Την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, στα πλαίσια επιστημονικού συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε ομιλία του νομπελίστα καθηγητή J. Watson, διάσημου για την ανακάλυψη της δομής του DNA. Πέρα από το επιστημονικό του έργο, εντύπωση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του πριν από κάποια χρόνια, σχετικά με την ... υποτιθέμενη “γενετικά καθορισμένη” μειωμένη ευφυΐα των μαύρων, δήλωση που χαρακτηρίστηκε ως ρατσιστική και έκανε το γύρο του κόσμου. Βασισμένοι σε αυτές του τις δηλώσεις ήδη τα τμήματα Βιολογίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών καταψήφισαν πρόταση για ανακήρυξη του εν λόγω καθηγητή ως επίτιμου διδάκτορα.
Την ώρα της ομιλίας του ομάδα ατόμων εισέβαλε στο χώρο που γινόταν η διάλεξη. Ένα εκτός των οποίων κινήθηκε απειλητικά προς το καθηγητή και στη προσπάθεια του να τον διώξει, επιτέθηκε προς έναν γιατρό που μπήκε ανάμεσα. Η συνέχεια σε όλους μας γνωστή με το τραυματισμό του ιατρού και τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Πατρών. Γεγονός που κατέλαβε τις πρώτες θέσεις στο δελτία ειδήσεων.
Τέτοιες πρακτικές τυφλής βίας όχι μόνο είναι καταδικαστέες αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις πρακτικές, το περιεχόμενο, τη φυσιογνωμία και το ήθος του φοιτητικού κινήματος. Η αναγκαία αντιπαράθεση με ρατσιστικές αντιλήψεις σε καμία περίπτωση δε μπορούν να συνδέονται με ενέργειες ατομικής και αυτόκλητης βίας. Οι οποίες, παρά τη λεκτική τους διαφοροποίηση από το φασισμό καταλήγουν να είναι η άλλη όψη και ίδιου νομίσματος.
Αυτές οι ενέργειες είναι βούτυρο στο ψωμί όλων εκείνων που προσπαθούν να μας επιβάλουν έναν σύγχρονο μεσαίωνα, είτε με τη μορφή της επίθεσης στην εργασίας, είτε με την προώθηση της αντεκπαιδευτικής πολιτικής είτε με τη καταστρατήγηση του ασύλου και το προχώρη μα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου στο σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το γεγονός αποτέλεσε τη καλύτερη αφορμή για τον πρύτανη να μιλήσει για καταπάτηση του ασύλου εξαγγέλλοντας το επόμενο διάστημα την άρση του και την επιβολή του νόμου και της τάξης. Την ίδια στιγμή που τα πειθαρχικά και οι διώξεις για τη συνδικαλιστική δράση και την ελεύθερη έκφραση των φοιτητών και όχι μόνο αποτελούν καθημερινότητα.(πχ ηλεκτρολόγοι, μαθηματικό, μηχανολόγοι), οι πρυτανικές αρχές έχουν εκδώσει ανακοίνωση για εισαγγελική παρέμβαση στο εν λόγω ζήτημα.
Το επόμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να δώσει τη δικιά του νικηφόρα απάντηση, απέναντι στο νέο νόμο πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, όσο και στην αντεργατική πολιτική Κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ- Κεφαλαίου. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, με ένα πολιτικό περιεχόμενο και πρακτικές που θα καταφέρουν να συγκρούονται με το σύνολο της αστικής πολιτικής σε παιδεία- εργασία και σε οργανική σύνδεση με το εργατικό κίνημα. Καταφέρνοντας όχι μόνο να πάρει πίσω τα πειθαρχικά, όχι μόνο να ανατρέψει το νέο νόμο πλαίσιο αλλά και να επιβάλει τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου