Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Μαζικές διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση του στρατού


              Όταν ο λαός θέλει ,μπορεί .Εκατοντάδες χιλιάδες λαού και σήμερα στους δρόμους -[AFP]


Την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης αμέσως μόλις «λήξει η τρέχουσα κατάσταση» υποσχέθηκε το ανώτατο συμβούλιο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.
Παράλληλα, διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, μεταδίδουν πληροφορίες ότι ο Μουμπάρακ έχει εγκαταλείψει το Κάιρο, πιθανώς για να πάει στο θέρετρο του Σαρμ ελ-Σέιχ  .
Σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε στη δημόσια τηλεόραση, ο στρατός δεσμεύθηκε για ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές.
Ο στρατός, που διαδραματίζει καίριο ρόλο για τη διατήρηση της τάξης εν μέσω της συνεχιζόμενης εξέγερσης, ξεκαθάρισε ότι θα «προστατέψει το έθνος», καλώντας ωστόσο τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στην καθημερινότητα της χώρας.
Εγγυάται επίσης την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Μουμπάρακ και αναγνωρίζει τη μεταβίβαση των εξουσιών στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν.
Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες εξοργισμένοι Αιγύπτιοι έχουν ξεχυθεί εκ νέου στους δρόμους, καθώς μετά το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Χ. Μουμπάρακ διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους για παραίτησή του.
Μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, ζητώντας την αποχώρησή του Χόσνι Μουμπάρακ, χωρίς να υπάρξει αντίδραση των στρατιωτικών δυνάμεων.
’λλοι έχουν συγκεντρωθεί για 18η ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ μετά τις προσευχές της Παρασκευής και πραγματοποιούν μία ακόμη μαζική διαδήλωση εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου.
Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στις σκηνές που έχουν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, έπειτα από το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μουμπάρακ, με το οποίο ανακοίνωσε τη μεταβίβαση προεδρικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, αρνούμενος ωστόσο να παραιτηθεί από το αξίωμα. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Απορρίπτει το διάγγελμα η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Να παραμείνουν στους δρόμους με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσαν τους διαδηλωτές οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας το χθεσινό του διάγγελμα τέχνασμα.
«Ο Μουμπάρκακ εμφανίστηκε μπροστά μας με μία ομιλία που αποδεικνύει ότι έχει ακόμα τον έλεγχο. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θα κάνει αυτό και θα κάνει εκείνο αλλά θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο. Δεν είναι παρά παραπλανητικά λόγια να σταματήσει ο αγώνας του λαού», αναφέρει το ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοινωθέν.
«Οι δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε ο Μουμπάρακ και ο αντιπρόεδρός του απορρίπτονται από το λαό», επισημαίνεται.
Ανεβάζει τους τόνους η Ουάσιγκτον
Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον ανεβάζει τους τόνους με τον Μπαράκ Ομπάμα να χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο ανεπαρκείς. Καλεί επίσης το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία.
«Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν είναι ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε γραπτή του δήλωση.
«Πάρα πολλοί Αιγύπτιοι παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στη δέσμευση της κυβέρνησης για μία πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία, και στην κυβέρνηση ανήκει η ευθύνη να μιλήσει καθαρά προς τους Αιγύπτιους και προς ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει ο Ομπάμα.
ΠΗΓΗ-WWW.NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: