Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ».Παζαρεύει για λογαριασμό του κεφαλαίου


Η τακτική της απέναντι στην αντικειμενική εξέλιξη είναι προσαρμοσμένη στα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας
Ο τρόπος και ο χρόνος της δεδομένης ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν πρέπει να απασχολεί το λαό, που έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει, ενάντια στην πλουτοκρατία, τα κόμματα και την πολιτική της.
Με τους διεθνείς συμμάχους της κυβέρνησης να «ζυμώνουν» τη δεδομένη αναδιάρθρωση του χρέους και το ντόπιο κεφάλαιο να διαπραγματεύεται για τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους, ώστε να περιορίσει τις απώλειες από μια τέτοια εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτήςέκανε χτες μια ακόμη διάψευση του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Τα σενάρια της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», που σήμερα δήθεν απορρίπτει η κυβέρνηση, τα έχει επικυρώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 - 25 Μάρτη) όπου στα πλαίσια της προσφυγής μιας χώρας στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, προβλέπεται ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση του χρέους.
Χτες, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των αντιδραστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ είχε ωριαία συνάντηση με τον καθηγητή Οικονομικών και πρώην σύμβουλό του, Ηρ. Πολεμαρχάκη. Μετά τις συναντήσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης», ενώ δεν έκανε οποιοδήποτε σχόλιο για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Σημίτη πριν από ένα μήνα συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης. «Δεν μου είπε για αναδιάρθρωση», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τη συνάντηση.
Στη γραμμή Σημίτη κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84», ανέφερε ότι «όλες αυτές οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να γίνονται σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεωρώ, επίσης, ότι θα πρέπει η οποιαδήποτε διευκόλυνση πληρωμής, (...) μπορεί να περιλαμβάνει επιμηκύνσεις ή να περιλαμβάνει διακανονισμούς, συμπλήρωση στην πληρωμή των επιτοκίων ή οτιδήποτε άλλο».
Την ίδια στιγμή και μετά τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, που άφησε ανοιχτό το θέμα της «αναπροσαρμογής» των όρων του μνημονίου, μετά τον έλεγχο της τρόικας τον επόμενο μήνα, γεγονός που οδηγεί στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και καμία τέτοια απόφαση(...) η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και με τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο», ισχυρίστηκε ο Γ. Πεταλωτής, σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι οι οριακές αλλαγές των όρων του δανείου, συνδέονται με την επέκταση του μνημονίου και τη διεύρυνση των μέτρων.
Σύσκεψη για τον τουρισμό
Στο μεταξύ, σύσκεψη για θέματα τουρισμού πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των υπουργών Π. Γερουλάνου, Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Δ. Ρέππα, και Γ. Διαμαντίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα, ούτε για τα εισιτήρια της ναυσιπλοΐας. Επί τάπητας τέθηκαν, ακόμα, οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.
Τέλος, με ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος διέψευσε χτες την καταγγελία της ΝΔ και το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου», βάσει των οποίων, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δήλωσε: «Οικονομικά και πολιτικά βλέπω την Τουρκία ισχυρή. Οι άνθρωποι έχουν επιτυχίες γι' αυτό είναι χαρούμενοι και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Οταν οι Τούρκοι δούλευαν εμείς τεμπελιάζαμε. Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: