Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Επιμένει η πλειονότητα των Αιγυπτίων στην άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ παρά την ανακοίνωση για αύξηση των μισθών κατά 15%.


ENET.GR

Επιμένει η πλειονότητα των Αιγυπτίων στην άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ παρά την ανακοίνωση για αύξηση των μισθών κατά 15%,τις διαβεβαιώσεις ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές και την ανακοίνωση εκ μέρους του έρευνας για τους υπεύθυνους των βίαιων περιστατικών. Χιλιάδες κόσμος παραμένει στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για τρίτη εβδομάδα, παρά το κρύο, την κούραση και τη έλλειψη βασικών ειδών επιβίωσης. Οι διαδηλωτές καλούν μέσω Διαδικτύου σε νέες κινητοποιήσεις για σήμερα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και πανό στα οποία είχαν γράψει "Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς", κύριο σύνθημα του κινήματος αμφισβήτησης. "Οι νέοι με το Facebook", έγραφε ένα άλλο πανό. "Είμαστε ο λαός, είμαστε η εξουσία", φώναζαν οι διαδηλωτές.

"Ακούσαμε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδηλώσουν σήμερα", δήλωσε ο Μαχμούντ ε- Νάγκαρ, 26 ετών, που έχει έρθει στο Κάιρο από το Φαγιούμ μαζί με φίλους. "Κανένα από τα αιτήματά μας δεν εισακούστηκε", επισημαίνει από τη μεριά του ο Μοχάμαντ Νιζάρ, 36 ετών. "Ανακοίνωσαν αύξηση των μισθών. Προσπαθούν να μας ξεγελάσουν. Είναι μία πολιτική δωροδοκία για να κάνουν το λαό να σωπάσει. Ο λαός δεν εμπιστέυεται τη (νέα) κυβέρνηση", πρόσθεσε.
Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, οι διαδηλωτές φοβούνται πως αν υποχωρήσουν τώρα, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν την εκδικητικότητα του καθεστώτος. Οι διαδηλωτές ανησυχούν πως αν κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον στρατό, θεσμό που χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού στην Αίγυπτο, ιδίως έπειτα από τη στάση που κράτησε στις διαδηλώσεις.
Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τον σχηματισμό επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.
Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση μισθών 15% από 1η Απριλίου, για περίπου έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, καθώς και για τους συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι οι οικονομικές ζημιές για κάθε ημέρα των κινητοποιήσεων ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια δολάρια.
Ζήτησε επίσης το σχηματισμό ανακριτικής επιτροπής για τις βιαιότητες στις 2 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ταχρίρ, μεταξύ υποστηρικτών του και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Ο Χόσνι Μουμπάρακ "έδωσε οδηγίες για την ίδρυση διαφανούς, ανεξάρτητης και αμερόληπτης ανακριτικής επιτροπής, η οποία αποτελούμεη από έντιμες και αξιόπιστες προσωπικότητες της χώρας, θα ερευνήσει τα γεγονότα", σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Mena.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου.
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια επιστρέφουν στον καθημερινό εργασιακό τους ρυθμό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας - για λιγότερες ώρες πλέον - ισχύει ακόμα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Ωστόσο το χρηματιστήριο του Καΐρου που έκλεισε στις 30 Ιανουαρίου δεν θ' ανοίξει και πάλι παρά στις 13 Φεβρουαρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε ως "πρόοδο" τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο.
ΠΗΓΗ-ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: