Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ με «non paper» (έγγραφο εργασίας) ζητά από τις χώρες - μέλη να διαβουλευθούν και να συμφωνήσουν ανάληψη δράσης εκτός πλαισίου της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μετά την εξασφάλιση συμφωνίας για την εφαρμογή της απαγόρευσης πτήσεων και την επιβολή εμπάργκο κατά της Λιβύης, το ΝΑΤΟ μεθοδεύει τη διεύρυνση της αποστολής του και τη γενίκευση της πολεμικής εμπλοκής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν με «non paper» (έγγραφο εργασίας) ζητά από τις χώρες - μέλη να διαβουλευθούν και να συμφωνήσουν, ώστε η Συμμαχία να αναλάβει δράση εκτός πλαισίου της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην περίπτωση που οι περιστάσεις το απαιτήσουν.
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο γγ του ΝΑΤΟ προετοιμάζει το έδαφος για την ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, αλλά και την κλιμάκωση των αεροπορικών χτυπημάτων σε στόχους πέραν της αεράμυνας και των επικοινωνιών της Λιβύης, δηλαδή πλήρης πολεμική εμπλοκή. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων πηγών, στόχος της διεύρυνσης της αποστολής του ΝΑΤΟ είναι «η με κάθε τρόπο υποστήριξη και διάσωση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς, όπως αποδεικνύεται, η ΝΑΤΟική αεροπορική υποστήριξη δεν είναι επαρκής για τη διάσωσή τους».
Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή
Όπως σημειώνουν Έλληνες διπλωμάτες, οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο ΝΑΤΟ βαθαίνουν την ελληνική εμπλοκή σε μια πολεμική επιχείρηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σύμφωνα με το«Μνημόνιο Συνεννόησης» που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το ΝΑΤΟ και εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 2 Σεπτέμβρη 2009, ο αρχιστράτηγος της Συμμαχίας αποκτά υπερεξουσίες στην επικράτεια της χώρας. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί, επίσης, ότι η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Λιβύης, οι υποδομές της χώρας και ιδίως η Κρήτη, αποτελεί το κρίσιμο έδαφος των μετόπισθεν για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες προφανώς θα ξεκινήσουν από το ανατολικό τμήμα, δηλαδή την περιοχή της Βεγγάζης, που είναι απέναντι από την Κρήτη.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έντονη πολεμική κινητικότητα στη αεροναυτική βάση της Σούδας, σε πολεμικά αεροδρόμια της δυτικής Πελοποννήσου και στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Δεκάδες είναι τα «συμμαχικά» μαχητικά αεροσκάφη που έχουν καταφθάσει σε ελληνικά αεροδρόμια, ο αριθμός τους χθες έφθανε τα 29, από αυτά τα βελγικά που βρίσκονται στον Αραξο πραγματοποιούν πολεμικές αποστολές στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκόλ» κατέφθασε στην περιοχή, ελληνικό FIR νότια της Κρήτης, και μαχητικά αεροσκάφη εξορμούν από αυτό και επιχειρούν στη Λιβύη.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κίνηση τεθωρακισμένων οχημάτων από το λιμάνι του Κερατσινίου στον Πειραιά μέσω πλοίου προς την Κρήτη. Για το γεγονός αυτό δε στάθηκε δυνατό να υπάρξει σαφής απάντηση από το υπουργείο Αμυνας. Ομως, το παιχνίδι του ανταγωνισμού φέρνει στην επιφάνεια και τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποκλειστικών αρμοδιοτήτων στο θαλάσσιο χώρο του ελληνικού FIR, ζώνη έρευνας και διάσωσης και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) νότια της Κρήτης. Οπως μεταδόθηκε από την Τουρκία, η γειτονική χώρα πρόκειται να στείλει στην περιοχή 4 φρεγάτες και ένα υποβρύχιο, ωστόσο πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι τέτοια προσφορά για συμμετοχή δεν έχει κατατεθεί στις αρμόδιες ΝΑΤΟικές αρχές.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου