Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων!
Μαχητική κλιμάκωση & συντονισμός του αγώνα!
Η γενική συνέλευση στις 31/1 άνοιξε μια νέα σελίδα στην πάλη των εργαζομένων της ΕΘΕΛ. Μας θύμισε τις μεγάλες παραδόσεις της ΕΑΣ. Έδειξε ότι η βάση έχει λόγο ενάντια στις συνδικαλιστικές κορυφές. Έδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών ετοιμάζονται για συμβιβασμό.
Έδωσε παράδειγμα προς μίμηση στο υπόλοιπο εργατικό κίνημα το οποίο ασφυκτιά και οδηγείται σε ήττες από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και συμβιβασμένου συνδικαλισμού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).
Η πρώτη νίκη της γενικής συνέλευσης ήταν η εκλογή στη θέση του προέδρου της συνέλευσης ενός εργαζόμενου αντί του υποψήφιου που πρότεινε η ΠΑΣΚΕ.
Αυτή η ανατροπή είχε το εξής αποτέλεσμα: Πέρα από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, το λόγο πήραν για πρώτη φορά εδώ και καιρό, δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη συνέχιση του αγώνα. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό η γενική συνέλευση έμοιαζε με συνέλευση και όχι με στημένο παιχνίδι.Η δεύτερη νίκη, ακόμα μεγαλύτερη είναι ότι καταψηφίστηκε η κοινή πρόταση ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΔΑΣ/ΠΑΜΕ – «Σύνδεσμου Οδηγών».
Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση που συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις: «Ανεξάρτητη Παρέμβαση», «ΕΑΣ», και «Ανεξάρτητοι της ΕΘΕΛ» (μόνο η Ανεξ.Παρ. έχει έδρα στο ΔΣ του σωματείου) καθώς και από δεκάδες εργαζόμενους!
Η πρόταση της τετραμερούς συμμαχίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ/ΠΑΜΕ-ΣΟ στόχευε βασικά στην αποκλιμάκωση και τελικά στο κλείσιμο του αγώνα.
Γιατί όταν η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία καταθέτοντας το νομοσχέδιο στη βουλή, οι προτάσεις για συνέχιση του αγώνα (μετά την προαποφασισμένη 48ωρή της 1ης και 2ης Φλεβάρη) με κάποιες αραιές στάσεις εργασίας και συνέλευση μετά από 15 μέρες ισοδυναμεί με αποκλιμάκωση, «ξεφούσκωμα» και οδηγεί στο κλείσιμο των κινητοποιήσεων.
Η χτεσινή επιτυχία μπορεί και πρέπει να εδραιωθεί και να αποτελέσει αφετηρία για νέα προχωρήματα στην πάλη των εργαζομένων όχι μόνο στην ΕΘΕΛ, αλλά συνολικά στις συγκοινωνίες.
Για να μην ανατρέψουν τις νίκες της συνέλευσης στις 31/1
Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές στο ΔΣ θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν και να ανατρέψουν τα σημαντικά βήματα που έγιναν στη συνέλευση της 31/1. Γι’ αυτό χρειάζεται, κατά τη γνώμη μας:
- Η συνεργασία Ανεξάρτητης Παρέμβασης, ΕΑΣ, Ανεξάρτητοι της ΕΘΕΛ και ανένταχτων εργαζομένων να σταθεροποιηθεί και να συνεχίσει με κοινές αγωνιστικές προτάσεις στις επόμενες συνελεύσεις
- Η γενική συνέλευση των εργαζομένων να καθιερωθεί σε βδομαδιάτικη βάση, κάθε Δευτέρα και με απόφαση της επόμενης γενικής συνέλευσης να ορίζει ότι αποτελεί το μοναδικό όργανο το οποίο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για την πορεία του αγώνα.
- Η Γενική Συνέλευση να εκλέξει Συντονιστική Επιτροπή για τη συνέχιση του αγώνα. Από τη στιγμή που το ΔΣ του Σωματείου δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των εργαζομένων χρειάζεται μία διευρυμένη επιτροπή η οποία να αναλάβει την εφαρμογή των αποφάσεων των συνελεύσεων, τον συντονισμό, τα πρακτικά ζητήματα της συνέχισης του αγώνα, την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ, την επαφή με άλλους εργατικούς χώρους (ΔΕΚΟ), την περιφρούρηση όπου χρειάζεται κλπ.
- Η συνέχιση του αγώνα απαιτεί μαχητικές κινητοποιήσεις, όπως βδομαδιάτικες 48ωρες και 3ήμερες απεργίες, συνδυασμένες με στάσεις εργασίας, έτσι ώστε μαζί με την βδομαδιάτικη γενική συνέλευση των εργαζόμενων να έχουμε ουσιαστικά καθημερινές κινητοποιήσεις.
Θετική στάση και σύνδεση με το κίνημα «δεν πληρώνω»
Έχει μεγάλη σημασία να συνδυαστεί αυτή η διαρκής αναταραχή στο χώρο των συγκοινωνιών με μια θετική προσέγγιση στο κίνημα «δεν πληρώνω» που αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή της «ανοχής» από τους οδηγούς στο επιβατικό κοινό που δεν πληρώνει ή και στην απόφασή των συνελεύσεων των σωματείων στις συγκοινωνίες να καλέσουν τους εθελοντές ελεγκτές να καταθέσουν τις ταυτότητές τους(*).
Η κυβέρνηση θα δοκιμάσει να στρέψει το επιβατικό κοινό ενάντια στους εργαζόμενους. Η θετική στάση των εργαζομένων απέναντι στο κίνημα «δεν πληρώνω» χτίζει το μέτωπο ανάμεσα στους επιβάτες και τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο που μας αφορά όλους: δυσκολεύει (και στο βαθμό που μαζικοποιηθεί, αποτρέπει) την ιδιωτικοποίηση των ΜΜΜ, καθώς αποθαρρύνει τους επίδοξους αγοραστές – ποιος θα πάει να αγοράσει ΜΜΜ όταν ο κόσμος αρνείται να πληρώσει εισιτήριο;
Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ χρειάζεται να μπουν στον αγώνα
Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ χρειάζεται να μπουν στον αγώνα και να συντονιστούν με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Κανένας κλάδος δεν μπορεί να δώσει τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, μόνος του.
Δεν το ξέρει η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α. ότι έρχεται η σειρά τους; Τι περιμένουν; Να ηττηθούν οι Συγκοινωνίες όπως λίγο πριν ο ΟΣΕ έτσι ώστε η κυβέρνηση των χασάπηδων να τους σφάξει με μεγαλύτερη ευκολία;
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, μπορούν μέσα από τα εκλεγμένα τους όργανα να πάρουν την πρωτοβουλία να καλέσουν τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ σε συνεννόηση και συντονισμό του αγώνα. Κάτι τέτοιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επαναλαμβανόμενες 3μερες ή 5μερες απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια συμμαχία, ουσιαστικά ανίκητη: γιατί δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να αντέξει την ταυτόχρονη κινητοποίηση διάρκειας όλων των ΔΕΚΟ μαζί – για να μην αναφέρουμε ότι κάτι τέτοιο θα ταρακουνήσει και ξεσηκώσει όλη την κοινωνία και τότε η κυβέρνηση είτε θα τα πάρει όλα πίσω είτε «θα την πάρει και θα την σηκώσει».
Ξεκίνημα
1/2/11
____________________
(*) Σημ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελεγκτών, κοντά στο 95%, είναι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ που μετά το 8ωρό τους δουλεύουν εθελοντικά σαν ελεγκτές. Η εργασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική, είναι ελεύθεροι να καταθέσουν την ταυτότητα του ελεγκτή όποτε το επιλέξουν. Το σωματείο μπορεί να τους ζητήσει να το κάνουν για να στηρίξουν τον αγώνα του κλάδου. Εξηγώντας ταυτόχρονα πως αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΜΜΜ οι πρώτοι που θα πληρώσουν τη νύφη θα είναι οι ελεγκτές, καθώς ο έλεγχος των εισητηρίων και η είσπραξη των προστίμων είναι το πρώτο που θα δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου