Χιλιάδες κόσμου παρέμεναν μέχρι αργά χτες βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ, όπου, μετά από δύο ημέρες αιματηρότατων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και ομάδες παρακρατικών - «οπαδών» του Χόσνι Μουμπάρακ, επικρατούσε ηρεμία. Από νωρίς, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή, είχαν τοποθετήσει σημεία ελέγχου και τανκς και έλεγχαν εξονυχιστικά, μαζί με ομάδες εθελοντών από τους διαδηλωτές, όσους προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την πλατεία για να αποτρέψουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, την είσοδο οπλισμένων «φιλοκαθεστωτικών», που τελικά πραγματοποίησαν μια μικρή διαδήλωση αρκετά μακριά.
Η αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία ήταν σχεδόν το μοναδικό σύνθημα του πλήθους που συγκεντρώθηκε και το οποίο ήταν εντυπωσιακό σε όγκο, αν και μικρότερο από τη διαδήλωση της Τρίτης.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, οι διαδηλωτές και το σύνολο της ετερόκλητης αντιπολίτευσης επέμενε στην αποχώρηση Μουμπάρακ ως όρο για να αρχίσει ο οποιοσδήποτε διάλογος με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν ή με όποιον άλλο αξιωματούχο για την κατάληξη ενός «μεταβατικού σχήματος εθνικής συνεννόησης». Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να πολιτικοποιήσουν παραπέρα την πάλη τους και να στραφούν κατά της εξουσίας του κεφαλαίου συνολικά, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.Ο Μουμπάρακ, πάντως μιλώντας στο δίκτυο ABC, δήλωνε «βαθιά στενοχωρημένος από τις εικόνες εμφύλιας σύγκρουσης» που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο του Καΐρου και ότι επιθυμεί ν' αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία, «αλλά αυτό θα προκαλούσε χάος». Αυτό φέρεται να απάντησε ο Μουμπάρακ και στις επίμονες σχετικές παραινέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα σε τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ παρόμοιες ήταν και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αμυνας Ταντάουι προς τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ, τους οποίους επισκέφτηκε.
Θέσεις λαμβάνουν Μούσα, Μπάρανταϊ και «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»
Την εκτίμησή του ότι ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην προεδρία για κάποιους μήνες ακόμη εξέφρασε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που μετέβη, χτες, στην πλατεία Ταχρίρ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Μούσα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα σε επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να αναλάβει κάποιο αξίωμα στη νέα κατάσταση.
Αντίθετα, δεν ξεκαθάρισε σαφώς τις προθέσεις του ως προς το αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, μέσα από συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, που ηγείται μιας οργάνωσης - ομπρέλας πίσω από την οποία έχει στοιχηθεί σχεδόν ολόκληρη η αντιπολίτευση. Ο Μπάρανταϊ, για τον οποίο πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν έχει ακόμη ισχυρό λαϊκό έρεισμα εντός Αιγύπτου, τόνισε ότι «το βασικό δεν είναι ποιος θα είναι υποψήφιος, αλλά πώς θα διασφαλιστεί πραγματικά η εκκαθάριση από όλα τα άσχημα του καθεστώτος Μουμπάρακ», καταλήγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μόνο μήνες, γιατί θα είναι επιφανειακό.
Αναλόγου περιεχομένου με του Μπαράνταϊ ήταν οι χτεσινές δηλώσεις και των εκπροσώπων της ισλαμικής οργάνωσης «Αδελφών Μουσουλμάνων», που ξεκαθάρισαν ότι η οργάνωση δεν επιδιώκει ούτε την προεδρία ούτε συμμετοχή σε κάποια «μεταβατική κυβέρνηση». Απαντώντας δε στην πρόσκληση του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν σε διάλογο, η οργάνωση υποστήριξε ότι «όλα είναι ανοιχτά, εφόσον αποχωρήσει ο Μουμπάρακ».
Μαραθώνιος επαφών
Σε συνεχείς επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία φέρεται να πιέζει, επικαλούμενη εκτιμήσεις για εξελίξεις προς το χειρότερο ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, για άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ, έχοντας, ήδη, προσανατολιστεί σε μια λύση «μεταβατικής κυβέρνησης» με την υποστήριξη του στρατού, υπό τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν. Η προοπτική αυτή εκτιμάται ότι «ικανοποιεί» και το Ισραήλ, καθώς ο Σουλεϊμάν υπήρξε βασικός συνομιλητής του εδώ και χρόνια.
Για αναγκαιότητα «σαφών σχεδίων δράσης και χρονοδιαγραμμάτων» έκανε λόγο οΒρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και ο Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΝταβούτογλου, ενώ ο Γερμανός υπουργός Αμυνας επισήμανε κυνικά ότι «θα πρέπει η Ευρώπη να αντιδράσει γρήγορα για να μη δώσει την εντύπωση στην αραβική κοινή γνώμη ότι υποστηρίζει δικτάτορες, κάτι που θα μειώσει τη δυνατότητα πολιτικής και οικονομικής παρέμβασής της στην περιοχή».
Τέλος, συνεχίζονται από παντού οι αντιδράσεις για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, που προκάλεσαν τραυματισμούς, καταστροφές εξοπλισμών. Τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι αγνοούνται ακόμη, ενώ νέες επιθέσεις κατά δημοσιογραφικών γραφείων αναφέρθηκαν χτες.
Πηγή: www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου