Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Στη Βουλή φέρνει ο Δ. Παπαδημούλης το δημοσίευμα του Spiegel για μίζες που δόθηκαν για την παραγγελία των τεσσάρων υποβρυχίων από την Φέροσταλ.


 Μιλώντας στο ρ/σ «Κανάλι 9, 9,89» (Ντάσκας- Μπότσαρης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Για το δημοσίευμα του Spiegel
Το κεφάλαιο εξοπλιστικά, μίζες, Siemens ουσιαστικά δεν ψάχτηκε καθόλου από την εξεταστική επιτροπή αυτούς τους 11 μήνες. Έρχεται το δημοσίευμα του Spiegel για τα υποβρύχια και τις μίζες που δόθηκαν και για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο που ερευνάται από την γερμανική δικαιοσύνη και καλείται η ελληνική δικαιοσύνη να ασχοληθεί και αυτή με ένα σκάνδαλο το οποίο έχει βάθος πολλών χρόνων.  Είναι τα περίφημα υποβρύχια που «έγερναν»,  κοστίζουν πάνω από ένα δις ευρώ, τα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος  πολίτης και για τα οποία λέει το δημοσίευμα ότι έχουν δοθεί μίζες της τάξης των 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Την εποχή που αρνιόταν η κυβέρνηση της ΝΔ να τα παραλάβει γιατί κάποιο υποβρύχιο «έγερνε», το δημοσίευμα του Spiegel λέει ότι δεν «έγερνε» το υποβρύχιο αλλά «έγερναν» οι μίζες μονόπλευρα προς το ΠΑΣΟΚ και έπρεπε και εκεί να αποκατασταθεί η ισορροπία. Αυτό το αναφέρει το δημοσίευμα.
-    Για τη συγκάλυψη των πολιτικών σκανδάλων
Τα σκάνδαλα δεν μπορούν να αιωρούνται πάνω από τη δημόσια ζωή και να εθίζεται ο πολίτης  σ’ ένα μιθριδατισμό όπου  ό,τι και να γίνει κανείς δεν ελέγχει κανέναν. Θα φέρω το θέμα στη βουλή με ερώτηση απευθυνόμενος στα συναρμόδια υπουργεία.  Στο υπουργείο  Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για  το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διότι ο κ. Μπεγλίτης  αναπληρωτής υπουργός  έχει δηλώσει πριν από λίγους μήνες ότι με μίζες από τα εξοπλιστικά κάποιοι έκτισαν καριέρες και περιουσίες,  όταν ρωτήθηκε στη βουλή τι εννοεί και γιατί αυτά δεν τα πήγε στον εισαγγελέα και αν τον ρώτησε ο κ. Παπανδρέου τι  εννοούσε για να υπάρξει περεταίρω διερεύνηση, πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα. Προς τον κ. Καστανίδη η υπόθεση  υποβρύχια να μην έχει την βραδυπορία και την αποτελεσματικότητα από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης που είχε στην υπόθεση Siemens που ακόμη και τώρα δίκη δεν έχει οριστεί και όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα που δεν υπάρχει το θέμα της παραγραφής αλλά και για τα μη πολιτικά πρόσωπα που δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Για παράδειγμα, ο κ. Τσουκάτος δεν προστατεύεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, εγκαλείται για παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων και η δίκη του ακόμα δεν έχει γίνει για να φάνει ποιος λέει την αλήθεια. Ο ίδιος που λέει ότι τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ που λέει ότι δεν τα πήρε. Σε αυτά τα θέματα δεν βλέπω να πιέζει ούτε η ΝΔ.
-    Για το σύστημα πολιτικοοικονομικής διαπλοκής
Το σύστημα της πολιτικό-οικονομικής διαπλοκής τρέφεται από τις μίζες  και τις στηρίζει με την ομερτά και τη σιωπή και γι’ αυτό κάποιοι πρέπει να τολμήσουν και να πιέσουν να περιοριστεί η διαφθορά. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι μπορεί  να μηδενιστεί η διαφθορά αλλά τουλάχιστον να σταματήσει η διαφθορά στην Ελλάδα και το μαύρο πολιτικό χρήμα να είναι σε αφρικανικά επίπεδα.  Είναι  πρόκληση για τον πολίτη που του κόβουν τον μισθό, την σύνταξη, του ακριβαίνουν τα εισιτήρια, του συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος, τον σπρώχνουν στην ανεργία, υποφέρει από την ακρίβεια, αλλά   είναι εμπόδιο και για την ανάπτυξη.  Ένας από τους λόγους που δεν γίνονται στην Ελλάδα επενδύσεις, δεν αναπτύσσεται η οικονομία, είναι ότι αν δεν έχεις τον τρόπο να μπεις στο κύκλωμα με τις μίζες  λοιπά δεν μπορείς να στήσεις εδώ μια δουλειά.
Εάν υπάρξει διαδρομή μαύρου πολιτικού χρήματος που συνδεθεί με έναν πρώην υπουργό τότε όπως έγινε και με την περίπτωση του κ. Μαντέλη και  δεν υπάρχει άρση της ποινικής δίωξης και αν δεν εξασφαλισθεί αυτό αλλά βρεθούν άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με πρώην υπουργούς και για τα οποία δεν υπάρχει παραγραφή, η ποινική δίωξη αυτών – των ενδιάμεσων αχυρανθρώπων – καθώς και η ηθική διαπόμπευση  όσων συνδέονται με αυτούς είναι κάτι. Στην Ελλάδα δεν είναι ότι δεν έχει πάει κανείς υψηλά ιστάμενος φυλακή για σκάνδαλα, για μίζες αλλά δεν έχει καν ούτε ένας από αυτούς διαπομπευθεί, απομονωθεί, αποδοκιμαστεί από τον λαό – την κοινή γνώμη για κάτι που διαπιστώνεται αλλά απλός δεν μπορεί να δικαστεί.
-    Για την ατιμωρησία και μονόπλευρη οικονομική πολιτική 
Ο συνδυασμός της προκλητικής ατιμωρησίας για περιπτώσεις  μεγάλων σκανδάλων με αυτή την μονομερή και άθλια οικονομική και κοινωνική πολιτική  που την πληρώνουν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα είναι εκρηκτικός. Σκεφτείτε ένα  άνθρωπο που παίρνει μια μικρή σύνταξη και έναν μικρό μισθό, βρίσκεται στην ανεργία ή του κόβουν με ντον μπαλτά την σύνταξη και ακούει να σφυρίζουν πάνω από το κεφάλι του δεκάδες εκατομμύρια ευρώ  και κανείς να μην πληρώνει. Κανενός το αυτί να μην ιδρώνει . Κανείς να μην κινείται αποτελεσματικά.  Υπάρχει ένας όρος που λέγεται απεχθές χρέος   αναγνωρισμένος και από διεθνή δικαστήρια. Η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει νομικά και δικαστικά  ότι ένα μέρος από το χρέος είναι μίζες στη Ζήμενς και την Φέροσταλ. Για παράδειγμα ένα δις από αυτά που είναι χρέος της Ελλάδας  είναι κερατιάτικα που έδωσε ο ελληνικός  λαός σε μίζες σε διαφόρους κυρίους γερμανικών εταιρειών, αμερικάνικων εταιρειών κλπ, αυτό το χρέος μπορεί και να διαγραφεί από τις ελληνικές υποχρεώσεις. Όμως  αυτό όχι δεν το έχουμε καν διεκδικήσει αλλά  δεν έχει καμία κυβέρνηση ασχοληθεί . Σκεφτείτε το ηθικό, πολιτικό και οικονομικό συμβολισμό μιας τέτοιας κίνησης. Από τα 300 δις χρέος κάποια από αυτά είναι μίζες και διαγράφονται διότι δεν χρωστάμε να πληρώσουμε τις μίζες τους. Ακόμη και τώρα δεν έχει παραγγελθεί μια σοβαρή πραγματογνωμοσύνη από το ελληνικό κράτος για να υπολογίσει η Ελλάδα τη ζημιά που έχει πάθει από τις μίζες της Ζήμενς.  Ο κ. Παμπούκης  είπε ότι περιμένανε πρώτα να τελειώσει η εξεταστική επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: