Μιλώντας στο ρ/σ «Ράδιοι 9, 9,89» (Δ. Σταυρόπουλος- Δ.Βερύκιος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η κόντρα Τσίπρα-Πάγκαλου θα βγει σε καλό του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως οι κοκορομαχίες οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα;
Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι η επίπτωση στην εκλογική μας δύναμη. Δεν έχουμε καμία διάθεση την ώρα που ο τόπος βρίθει οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, την ώρα που πέφτουν βόμβες στη γειτονιά μας, που ξέσπασε ο πυρηνικός κίνδυνος να ασχολούμαστε με τις επικίνδυνες μπαρούφες του κ. Πάγκαλου. Τα χοντρά ψέματα του κ. Πάγκαλου τα διαψεύδουν ακόμα και «ορκισμένοι εχθροί» του ΣΥΡΙΖΑ. Φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει ο κ. Βορίδης και να λέει για την Κερατέα δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν όμως βγαίνει ο κ. Πάγκαλος και λέει ότι κινδυνεύω με δολοφονία και αν μου συμβεί κάτι την πρώτη ευθύνη την έχει ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος τα πράγματα ξεφεύγουν.
Κατά τη γνώμη μου υιοθετεί μια παλιά δοκιμασμένη γκεμπελική μέθοδο: « πες, πες κάτι θα μείνει!». Είναι πολύ πιο βολικό για κάποιον που υφίσταται μια διαμαρτυρία, μια αποδοκιμασία αντί να δει την «καμπούρα» του και να αναρωτηθεί γιατί τον «φτύνει ο κόσμος» να βρει καταφύγιο στην θεωρία του «πολιτικού υποκινητή». Επιχειρείται μια μείζονα προβοκάτσια, ένας μείζων αποπροσανατολισμός . Ο κ. Πάγκαλος επιχειρεί να στοχοποιήσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, έτσι ώστε στα μάτια των πολλών να βρεθεί ένας «κακός» που ευθύνεται, για να τα βάλει ο κόσμος μαζί του, αντί να τα βάλει αυτούς που κυβερνούν τον τόπο.
Υπάρχει κι ένα πιο ευτελές ενδεχομένως πιο ιδιοτελές σενάριο. Επειδή βλέπει να είναι ο πιο αντιδημοφιλής, ο πιο αντιπαθής εξελίσσεται σε «βαρίδι» μέσα στη κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τα σενάρια ανασχηματισμού που φέρεται να καταργείται η θέση του αντιπροέδρου, λέει: «ας το παίξω θύμα, να ηρωωποιηθώ και όποιος τολμήσει να με αγγίξει, θα έχει κάνει το χατίρι του Τσίπρα».
Αντιλαμβάνομαι την θέση του Πρωθυπουργού: «καλύτερα να έχω τον κ. Πάγκαλο εντός του κυβερνητικού σχήματος και να συκοφαντεί τους άλλους, παρά εκτός και να συκοφαντεί εμένα». Αποκλείεται ο κ.Παπανδρέου να έχει ξεχάσει ότι το 2001 στη θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Πάγκαλος δήλωνε ότι στους διαδρόμους του Υπουργείου ακούγονταν περισσότερο αμερικάνικα παρά ελληνικά.
Το θέμα είναι σοβαρό για τη χώρα και ο κ. Πάγκαλος δεν είναι ένας γνωστός γραφικός. Είναι το νο2 της κυβέρνησης, επιλογή του Πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου τον έβαλε εκεί για να συνδράμει στον συντονισμό μιας κυβέρνησης κι όχι για να συκοφαντεί τους πάντες και τα πάντα.
Μήπως παρεμβαίνει η κυβέρνηση στα εσωτερικά της ευρύτερης αριστεράς για να πριμοδοτήσει τον έναν έναντι του άλλου;
Δεν αποκλείεται κι αυτό. Αυτό που εισπράττω από τους πολίτες που δεν ανήκουν στον πολιτικό μας χώρο και ψηφίζουν άλλα κόμματα, είναι ότι για ένα κόμμα που λέει χίλιες φορές «ναι» στις ειρηνικές διαμαρτυρίες και απεχθάνεται, αρνείται την πολιτική βία κι ένα κόμμα που έχει υποστεί στο «πετσί» του τη βία για δεκαετίες, είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό.
Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε την ενδεχόμενη προβοκάτσια και τη συνεχιζόμενη συκοφάντηση «πες, πες να μείνει ο λεκές».
Πάντως ο κ. Πάγκαλος έχει πει κι άλλα πέραν της πιθανής δολοφονίας του. Έχει πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πρόβα για την μεγάλη επανάσταση που ετοιμάζει να κάνει εντός των πόλεων.
Έχει πει ότι ο ΣΥΝ ετοιμάζει το νέο αντάρτικο. Ένα κόμμα που είναι υπέρ του δημοκρατικού δρόμου κι αρνητής της βίας!
Βγήκε αυτός που έριξε το γιαούρτι και δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα», δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ αλλά Καρατζαφέρη!
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Πάγκαλος χαϊδεύει τον Καρατζαφέρη και επικηρύσσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια κοινωνία γεμάτη εκρηκτική ύλη λόγω ύφεσης, ανεργίας, περικοπής εισοδημάτων, συντάξεων, λόγω διάψευσης προσδοκιών και υποσχέσεων υπάρχει ένας αντιπρόεδρος που «λούζει τα πάντα με πετρέλαιο» και κάθεται από πάνω «και παίζει με τα σπίρτα».
Είστε ένα κόμμα που στηρίζει αυτή την ταλαιπωρημένη κοινωνία και προσπαθεί να την «γλυκάνει». Είστε παρόντες στο πρόβλημα και προσπαθείτε, ωστόσο τα ποσοστά σας δεν ανεβαίνουν. Γιατί;
Γιατί πολύ απλά έχουμε κι εμείς τα δικά μας «κουσούρια». Φαινόμενα πολυδιάσπασης, κατακερματισμού, αρχηγισμού, ελλείμματα συνοχής και πειστικότητας στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο. Πρέπει επειγόντως να ξεπεράσουμε τις δικές μας αδυναμίες. Η δική μας αριστερά, η ανανεωτική, η δημοκρατική, η ανανεωτική ριζοσπαστική πρέπει να ξαναβρεί την ικανότητα να ξαναενωθεί ανά μεταξύ της και κυρίως με τους απλούς ανθρώπους .Ακόμα κι αν δεν ψήφισαν ποτέ αριστερά, γύρω από κοινούς στόχους διεκδίκησης και πάλης. Όμως όχι μόνο με τα «όχι» μας απέναντι στα άθλια μέτρα που χειροτερεύουν την ζωή των πολιτών αλλά και με εναλλακτικές προτάσεις. Μια αριστερά που ενώνει και ενώνεται με άλλους είναι μια αριστερά που συμβάλλει θετικά και μπορεί να δυναμώσει. Αυτό ακριβώς φοβούνται στο χώρο το δικό μας. Γι’ αυτό και τον πολεμούν. Επιβάλλεται να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας το συντομότερο και να αναμετρηθούμε με τις δικές μας αδυναμίες κι ελλείμματα.
Ελπίζω να σας ακούν από κάποιο ραδιόφωνο και ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Κουβέλης. Έχουν ευθύνες κ. Παπαδημούλη;
Ναι, έχουν, όπως έχουμε και όλοι μας, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να σκεφτούμε θετικά. Είναι η ώρα να δημιουργηθεί μια μεγάλη πολιτική συμμαχία με αντινεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ η οποία να εκφράζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα δυνάμεων και στην οποία να μετάσχουν όλοι χωρίς προϋποθέσεις πρωτοκαθεδρίας.
Μήπως είναι νωρίς;
Νομίζω ότι είναι αργά! Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό για το οποίο διψάει ένας κόσμος, ανάμεσα τους και κόσμος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές και τώρα θέλει κάτι πιο προοδευτικό και ριζοσπαστικό γιατί του «κλέβουν την ζωή», τόσο το καλύτερο για την κοινωνία στην οποία θα ασκηθεί μια θετική επίδραση.
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στις επόμενες εκλογές κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ. Πώς το σχολιάζετε;
Με τα «φλερτ» που βλέπω, είναι δύσκολο αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, καθώς δεν το αποκλείουν κατηγορηματικά ούτε οι ίδιοι. Αυτό που βλέπω είναι ότι επειδή δεν μπορεί «να πάει μακριά αυτή η βαλίτσα», αυτή η κυβέρνηση μ’ αυτή την πολιτική κόντρα στην κοινωνία, στα νούμερα που δε βγαίνουν και στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, εντείνονται τα σενάρια ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του μνημονιακού μπλοκ. Δηλαδή, εφαρμογή μιας σκληρής δεξιάς πολιτικής αλλά με ευρύτερη βάση στήριξης. Η λεγόμενη διαπλοκή και τα μέσα που την υπηρετούν, το δουλεύουν στο «φούλ» αυτό το σενάριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου