφή» χαρακτήριζαν το Γκουαντάναμο οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σε κύριο άρθρο τους την περασμένη εβδομάδα και υπογράμμιζαν ότι «παραμένει πυορροούσα πληγή στην παγκόσμια φήμη της Αμερικής», ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα «εμποδιζόμενος από ιδεολόγους και δειλούς στο Κογκρέσο έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο στη θεραπεία της πληγής αυτής». Το συμπέρασμα της αμερικανικής εφημερίδας ήταν σαφέστατο: «Η καταστροφή του Γκουαντάναμο είναι τώρα πρόβλημα του προέδρου Ομπάμα» τόνιζε. Πιο σκληρή σε κύριο άρθρο της ήταν η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» που κατέληγε ως εξής: «Είναι επονείδιστο ότι η βούληση που απαιτείται για να κλείσει αυτήν τη φυλακή εγκαταλείφθηκε στη διάρκεια της πορείας και ότι αυτή η κηλίδα στο όνομα της Αμερικής δεν εξαλείφθηκε».
«Η υπαναχώρηση του προέδρου Ομπάμα φαίνεται ότι? επιβεβαιώνει την ιδέα πως ο Λευκός Οίκος δεν βρίσκει τόσο απαίσιο το δημιούργημα του Μπους» έγραψε επίσης σε κύριο άρθρο της η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς».
Ο Ομπάμα βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για τη στάση του στο Γκουαντάναμο την περασμένη εβδομάδα, όταν η Γουίκιλικς αποκάλυψε εκατοντάδες αμερικανικά έγγραφα για τα αίσχη που διαπράττουν οι ΗΠΑ στο κολαστήριο αυτό, όπως και για το πόσους εξόφθαλμα αθώους ανθρώπους από δεκάδες μουσουλμανικές χώρες απήγαγε η CIA και μετέφερε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για να βασανιστούν και να ομολογήσουν. Δύο? 14χρονοι (!) Αφγανοί ήταν οι μικρότεροι από δεκάδες ανήλικους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, όπου μεταφέρθηκε μέχρι και ένας? 89χρονος (!) που έπασχε από γεροντική άνοια τον οποίο είχε καταγγείλει ένα? 13χρονο (!) αγόρι ότι δήθεν κατείχε «δορυφορικό τηλέφωνο» τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι ο γέροντας δεν ήξερε ούτε καν να χειριστεί τηλέφωνο!
«Οι ΗΠΑ φυλάκισαν 30 διανοητικά άρρωστους» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ελ Παΐς» την περασμένη Τρίτη, καθώς η εφημερίδα είχε σοκαριστεί από την ανατριχιαστική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί φυλάκιζαν ακόμη και τρελούς!
Μαρτυρία

Ψευδείς καταθέσεις λόγω βασανιστηρίων

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ είναι η μαρτυρία του 52χρονου Μόρις Ντέιβις, σμηνάρχου εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος τοποθετήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 επικεφαλής εισαγγελέας στα έκτακτα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο. «Ολα είναι χτισμένα πάνω σε ένα ψέμα» έγραψε σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ». Ο Ντέιβις υπέβαλε την παραίτησή του μόλις του αφαίρεσαν την αρμοδιότητα να αποφασίζει ποιοι κρατούμενοι θα παραπέμπονται σε δίκη, όταν ο ίδιος αρνιόταν να δεχθεί «ομολογίες» κρατουμένων που είχαν εξόφθαλμα αποσπαστεί με βασανιστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να γλιτώσουν τα βασανιστήρια, μόλις 8 κρατούμενοι υπέγραψαν καταγγελίες εναντίον? 255 συγκρατουμένων τους!

* Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την Πέμπτη 5 Μαϊου

Δεν υπάρχουν σχόλια: