Η άρνηση του ελληνικού κράτους να ανελκύσει από τον βυθό της Καλντέρας στη Σαντορίνη το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond, που βρίσκεται εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνιστά παραβίαση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, του Συντάγματος, αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας. Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οικολογικές οργανώσεις και κάτοικοι της Σαντορίνης, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη παραμονή του κρουαζιερόπλοιου προκαλεί "μείζονα και πολλαπλή βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος".
Οι προσφεύγοντες (η "Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης", το "Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου" [έδρα Καστανιές Ραχών Ικαρίας], η Κοινότητα Οίας και εννέα κάτοικοι της Σαντορίνης) υποστηρίζουν ότι από τις κείμενες διατάξεις απορρέει σαφής υποχρέωση του ελληνικού κράτους προς αποκατάσταση της βλάβης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις που έχει ο υπαίτιος της ρύπανσης και του ναυαγίου.
Οι αρμόδιοι, στην προκειμένη περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με την προσφυγή, να προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες αποκατάστασης, σε περίπτωση αδράνειας, κωλυσιεργίας ή γενικά μη συμμόρφωσης των υπευθύνων του ναυαγίου. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν όχι μόνο δημόσια, αλλά και ιδιωτικά μέσα, ενώ η αντιμετώπιση των προβλημάτων θα είναι κάτω από την άμεση εποπτεία των αρμόδιων κρατικών αρχών.
Στην προσφυγή, τέλος, τονίζεται ότι από τη συνεχιζόμενη παραμονή του κρουαζιερόπλοιου στο βυθό της Καλντέρας προκαλείται "μείζων και πολλαπλή βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία επιδεινούται διαρκώς τόσο εκ της παραμονής του πλοίου στον βυθό όσο και εκ της συνεχιζόμενης διαρροής επιβλαβών ουσιών εκ του πλοίου στη θάλασσα".
ΠΗΓΗ:www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου