Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προωθούμενες συμφωνίες στο Αιγαίο.Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτησή της.

Παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:



«Κύριε Πρόεδρε, τα τολμηρά σας λόγια στο Ερζερούμ δεν μας εφησυχάζουν καθόλου. Το αντίθετο, μάλιστα, αυξάνουν τις ανησυχίες μας, γιατί η ιστορία έχει δείξει - η παλαιότερη και κυρίως η πρόσφατη - ότι πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή η απόπειρα να γίνουν παραχωρήσεις, γίνονταν αφού είχαν προηγηθεί μεγάλα και παχιά λόγια περί εθνικού συμφέροντος, περί πατριωτισμού.
Μάλιστα, τώρα, αυτά επαυξάνονται στις συνθήκες της λεγόμενης "παγκοσμιοποίησης" κτλ. Οταν σπρώχνετε στον Καιάδα κυριολεκτικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, γιατί θα διστάσετε να παραμερίσετε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσετε το στρατηγικό στόχο που έχετε διακηρύξει, η Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός δίαυλος;

Και ενεργειακός δίαυλος για την Ελλάδα σημαίνει συμφωνίες, είτε διακρατικές, είτε ανάμεσα στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, συμφωνίες που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο όντως είναι χρυσός. Δεν είναι όμως, καθόλου χρυσός για όλους. Και προπάντων, δεν είναι χρυσός για τους λαούς. Δεν χρειάζονται και πάρα πολλές αποδείξεις. Αρκεί να πάρουμε μόνο τις χώρες της Αφρικής, Σουδάν, Νιγηρία, Αγκόλα, Γκαμπόν, Γουιάνα και άλλες που έχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και οι λαοί λιμοκτονούν. Για να μην αναφερθώ στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και για να μην πάρουμε το πετρέλαιο ως αποφασιστική αιτία για την πραγματοποίηση πολεμικών συγκρούσεων.           
Ευθέως σας ρωτάμε: Η υφαλοκρηπίδα που αφορά στο Καστελόριζο, θα ενταχθεί στη συζήτηση γενικά για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία; Και γιατί δεν καθορίζετε την ΑΟΖ; Ποιος είναι ο λόγος, όταν μάλιστα αυτό έχει γίνει σε όλες τις γειτονικές χώρες; Και υποσημειώνουμε ότι το Καστελόριζο, εάν ενταχθεί - και έτσι πρέπει να ενταχθεί - στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε ανεβάζει τη γειτονία της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και βγάζει από τη μέση τις τουρκικές αξιώσεις».

Στην τοποθέτησή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Κύριε Πρόεδρε, ο τρόπος που απαντήσατε, ιδιαίτερα στα πρώτα τέσσερα - πέντε λεπτά, και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήσατε, επιβεβαιώνουν ότι σας έχουμε πιάσει στα πράσα και ότι αυτά που λέμε δεν είναι θεωρίες. Γιατί δεν βγήκατε να διαψεύσετε τον κ. Νταβούτογλου, να πείτε με δελτίο Τύπου "όχι δεν έχουμε συζητήσει αυτά"; Δεν έχετε βγει να τους διαψεύσετε.
Εμείς δεν έχουμε χρηματίσει ΚΥΠατζήδες για να βλέπουμε συνωμοσίες. Εμείς βλέπουμε τη διαφάνεια κι αυτό που είναι καθαρό, ποιος αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Μόνο η Τουρκία; Δεν είναι κατοχυρωμένη η στάση της Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ; Εχετε ασκήσει ποτέ κριτική στο ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο ζήτημα; Εχει βάλει ποτέ το ΝΑΤΟ στη θέση της την Τουρκία; Είναι συμμαχία μέσα στην οποία συμμετέχετε. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, πριν πω τι λέμε εμείς.
Δεν τοποθετηθήκατε στην ΑΟΖ. Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ δεν συμπίπτουν ακριβώς. Η χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης περιέχει πολύ περισσότερα ουσιαστικά στοιχεία από ότι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό δεν το χρησιμοποιείτε και το σνομπάρετε, όπως έχω ακούσει ορισμένους υπουργούς ή υφυπουργούς στην τηλεόραση να συζητάνε ότι δεν έχει σημασία η ΑΟΖ. Πώς δεν έχει;
Δεύτερον, λέτε ότι βεβαίως, αν δεν τα βρούμε, θα κάνουμε ένα συμβιβασμό. Εμείς ρωτάμε, ποιος θα είναι ο συμβιβασμός και τι θα υπηρετεί; Γενικά τις σχέσεις καλής γειτονίας ή τις πολυεθνικές του πετρελαίου ή το δικό σας "μοντέλο - όπως λέτε - παραγωγικής ανάπτυξης", το εξαγωγικό, το εξωστρεφές, όπου τα πάντα κρίνονται από τις συμφωνίες ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους;
Και γιατί να σας έχουμε εμπιστοσύνη; Το 1997 κλείσατε ή δεν κλείσατε συμφωνία - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν τότε, αν δεν κάνω λάθος - μέσω της ΔΕΠ, με τρεις πολυεθνικές πετρελαίου που αφορούσε την έρευνα, την εξόρυξη, την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και που αφορούσε τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τα Γιάννενα; Και στη συνέχεια προχωρήσατε βέβαια και στο Βόρειο Αιγαίο, Πρίνο κλπ. Ποια ήταν η συμφωνία που κάνατε; Διαφανέστατη είναι. Δεν μιλάμε εμείς για συνωμοσίες. Το κέρδος της Ελλάδας από αυτό θα ήταν 12%. Τι μίσθωση θα σας έδιναν; Ανάλογα με το τι θα έβρισκαν, από 2% έως 15%, για 25 χρόνια. Και θα καθόριζαν οι πολυεθνικές του πετρελαίου τις τιμές πώλησης του πετρελαίου στην Ελλάδα, με βάσης τις διεθνείς τιμές. Δηλαδή, ιδιοκτησία που έχει η Ελλάδα στη δική της ζώνη -εκεί δεν υπάρχει θέμα καθορισμού υφαλοκρηπίδας- θα οδηγούσε σε κανένα κέρδος. Εμείς σας λέμε, έχετε 25ετείς συμφωνίες για το Βόρειο Αιγαίο. Ποια είναι τα αποτελέσματα; Τι έχει κερδίσει η Ελλάδα από αυτά; Τι αντλήθηκε, πώς αντλήθηκε; Γιατί μιλάμε για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για διαφάνεια.

Οξύτατοι ανταγωνισμοί στην περιοχή

Εμείς παίρνουμε υπόψη και το εξής: Το Αιγαίο και γενικά η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχει αυτόν τον πλούτο, τους υδρογονάνθρακες, για να μην πω τώρα ότι υπάρχει και ορυκτός πλούτος στην Βόρεια Ελλάδα, χρυσός, ουράνιο κλπ. και πού πάει. Είναι περιοχή όπου υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί. Εγιναν και γίνονται πόλεμοι για το πετρέλαιο. Επομένως, εμείς βεβαίως έχουμε πρόταση, αλλά η πρόταση δεν μπορεί να αφορά μόνο τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά γενικότερα τον εσωτερικό και εξωτερικό προσανατολισμό της Ελλάδας - να το πω έτσι - και τις διεθνείς της σχέσεις. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να καταγγελθεί το ίδιο το ΝΑΤΟ, αν θέλετε, με το ύψος και τη δύναμη που εσείς καθορίζετε να το κάνετε και να είναι καθαρό στον ελληνικό λαό ότι το ΝΑΤΟ ανέχεται τις παραβιάσεις της Τουρκίας.
Δεύτερον, υπάρχει αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία αυτή τη στιγμή εγκαθίσταται στην Τουρκία και αναλαμβάνει και τη διεύθυνση. Μπορείτε να τα βρείτε. Τα έχουμε ξαναπεί εδώ στη Βουλή. Υπάρχει, λοιπόν, ένα πλέγμα αποφάσεων που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ποια είναι η "κόκκινη γραμμή" της Ελλάδας. Να πάρουμε υπόψη και το διεθνή συσχετισμό. Τι θα πει να διατυπώσουμε την πρότασή μας; Εδώ υπάρχει ένα πακέτο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί να σας έχουμε εμπιστοσύνη; Γιατί στηρίξατε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας; Επειδή ο Μιλόσεβιτς καταπίεζε τους Αλβανούς ή γιατί υπήρχε η συμφωνία INOGATE και ήθελαν να διασπάσουν τη Γιουγκοσλαβία για να περάσει ο αγωγός πετρελαίου; Εκείνη την περίοδο έτσι τα ήθελαν οι Αμερικανοί για να φέρνουν το πετρέλαιο από την Κασπία στην Ευρώπη κλπ.
Θέλετε, λοιπόν, εμείς να σας κάνουμε μια πρόταση απομονωμένη, χωρίς να  πειράξουμε τη γενικότερη πολιτική σας. Εμείς βεβαίως δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά μας ενδιαφέρει και τι είδους ειρήνη θα υπάρχει. Εδώ μέσα μπαίνει το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο ορυκτός πλούτος. Δεν είναι, αν θέλετε, τα παραδοσιακά με την Τουρκία. Μπαίνουν πάρα πολλά ζητήματα και αυτό επιβάλει μια διαφορετική πολιτική, ενιαία, γιατί εσωτερική και εξωτερική δεν έχει διαφορά. Γιατί να σας έχουμε δηλαδή εμπιστοσύνη; Ο πόλεμος του Ιράκ ήταν άσχετος με το πετρέλαιο; Ο πόλεμος του  Αφγανιστάν ήταν άσχετος και θέλετε εσείς να σας πούμε απλώς τι θα κάνετε με την Τουρκία; Σκοπίμως απομονώνετε το ζήτημα Ελλάδα και Τουρκία; Βεβαίως έχει την ιδιαιτερότητά του και την ιστορική και οποιαδήποτε.

Τα μάτια μας πηγαίνουν πολύ πιο μακριά

Να το πούμε καθαρά. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, όχι γιατί έχουμε ανακαλύψει ένα συνωμοτικό σχέδιο. Γιατί αυτή είναι η στρατηγική σας, γιατί αυτό συμφέρει σήμερα την αστική τάξη της Ελλάδας, να ανταγωνίζεται την αστική τάξη της Τουρκίας. Και όταν υπάρξει συμφωνία θα είναι προσωρινή, θα είναι μια ανακωχή. Αύριο αλλάζουν οι εταίροι, αλλάζουν οι συμμαχίες. Αυτό θέλουμε να βάλουμε στον ελληνικό λαό.
Σήμερα δεν μας είπατε για "κόκκινη γραμμή". Τι θα πει "μέχρι το Καστελόριζο"; Το "μέχρι το Καστελόριζο" μπορεί να σημαίνει έξω και το Καστελόριζο. Δεν μας λέει τίποτα. Να μας πείτε καθαρά πού ανήκει η  υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Θα είναι ουδέτερη; Θα βγει απέξω; Είναι κρίκος αυτό. Μιλάτε συνέχεια για το Βόρειο Αιγαίο. Μα, υπάρχει Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Και μιλάμε από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού, των συμφερόντων του τουρκικού λαού, των συμφερόντων της ειρήνης της περιοχής.
Ε, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε. Τι να κάνουμε; Μακάρι να μας διαψεύσετε. Κι αν θέλετε - για να ολοκληρώσω - όλη αυτή η συζήτηση που την φέρνουμε εδώ, τη φέρνουμε ακριβώς γιατί θέλουμε και με τον τρόπο μας - αυτά είναι τα μέσα που έχουμε - να ασκήσουμε πίεση. Μακάρι να μην το κάνετε. Δεν έχουμε τα μάτια στραμμένα στις κάλπες. , τι θα γίνει μετά από δέκα και δεκαπέντε χρόνια και όχι συγκυριακά για να πάρουμε ένα χειροκρότημα ή να κατηγορηθούμε για συνωμότες. Δεν σας εμπιστευόμαστε, λοιπόν. Πειράζει; Καλό είναι αυτό στο κάτω - κάτω, παράγοντας πίεσης είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: