Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής


Για την κυβέρνηση και την τρόικα

•    Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί με τις επιλογές εκποίησης του δημόσιου πλούτου να καταγγείλει το μνημόνιο και όχι τους υπαλλήλους της τρόικας.
•    Η κυβέρνηση τα έχει συνυπογράψει και τώρα παριστάνει την αιφνιδιασμένη
•    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού επιστολή προς τα κόμματα μετά τη συνέντευξη της τρόικα ζητώντας συναίνεση στο Μνημόνιο 2. Δεν είχε παρακολουθήσει τη συνέντευξη; Δεν ήξερε το περιεχόμενό της;

•    Η κυβέρνηση έχει συνειδητά επιλέξει με ποιανού το μέρος είναι. Είναι με το μέρος των δυνάμεων του κεφαλαίου, ασκεί τη πιο σκληρή ταξική πολιτική που έχει ποτέ εφαρμοστεί στη χώρα μας. Όλα τα υπόλοιπα περί κατοχής ξένων δυνάμεων και περί πιέσεων των κακών Τροϊκανών και της κακιάς Μέρκελ, είναι εύπεπτα παραμύθια
Για τη ΝΔ
•    Η αντιμνημονιακή ρητορική είναι τζάμπα, ιδίως όταν αυτό που προτείνεις ως εναλλακτική είναι το ίδιο το μνημόνιο.
•    Η πρόταση να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος μέσα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι πρόταση την οποία έχει ήδη καταθέσει η ΝΔ τον Ιούλιο 2010 στο Ζάππειο όπου ο κ. Σαμαράς παρουσίασε (για πρώτη φορά ολοκληρωμένα) τις θέσεις του κόμματος του για έξοδο από την κρίση.

Για την επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου προς τα πολιτικά κόμματα

Τα έχουν ήδη συνυπογράψει όλα αυτά. Τα έχουν συνυπογράψει ως κατεύθυνση στο προηγούμενο μνημόνιο και όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν ότι είναι από τους βασικούς πυλώνες του μνημονίου 2. Του νέου μνημονίου δηλαδή, που έχουν έτοιμο και για το οποίο λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη της Τρόικα, ο κος Παπακωνσταντίνου κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, έστελνε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς και ζητούσε συναίνεση. Όταν έστελνε την επιστολή δεν τον πείραζε η συμπεριφορά της Τρόικα; Δεν την είχε παρακολουθήσει τη συνέντευξη; Δεν ήξερε το περιεχόμενό της;
Η πολιτική ουσία όμως είναι μία: Αν η κυβέρνηση δε συμφωνεί με αυτή την επιλογή. Δε συμφωνεί με γενική εκποίηση, δε σκοπεύει να ξεπουλήσει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας, τι ζητάει συναίνεση; Ας βγει καθαρά να καταγγείλει το μνημόνιο, όχι τους υπαλλήλους της τρόικα.
Κάθε φορά που στραπατσάρονται, κάθε τρίμηνο που τα νούμερα δε βγαίνουν, κάθε φορά που η κοινωνία κλωτσάει, επικαλούνται τη συναίνεση. Καλούν συμβούλια αρχηγών, ή βάζουν τον κ. Καρατζαφέρη να τα ζητήσει. Μιλάνε για διάλογο ενώ ταπεινώνουν ακόμα και την εθνική αντιπροσωπεία παρακάμπτοντας τη. Και είναι πρόθυμοι ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα που έχουν μετατρέψει σε κουρελόχαρτο, να το βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ας τελειώνει αυτό το αστείο.
Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα δρόμο. Τον δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του  οικονομικού αδιεξόδου.  Αυτόν το δρόμο θα τον βαδίσει για όσο καιρό το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, ελπίζουμε όχι για πολύ, μαζί με τους πρόθυμους του μνημονίου και τα μεγάλα συμφέροντα. Θα τον βαδίσουν, όμως, μόνοι τους όμως. Χωρίς καμία νομιμοποίηση. Χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση. Και χωρίς ντροπή για το γεγονός ότι οδηγούν στη φτώχια ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού.
Έχουν ήδη συμφωνήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τη συνταγματοποίηση του μνημονίου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και τώρα το παίζουν αιφνιδιασμένοι. Και όλ' αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας. Δε ξέρω βέβαια ποιοι θα σπεύσουν να δώσουν χέρι βοήθειας στον κ. Παπανδρέου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πάντως όχι η αριστερά.

Για τη ΝΔ

Η πρόταση να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος μέσα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι πρόταση την οποία έχει ήδη καταθέσει η ΝΔ τον Ιούλιο 2010 στο Ζάππειο όπου ο κ. Σαμαράς παρουσίασε (για πρώτη φορά ολοκληρωμένα) τις θέσεις του κόμματος του για έξοδο από την κρίση.

Για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται και διεκδικεί την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας  και την αντίσταση στις πολιτικές  που ενισχύουν και βαθαίνουν τον αντικοινωνικό χαρακτήρα του σημερινού Συμφώνου. Εργαζόμαστε από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανατροπή και την κατάργηση των διαφόρων μνημονίων που συνομολογούνται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ενώ ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε στη χώρα μας, όπου ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά η πολιτική των αντικοινωνικών μνημονίων, αλλά και μαζί με τις άλλες αριστερές ευρωπαϊκές δυνάμεις, για την πραγματική διέξοδο από τη κρίση χρέους, σε όφελος των εργαζομένων και των λαών. Και διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους των χρεών και της αποχρέωσης με ελάχιστο επιτόκιο σε ικανό χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας, της ύφεσης και της άδικης αναδιανομής εισοδημάτων στη χώρα μας.
Εδώ και ένα χρόνο καταθέτουμε υπεύθυνα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής αριστεράς και οι εξελίξεις, δυστυχώς, δικαιώνουν την κριτική μας.

Για την απεργία πείνας των μεταναστών

Επιτρέψτε μου, τέλος, να σταθώ και στο ζήτημα της απεργίας των μεταναστών. Δεχθήκαμε επιθέσεις. Μας θεώρησαν υποκινητές, μας συκοφάντησαν.  Απευθύνομαι στα μέλη και στους φίλους μας και τους λέω ότι πρέπει να  είναι περήφανοι για τη στάση μας. Ότι πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Διότι εμείς δεν υποκινήσαμε. Ήμασταν όμως αλληλέγγυοι στους μετανάστες από την πρώτη στιγμή. Ήμασταν εκεί για να μη καταλυθεί το άσυλο. Είμαστε στο πλευρό των μεταναστών και  τώρα που η κατάσταση είναι οριακή. Είμαστε υπερήφανοι, για τη στάση των βουλευτών μας και των στελεχών μας στη νύχτα της κρίσης. Για τους 33 ευρωβουλευτές που στέκονται αλληλέγγυοι στους μετανάστες μετά από επίμονη δουλειά του Νίκου του Χουντή. Μας συγκλονίζουν οι απεργοί γιατροί που επισκέφθηκαν τους απεργούς πείνας. Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν προχθές. Η δήλωση του Στέλιου του Μάινα. Προχθές, καταθέσαμε πλήρες σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό ζήτημα που δίνει μια διέξοδο. Τα ΜΜΕ φρόντισαν να μη το μάθει κανείς. Καλούμε τη κυβέρνηση, να σταματήσει να κάνει τη στρουθοκάμηλο. Να σταματήσει να επενδύει στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και στο μίσος, γιατί όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας.

Για τους αγώνες που αναπτύσσονται

Είναι σαφές  ότι το επόμενο διάστημα είναι διάστημα σκληρής σύγκρουσης της κυβέρνησης με την κοινωνία και την αριστερά. Η κυβέρνηση κάνει ανοιχτά την επιλογή της αυταρχοποίησης. Ποινικοποιεί τη μη πληρωμή των διοδίων. Ποινικοποιεί την αντίσταση στην αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών. Ποινικοποιεί την κυκλοφορία όπως στις Σέρρες.  Μέχρι και στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για την καταστολή του πλήθους που ζητά, αλήθεια τι ειρωνεία, Ελευθερία και Ειρήνη. Είναι επικίνδυνα φαινόμενα και ο δρόμος της κυβέρνησης είναι ολισθηρός. Τους φταίνε οι πάντες. Οι οδηγοί, οι αγρότες, οι μετανάστες, οι φοιτητές, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι νοσηλευτές. Οι μόνοι που δεν φταίνε για τον κ. Παπανδρέου είναι οι συνεργάτες του και τα μεγάλα συμφέροντα.
Να το γνωρίζει καλά το σύστημα της διαπλοκής. Η σύγκρουσή μας μαζί του θα είναι σφοδρή και ασυμφιλίωτη. Θα είμαστε μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό. Δε μας πτοούν ούτε οι ειρωνείες, ούτε οι συκοφαντίες ούτε οι εκβιασμοί. Οι έχοντες και οι κατέχοντες σε αυτή τη χώρα πρέπει να καταλάβουν ότι το πάρτυ τελείωσε. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες δεν είναι ιθαγενείς, να τους χαρίζουν καθρεφτάκια. Να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Ο Ελληνικός λαός πλέον γνωρίζει. Κάποιοι ωφελήθηκαν σκανδαλωδώς τον καιρό της ανάπτυξης. Και γέμισαν τις ελβετικές τράπεζες με εκατοντάδες δις καταθέσεων.
Διέξοδο μπορεί να αποτελέσει μόνο μια πλατιά ευρεία συμμαχία αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, με μίνιμουμ στόχο την απεμπλοκή από τη πολιτική του μνημονίου, τη διάσωση της κοινωνίας και του δημόσιου πλούτου.
Για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Για τη στήριξη της απασχόλησης, της ασφάλισης και την αναδιανομή του πλούτου.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: